8. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 51 Cevapları Tutku Yayıncılık‘a ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Tutku Yayıncılık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 51
ÜNİTEMİZE HAZIRLANALIM
1. Vahiy ve din kavramlarının anlamlarını araştırıp öğreniniz.
- Cevap:
Vahiy: Bir buyruk veya düşüncenin Tanrı tarafından peygamberlere bildirilmesi.
Din: Tanrı’ya, doğaüstü güçlere, çeşitli kutsal varlıklara inanmayı ve tapınmayı sistemleştiren toplumsal bir kurum, diyanet.
2. Hz. Muhammed’e (s.a.v.) vahyedilen ilk ayetler hangi surededir? Bu ayetlerin anlamlarını defterinize yazınız.
- Cevap: Peygamber Efendimiz, 610 yılının Ramazan ayının Kadir Gecesi’nde yine Hira Mağarası’nda bulunurken yanına Cebrail (a.s.) geldi ve şu ayetleri Efendimize bildirdi; Hz. Muhammed’e inen ilk ayetler Alak Suresinin ilk beş ayetleridir. Alak Suresi ilk 5 ayet; Rahman ve rahim olan Allah’ın adıyla;
➜ Yaratan Rabbinin adıyla oku!
➜ O, insanı bir alekadan (embriyodan) yarattı.
➜ Oku! Rabb’in sonsuz kerem sahibidir.
➜ o Rab ki kalemle yazmayı öğretti.
➜ İnsana bilmediği şeyleri öğretti.
3. Hz. Muhammed’in (s.a.v.) koyduğu dinî hükümler nelerdir? Araştırınız.
- Cevap:
➜ Allah’a (c.c) şirk (ortak) koşmamayı ve ona ibadet etmeyi tembihlemiştir.
➜ Anne ve babaya saygısızlık yapmayıp, onlara ihsanda bulunup itaat etmeyi söylemiştir.
➜ Doğru sözlü, dürüst, kötü işlerden uzak duran ve haksızlık yapmayan iyi insanlar olmayı öğütlemiştir.
➜ Akrabalarla ilişkiyi kesmemeyi ve komşularla iyi geçinmeyi söylemiştir.
➜ İslam’ın şartlarına uymayı öğütlemiştir. (Kelime-i şahadet getirmek, Namaz kılmak, oruç tutmak, zekat vermek, hacca gitmek.)
➜ Fakirlere, muhtaçlara,yetimlere yardım etmeyi söylemiştir.
➜ İnsanlara ve hayvanlara karşı merhametli olup, onları incitmememizi öğütlemiştir.
➜ Kimseyi aldatmayıp,kimseye haksızlık yapmamayı söylemiştir ve ayrıca insanları aldatanların peygamber ümmetinden olamayacağını söylemiştir.
➜ Sofralara haram lokma sokmamayı öğütlemiştir.
➜ Zina etmemeyi, yalan söylememeyi, insanların mal, can ve namusuna zarar vermemeyi, faiz yapmamayı ve insanların kusurlarına dil uzatmayıp gıybet etmemeyi söylemiştir.
4. Peygamberimizin (s.a.v.) iyilik yapmayı, kötülüklerden uzak durmayı emreden bir hadisini bularak defterinize yazınız.
- Cevap: “Sizden hayra çağıran, iyiliği emredip kötülüğü meneden bir topluluk bulunsun. (Âl-i İmrân sûresi, 104)
Riyâzüs-sâlihîn müellifi İmam Nevevî, bu eserde o kadar güzel ve hassas bir usül takip etmiştir ki, okuyucu, eserin kitap ve bab başlıklarını iyice düşünmek, mahiyetini güzelce anlamakla, onlardan sonra getirilen âyet ve hadislerin muhtevasını daha derinlemesine kavrayabilir. Burada da “nasihat”dan sonra bu konunun getirilmesi çok anlamlıdır. Neden nasihat ve nasıl nasihat, sorusunun cevabı bu kısımdır. Çünkü “el-emr bil-maruf ve’n-nehy ani’l-münker” dinin temellerindendir. Nasihatte aslolanın bunlar olduğunu daha önce açıklamıştık. Şimdi, “ma’rûf” ve “münker”in ne olduğunu, etraflıca öğrenmiş olacağız. Daha önce açıklamasına geniş yer verdiğimiz “hayır”, din veya dünya ile ilgili bir iyiliği ihtiva eden her şeydir, yani tevhîd akidesine, İslâm’a uygun olan her söz, iş ve davranıştır. Dilimize “iyiliği emir kötülükten nehiy” diye aktarabildiğimiz “el-emr bi’l-maruf ve’n-nehy ani’l-münker”, “hayr”ın mühim kısmını teşkil eder.
8. Sınıf Tutku Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 51 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.