“8. Sınıf Top Yayıncılık İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 123 Cevabı” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf Top Yayıncılık İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 123 Cevabı
Tek kişi egemenliğine dayalı yönetim ile millî egemenliğe dayalı yönetim anlayışlarım araştırınız. Bu yönetim anlayışlarını karşılaştırarak sınıfta tartışınız.
- Cevap: Tek kişi egemenliğine dayanan yönetim biçimlerinde monarşi (krallık) vardır .Yani devleti yönetecek kişiler babadan oğula geçerek devleti yönetirler .
➜ Liyakat’a önem verilmez.
➜ Monarşinin olduğu yerde kral görevi başında ömür boyu kalabilmekte ve halkın buna itiraz etmesi gibi bir durum yoktur. ➜ Yani halkın egemenliği yoktur . Kral istediğini asar , istediğini keser ve bu duruma kimse korkusunda müdahale edemez.
➜ Adalet eksik kalabilir.
➜ Devlet yöneticileri yargılanmaz, zaten kimse buna cesaret de edemez. Hak ve sorumluluklar belirlenmemiştir. İnsanlar korku düzenin içinde yaşarlar ve insan hakları ve özgürlükleri de olmaz. Seçim de olmaz, çünkü insan iradesi ön planda değildir.
➜ Monarşide hükümdar devlet başkanıdır. Bu hükümdar; kral, farklı ülkelerde imparator, padişah, şah, emir, prens gibi çeşitli adlar ile bilinir. Fakat bunların hepsi de aynı kapıya çıkar. Yani hepsinde halkın gücü , halkın iradesi yönetim biçimine yansıyamaz
➜ Mustafa Kemal monarşiye karşı olduğu içinde saltanatı kaldırmıştır ve yerine Cumhuriyete dayalı yönetim biçimini getirmiştir.
➜ Milli egemenliğe (cumhuriyete, demokrasiye) dayalı yönetim biçimlerinde ise halk istediği kişiyi seçimle başa getirir.
➜ Başa gelen kişi görevini iyi bir şekilde yapmazsa halk tarafından yine seçimle görevden alınır. Yani başa gelen kişi yargılanır ve görevinden alınır.
“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Top Yayıncılık Sayfa 123” ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.