Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf Top Yayıncılık İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları

8. Sınıf Top Yayıncılık İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 110 Cevabı

“8. Sınıf Top Yayıncılık İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 110 Cevabı” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf Top Yayıncılık İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 110 Cevabı

5. Tekâlif-i Millîye Komisyonları halktan eşyalarının bir bölümünü bedelleri ödenmek üzere almıştır. Ancak Türk halkı, alınan malların bedelinin ödeneceği beklentisi içine girmemiştir. Türk ulusu, vatanını kurtarabilmek için ordusuna büyük destek vermiş, kadın erkek herkes varını yoğunu ortaya koymuştur.
Buna göre Tekâlif-i Millîye Emirleri hakkında aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) Türk ordusu her bakımdan güçlendirilmek istenmiştir.
B) Türk milleti, millî birlik içerisinde hiçbir fedakârlıktan kaçınmamıştır.
C) Halkın elindeki eşyaların tamamına el konulmuştur.
D) Halk, Tekâlif-i Millîye Emirleri’ne gönüllülük içerisinde uymuştur.

  • Cevap: C

6 Aşağıdakilerden hangisi, Kurtuluş Savaşı sürecinde Türk milletinin elde ettiği askerî başarıların ulusal ve uluslararası etkileri arasında yer almaz?
A) Türk ordusunun Sakarya Irmağı’nın doğusuna çekilmesi
B) İtilaf Devletleri’nin Londra Konferansı’nı toplaması
C) Orduya katılımın artması
D) Fransızlarla Ankara Antlaşması’nın yapılması

  • Cevap: A

7. Halide Edip Adıvar’ın “Ateşten Gömlek”, Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun “Yaban”, Kemal Tahir’in “Yorgun Savaşçı”, Tarık Buğra’nın “Küçük Ağa” adlı romanları ve Abidin Dino’nun “Kuva-yı Millîye İnsanları” adlı resim dizisi Kurtuluş Savaşı ve Anadolu gerçeğini çarpıcı şekilde anlatan eserlerden bazılarıdır.
Yukarıda verilen açıklamadan hareketle aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılabilir?
A) Türk edebiyat ve sanatı tamamen Kurtuluş Savaşı’nı konu alır.
B) Kurtuluş Savaşı sürecinde yaşananlar sanat ve edebiyat eserleri üzerinde etkili olmuştur.
C) Türk edebiyatı ve sanatı Kurtuluş Savaşı ile başlamıştır.
D) Kurtuluş Savaşı’nı konu alan eserler savaşın kazanılmasında önemli rol oynamıştır.

  • Cevap: B

Ç. Aşağıdaki soruları yanıtlayınız. Yanıtlarınızı öğrenci ürün dosyasına koyunuz.

1. Kurtuluş Savaşı sürecinde elde edilen askerî başarılar ve uluslararası etkilerini tarihsel sıralamaya uygun olarak olarak eşleştirip yazınız.

  • Cevap:

2. Mehmet Akif Ersoy’un yazdığı İstiklâl Marşı’nın değeri ve önemi hakkında düşüncelerinizi yazınız.

  • Cevap: Mehmet Akif Ersoy, bu marşı güzel ülkemiz için yazmıştır. Kağıt yetmediğinden dolayı elleriyle duvarları kazıyarak yazmaya devam etmiştir. Güzel marşımızın değerini bilmeliyiz. Yıllardır bu zamana kadar değişime uğramayan İstiklalimizin sembolüdür. Severek koruyarak gelecek nesillere eski zamanda yaşanılan o anıları anımsatmasını düşünerek paylaşabiliriz. Her ülkenin kendisine özel marşı vardır. O güzel bayrağımıza İstiklal Marşı’mız çok yakıştı. Şehitlerimizi içeren bu marş çok değerlidir.

3. Sakarya Meydan Savaşı ve Büyük Taarruz ’un kazanılmasında Mustafa Kemal’in rolünü örneklerle açıklayınız.

  • Cevap: Birinci Dünya Savaşı’nın ardından yaşanan gelişmeler dünyayı yeni bir savaşın eşiğine sürüklerken Milli Mücadele döneminin de yaşanmasına neden olmuştur. Milli Mücadele yıllarında Anadolu tekrar işgal edilmek istenmiş ve buna karşı Kuvayı milliye oluşmuştur. Milli Mücadele 1919 – 1922 yılları arasında sürmüştür. Bu yıllar içinde düşmanlardan biri olan Yunan İzmir’e çıkmış iki buçuk sene içinde Sakarya’ya kadar gelmiştir. Mustafa Kemal, tekalifi milliye emirleri gereğince elini güçlendirerek Sakarya Meydan Savaşı ve Büyük Taarruz savaşlarının komutanı olarak görev yapmış ve topyekûn savaşılmasında önemli bir rol üstelenerek kahramanlaşmıştır. Mustafa Kemal, savaş komutanı olarak muzaffer olmuştur.

4. Mudanya Ateşkes Anlaşması ile savaş yapılmadan alınan yerleri yazınız.

  • Cevap: Mudanya Ateşkes Antlaşması 11 Ekim 1922 yılında Mudanya’da imzalanmıştır. Büyük Taarruz sonucunda düşmana karşı üstün gelme mücadelesinde Mustafa Kemal önderliğindeki ordunun zaferi sonucunda ateşkes ilan edilmiştir. Böylece iki buçuk senenin sonunda savaş nihayete ermiştir. 11 Ekim 1922 yılında imzalanan Mudanya Ateşkes Antlaşması ile savaş yapılmadan alınan yerler Doğu Trakya toprakları ve İstanbul ile Çanakkale Boğazlarıdır. Böylece düşmana karşı bir üstünlük oluşturulmuş ve cumhuriyetin ilan edilmesine giden süreç hızlanmıştır. Mustafa Kemal’in savaşı kazanması da onu önemli bir mevkie yükseltmiş ve halk nazarında sevilen ve sayılan bir şahsiyet olmasında etkili olmuştur.

5. Sevr ve Lozan Antlaşmalarının maddelerini karşılaştırınız.

  • Cevap: Sevr Antlaşması, Birinci Dünya Savaşı’na son veren antlaşmadır. İtilaf Devletleri ile savaşta yenilmiş kabul edilen Osmanlı Devleti arasında 10 Ağustos 1920’de imzalandı. Fakat hiç uygulamaya girmemiştir.Lozan Antlaşması, 24 Temmuz 1923 tarihinde İsviçre’nin Lozan şehrinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi temsilcileriyle Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, Japonya, Yunanistan, Romanya, Bulgaristan, Portekiz, Belçika ve Yugoslavya temsilcileri tarafından, Leman gölü kıyısındaki Beau-Rivage Palace’ta imzalanmış barış antlaşması.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Top Yayıncılık Sayfa 110 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!