Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları

8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 107 Cevabı

“8. Sınıf MEB Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 107 Cevabı” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf MEB Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 107 Cevabı

1. Atatürk, cumhuriyetin Türk milletinin karakter ve geleneklerine en uygun yönetim biçimi olduğu düşüncesindedir. Bu düşüncesinin dayanakları nelerdir?

  • Cevap: Çünkü geçmişten günümüze Türklerde halk her zaman yönetimin içinde olmuştur. Kendi seçtiği hakanları kendisini yönetmesi için görevlendirmiştir. Bunun yanında Türklerin özgürlükçü ve bağımsızlıklarına düşkün olması da bu kararda etkilidir.

2. Halifelik kurumunun “laik devlet” anlayışıyla uyuşması mümkün müdür?

  • CevapHalifelik, Hz. Muhammed’den sonra Müslümanların yönetimini üstlenen kurumdur. Laiklik ise, Din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması, devlet düzeninin ve hukuk kurallarının dine değil, akla ve bilime dayandırılması, fakat kimsenin inancına ve vicdan hürriyetine karışılmamasıdır. Halifelikle laiklik birbirinin zıddıdır. Bu nedenle Halifelik Kurumunun “Laik Devlet” anlayışıyla uyuşması mümkün değildir.

3. Medeni Kanun ile kadınlar hangi hakları elde etmişlerdir? Araştırınız.

  • Cevap: Türk medeni kanunu ile kadınların elde ettiği haklar, Türk medeni kanunu ile kadınlarımıza tanınan haklar konusunda sizlere bilgi vereceğiz. Türk medeni kanunu ile kadınların elde ettiği haklar;

➜ Darülfünun karma eğitime geçerek bayanlara da eğitim vermeye başladı.
➜ Cumhuriyetin ilan edilmesiyle birlikte kadınlara verilecek haklar konusunda yapılan düzenlemeler daha da hızlandı.
➜ Tevhid-i Tedrisat kanunun çıkarılmasıyla birlikte eğitim laikleştirildi ve Milli Eğitim Bakanlığı bünyesine girdi. Kızlar da erkekler gibi eşit eğitim görmeye başladılar.
➜ Erkeği tek taraflı boşanması Türk medeni kanunu ile rafa kaldırıldı. Kadınların da boşanma hakkı, velayet hakkı, malları üzerinde tasarruf hakkı gibi hakları oldu.
➜ Çıkarılan belediye yasası ile birlikte kadınlara belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkı verildi.
➜ Kadınların ve çocukların korunması için kanun düzenlemeleri yapıldı.
➜ Kız öğrencilere meslek eğitimi vermek ve teknik eleman olarak yetiştirmek amacıyla Kız Teknik Öğretim Müdürlüğü faaliyete geçirildi.
➜ Kadınlara köy muhtarı olma, ihtiyar meclisine seçilme hakları tanındı.

4. Atatürk Dönemi’nde devlet tarafından kurulan işletmeler hakkında araştırma yapınız.

  • Cevap:

➜ Anadolu Ajansı
➜ Ankara Hukuk Fakültesi
➜ Atatürk Orman Çiftliği
➜ Bursa Merinos Halı Fabrikası
➜ Çocuk Esirgeme Kurumu
➜ Demiryolları ve Limanlar Genel Müdürlüğü
➜ Devlet Hava Yolları
➜ Devlet İstatistik Enstitüsü
➜ Elektrik İşleri Etüt İdaresi
➜ Etibank
➜ Halkevleri
➜ Maden Tetkik Arama Enstitüsü (MTA)
➜ Merkez Bankası
➜ Merkez Hıfzısıha Enstitüsü
➜ Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı
➜ Sanayi ve Maden Bankası
➜ Sümerbank

5. Atatürk “çağdaş medeniyetler seviyesinin üzerine çıkmak” ifadesiyle ne anlatmak istemiştir?

  • Cevap: Mustafa Kemal, cumhuriyetin kurucusudur. Cumhuriyet döneminde sosyal, kültürel, siyasal, ekonomik olarak birçok devrim yapılmıştır. Bu bakımdan yeni kurulan modern ve çağdaş bir ülkenin kalkınması ve gelişmesi için birçok da yol denenmiştir. Atatürk, “çağdaş medeniyetler seviyesinin üzerine çıkmak” derken, ülkemizin modern ve çağdaş bir ülke olması için sosyal ve kültürel devrimlerin yapılmasıyla ekonomik gücü sağlamak adına da sanayi alanında kalkınma sağlanmasını söylemek istemiştir. Bunun için de hemen her alanda devrimler yapılmıştır. Mustafa Kemal bu bakımdan öncü bir lider olarak teşvikler yapmış ve devrimleri bizzat yerinde inceleyerek sosyal hayata yansımasını sağlamıştır.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları MEB Yayınları Sayfa 107 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!