8. Sınıf Öğün Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 141 Cevabı
2017 – 2018 Eğitim Öğretim yılıyla birlikte pek çok ders ve çalışma kitabı değişti. Değişen kitaplardan biri de “8. Sınıf Öğün Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları” oldu. Kitabı incelediğimizde ise Atila Ataş tarafından kaleme alındığını görüyoruz. Kitapta görseller ön plana çıkarılmış ve görsel tasarım ise Abdüssamed BAŞER tarafından yapılmış.
“8. Sınıf Öğün Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 141 Cevabı” ise önce sorular yazıldı daha sonra kitabın üzerinde çözülerek gösterildi. Önce sorular hemen ardından ise cevaplar mevcuttur.
8. Sınıf Öğün Yayınları Fen Bilimleri Kitabı Sayfa 141 Cevabı
Etkinlik Soruları
1. Küçük kâsede biriken suyu içebilir misiniz?
- Cevap: Evet içilebilir.
2. Deneyde yaptıklarınız doğada nasıl gelişmektedir?
- Cevap: Buzların erimesi ile gelişir.
3. Deneyde kullandığınız malzemelerin doğadaki karşılıkları nelerdir?
- Cevap:
4. Su döngüsü olmasa idi canlılar bundan nasıl etkilenirdi?
- Cevap: Su döngüsü, suyun okyanus ve denizlerden atmosfere, atmosferden yeryüzüne, ve yeniden deniz ve okyanuslara ulaşması şeklindeki genel turuna verilen isimdir. Evrenin korunumu yasası gibi, yeryüzündeki su kaynaklarının artmaz veya eksilmezliğini ifade eden bir terimdir ve bir başlangıç veya sonu yoktur. Bu olmasa ise canlılar hayatlarını sürdüremezdi.
****************
Doğada azot döngüsü düzenli bir şekilde sürmektedir. Bu döngüdeki en önemli kayıplardan biri, yer altı suları ve akarsularla taşınan nitrat tuzlarının çökelti oluşturmasıdır. Çökelen azot döngüden uzaklaşır. İnsan etkisiyle azot çevrimi iki yoldan engellenir. Birincisi kimyasal gübre elde etmek amacıyla havadaki serbest azotun yapay yollarla tutulup azotlu gübreler üretilmesidir. Toprağa gübre olarak verilen bu azot bileşikleri su ile taşınarak döngü dışında kalır. İkincisi ise fosil yakıtlardan çıkan azot oksitlerin yağmurla asit yağmuru oluşturmasıdır. Asit yağmurlarının canlı ve cansız varlıklara olan etkilerinin neler olduğunu sınıfınızda arkadaşlarınızla tartışınız.
- Cevap: Asit yağmurları göl ve akarsu gibi su kaynaklarının pH değerlerini değiştirerek yani dengesini bozarak tüm canlıların yaşamını etkilemektedir. Hatta bazı canlıların yok olma sebebidir.
Asit yağmurları ağaçların ve bitkilerin büyümesini yavaşlatır, ağaçların ve bitkilerin görünümünü ve sağlığını bozar. Asit yağmuru özellikle yaprakları sarartır.Asit yağmuruna maruz kalan taş ve metaller bozulmaya başlar ve boyası gider. Aynı zamanda bina ve anıtlar içinde aynı durum söz konusudur. Dolayısıyla tarihi eserlere de zarar vermektedir.Asit yağmuru içeren göllerde veya herhangi su da yüzmek çok tehlikelidir. Tahrişe ve akciğerlerin hasarlanmasına neden olabilir. Asit yağmurları göl, akarsu ve denizlere düşerek sudaki asit dengesinin bozulmasına yol açar. Bu nedenle balıkları etkiler. İnsanların bu balıkları tüketmesiyle sağlık problemleri oluşabilir.Havadaki sülfat solunum ile alındığında kansere yol açabilir. Bundan dolayı bu durumlarda yürüyüşe çıkmamaya özen gösterilmelidir.