8. Sınıf Öğün Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 212 Cevabı
2017 – 2018 Eğitim Öğretim yılıyla birlikte pek çok ders ve çalışma kitabı değişti. Değişen kitaplardan biri de “8. Sınıf Öğün Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları” oldu. Kitabı incelediğimizde ise Atila Ataş tarafından kaleme alındığını görüyoruz. Kitapta görseller ön plana çıkarılmış ve görsel tasarım ise Abdüssamed BAŞER tarafından yapılmış.
“8. Sınıf Öğün Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 212 Cevabı” ise önce sorular yazıldı daha sonra kitabın üzerinde çözülerek gösterildi. Önce sorular hemen ardından ise cevaplar mevcuttur.
8. Sınıf Öğün Yayınları Fen Bilimleri Kitabı Sayfa 212 Cevabı
Yukarıdaki fotoğrafta görülen evler niçin yıkılmıştır?
- Cevap: Bu evler deprem yönetmeliğine uygun yapılmadığı için yıkılmıştır.
Depremde fazla hasar görmemek için neler yapılabilir?
- Cevap: Depremler yeryüzü derinliklerinde meydana gelen kayaların çatlaması ve kırılması şeklinde oluşan ve açığa çıkan kuvvetin yeryüzüne ulaşması sonucunda fay hatları şeklinde ilerleyen ve sarsıntılar oluşturarak yıkıcı etkiler gerçekleştiren doğal afetler olarak oluşmaktadır.Depremde fazla hasar görmemek için depremle ilgili bilinçli eğitim çalışmaları yapmak, depreme karşı önlemler alarak eşyaların sabitleştirilmesi, inşaatların sağlamlaştırılması, zemin çalışmalarının geliştirilmesi gibi önlemler alınmalıdır. Depremde fazla hasar görmemek için güçlendirme çalışmaları yapılmalıdır. Depremde hasarların önlenmesinde perdeleme gibi beton dökme teknikleri de kullanılmaktadır. Binaların hasar görmesini engellemek için demir ve çelik yapılar kullanılmakta ve betonarmeler sağlamlaştırılmaktadır.
Yaşadığınız bölgede hangi sıklıkla deprem olmaktadır?
- Cevap: Depremler yer altı derinliklerinde kayaların kırılması ve çatlaması sonucunda açığa çıkan enerjinin dalgalar halinde yayılması ve yeryüzüne ulaşması sonucunda meydana gelmektedir. Depremler, deprem bölgeleri olan alanlarda meydana gelmektedir. Deprem bölgeleri genelde volkanik alanlar olarak dağılmıştır. Tektonik depremler de meydana gelmektedir.Yaşadığımız bölge ülkemizin birinci dereceden deprem bölgesi olarak bulunmaktadır. Bölgemizin tamamı deprem bölgesi olarak çeşitli derecelere sahiptir. Bölgemizde yılda üç dört defa deprem olmakla birlikte bilinmeyen ya da ölçümlerden kaçan birçok deprem de gerçekleşmektedir. Bölgemiz deprem bölgesi olduğu için deprem aralıkları bazen sıklaşmaktadır. Bu nedenle ülkemizde sıkça depremler meydana gelmektedir.
Yanda verilen depremle ilgili kavramlardan hangilerini duydunuz? Bu kavramlardan anlamlarını bildiklerinizi arkadaşlarınıza açıklayınız.
- Cevap: Artçı deprem, fay hattı, fay kırılması, deprem bölgesi kavramlarını duydum. Artçı deprem kavramını tartışacak olursak;
Artçı deprem: Depremden sonra yer altındaki dalgalanmanın depremden daha küçük sarsıntılar halinde devam etmesidir. Bunu suya atılan bir cismin oluşturduğu tepkiye benzetebiliriz. Örneğin suya atılan büyük bir taş, suda büyük bir harekete ve dalgalanmalara neden olacaktır. Bunu depreme benzetecek olursak, taş battığı halde süreç küçük dalgalanmalar ile devam eder. Art arda birçok küçük dalgalanma oluşur. İşte bunu da artçı depreme benzetmek mümkündür. Ancak küçük sarsıntılar denmesine kanılmamalıdır. Çünkü artçı deprem, bazen ana depremden daha fazla hasarlar verebilir. Deprem esnasında yıpranan ancak yıkılmayan binalar artçı şoklarla birlikte yıkılabilir. Bundan dolayı depremde sallanan binalara bir süre girilmemesi en iyisidir. Artçı depremlerin ne kadar süreceği de ana depremin şiddetine, bulunulan yerin tektonik özelliklerine bağlı olarak değişmektedir. Bazen birkaç gün, bazen birkaç ay, bazen de yıllarca sürebilmektedir.