“8. Sınıf Top Yayıncılık İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 50 Cevabı” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf Top Yayıncılık İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 50 Cevabı
1. Mustafa Kemal’in, halkı Millî Mücadele’ye yönlendirmek ve ulusal egemenliği gerçekleştirmek amacıyla yaptığı çalışmaları araştırınız.
- Cevap: Mustafa Kemal, bölgesel kurtuluş yolları arayan ve birbirinden ayrı faaliyet gösteren milli cemiyetlerle kesin bir zafere ulaşılamayacağı düşüncesindeydi. Ona göre vatanın ve milletin kurtuluşu için öncelikle bu kuruluşların güçlerini birleştirmeleri gerekiyordu. Mustafa Kemal, Sivas Kongresi’nde alınan bir kararla milli cemiyetleri Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti adıyla tek çatı altında topladı. Böylece dağınık hâldeki millî kuvvetleri bir araya getirerek birleştirme ve bütünleştirme gücüne sahip bir lider olduğunu gösterdi.Mustafa Kemal’in Anadolu’ya geçme kararını verdiği günlerde Samsun ve çevresinde bulunan Pontusçu Rumlar İtilaf kuvvetlerinin bölgeye gelişinden de aldıkları cesaretle saldırılarını arttırıyorlardı. Rumların saldırılarına karşı Türklerin kendilerini savunma çabaları ise İtilaf Devletleri tarafından Samsun ve çevresindeki Türklerin Hristiyanlara saldırısı şeklinde yorumlanıyordu. İtilaf Devletlerinin temsilcileri Osmanlı Devleti’nden bu karışıklıkları önlemesini istemişler; aksi hâlde Mondros Ateşkes Antlaşması’nın 7. maddesine dayanarak bölgeyi işgal edeceklerini bildirmişlerdi. Bunun üzerine Osmanlı yönetimi Karadeniz Bölgesi’nde düzeni yeniden sağlayacak kişi olarak Mustafa Kemal Paşa’yı görevlendirdi. Mustafa Kemal de 16 Mayıs 1919’da 9. Ordu Müfettişliği göreviyle Samsun’a gitmek üzere İstanbul’dan ayrıldı. Mustafa Kemal üç gün süren tehlikeli bir deniz yolculuğunun ardından 19 Mayıs 1919 günü Samsun’a çıktı.
2. Mustafa Kemal, Millî Mücadele’nin örgütlenme aşamasında ne gibi güçlüklerle karşılaşmıştır? Karşılaştığı bu güçlüklere hangi çözüm yollarını bulmuştur? Araştırınız.
- Cevap: Mustafa Kemal, Millî Mücadele’nin örgütlenme aşamasında karşılaştığı en büyük güçlük İstanbul Hükümetidir. Çünkü İstanbul Hükümeti Atatürk’ün milli mücadele için sarf etmiş olduğu çalışmalarına daima mani olmaya çalışıyordu ve önüne engeller koymak istiyordu. İstanbul Hükümeti bu hecele Mustafa Kemal ile milli mücadeleye destek veren tüm kişileri idam cezası almasına karar verdi. Fakat bu dönemde düşman işgalleri ara vermeden devam ediyordu ve çıkan isyanlar gönüllü birliklerin savunma yapmasını daha da zor bir hale getiriyordu. Mustafa Kemal, bu zorluklara rağmen buna da bir çözüm düşünmüştür. Atatürk bu olanlara aldırış etmemiş halkı ile beraber düşman ile dişe diş savaşarak ülkesini düşman işgalinden kurtarmak için elinden geleni yapmaya devam etmiştir.
Padişah’ın Karadeniz’de güvenliği sağlamakla ilgili Mustafa Kemal’e verdiği görev ile, Mustafa Kemal’in düşündüğü güvenliği sağlama planları aynı mıdır? Tartışınız.
- Cevap: Hayır değildir. Çünkü Padişah, Mustafa Kemal’e olayların yatıştırılmasını söylüyor. Ancak Mustafa Kemal, milli mücadele ruhunu yatıştırmaktan yana değildir. O zekası ile hareket ederek padişahın dediklerini uygulamamıştır. Daha zekice ve akıllıca planlar yaparak zararsız ve kayıpsız bir şekilde bunu gerçekleştirmiştir. Buradan onun iyi bir lider olduğunu da anlamaktayız.
“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Top Yayıncılık Sayfa 50” ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.