8. Sınıf Özgün Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Kitabı 4. Ünite Hazırlık Soruları
8. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kitabı Özgün Yayınları Kur’an’da Akıl ve Bilgi Ünitesi 69. Sayfadaki Ünitemize Hazırlanalım soruların cevabı
Düşünebilme niteliğine sahip olmak, insana ne gibi üstünlükler kazandırır? Arkadaşlarınızla konuşunuz.
- Düşünebilme yani akıl insanları diğer yaratılmışlardan ayıran en büyük özelliktir. İnsanın sadece akıllı bir varlık olması değil bir şeyleri doğru şekilde düşünebilmesi ayrı bir özelliktir. Düşünebilmek insanların bir konu ya da olay karşısında, o konu veya olaya karşı bakış açısıyla fikrini yürütebilmesidir. Fakat burada düşünebilmenin asıl özelliği doğru açıdan düşünebilmektir. Dinlerdeki bazı konularda insanlar düşünebilme yetisi ile çözüme kavuşturur. İslamiyette bazı konuları Allah yoruma açık bırakmış ve insanların bunları yorumlayarak birer yargıya varmalarını istemiştir. Doğru bir bakış açısı ile objektif bir şekilde düşünebilmek insanların en önemli özelliği ve gücüdür.
Peygamberimizin (s.a.v.) bilime önem verdiğini belirten iki sözünü bularak defterinize yazınız.
- “Hikmet ve ilim müminin yitik malıdır, onu nerede bulursa alır” (Tirmizî, İlm, 19)
- “İlim Çin’de (Çin gibi uzak bir yerde) de olsa alınız” (Suyûti,Feyzu’l-Kadir, c 1, s 542)
Din ile bilimin amacının neler olduğunu arkadaşlarınızla konuşunuz.
- Din ilebilim temel olarak birbirine bağlıdır. Kur’an-ı Kerimde ‘’Yaratan Rabbinin adıyla oku’’ diyerek insanların aklını kullanması gerektiğini yani bilime önem vermesi gerektiğini söylemiştir.Dinimiz aklımızı kullanmamızı, bilmediklerimizi araştırmamızı ve sorgulamamızı istemektedir. Bilimde de aynı şekilde akıl araştırma ve sorgulama ön plandadır.
“Taassup” kavramının anlamını sözlükten bularak defterinize yazınız.
- Bir inanışa körü körüne bağlanıp ondan başkasını düşünmemek hâli