8. Sınıf Meb Yayınları Hz. Muhammed’in Hayatı Ders Kitabı Sayfa 91 Cevabı 2017 – 2018 Yeni Müfredat
8. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Hz. Muhammed’in Hayatı Ders Kitabı Sayfa 91 Cevabı
SORULAR
ÜNİTE HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
1- İş birliği, dayanışma, güvenilir olmak, doğruluk, dürüstlük, sevgi, saygı gibi değerlerin ne anlama geldiğini sözlükten araştırınız.
- Cevap:
- İş Birliği: Ortak amaç ve çıkarlar doğrultusunda insanların güçlerini birleştirerek birlikte hareket etmeleridir. İşbirliğinin sağlanması sayesinde kişiler hedeflerine daha kolay şekilde ulaşırlar.
- Dayanışma: Bir topluluğu oluşturanların duygu ve ortak çıkarlarda birbirlerine karşılıklı bağlanması, tesanüt.
- Güvenilir olmak: Kendisine yüklenilen sorumluluk ve emanetleri yerine getirip koruyan, ihanet etmeyen, ahdine vefa gösteren, sözü özü bir ve dosdoğru olan, kimseye zararı dokunmayan, başkalarına güven veren kimse demektir.
- Doğruluk: doğru kimseye yakışır tutum ve davranış, dürüstlük.
- Dürüstlük: dürüstlük içtenlik, doğruluk, açıklık, doğrudanlık gibi kişilik özelliklerine sahip olmaya işaret eder. Yalan, hile, düzenbazlık gibi olumsuz eylemleri değil, doğruluk ve gerçekçilik gibi olumlu eylemleri içerir.
- Sevgi: insanı bir kimseye ya da şeye karşı yakın ilgi ve bağlılık göstermeye yönelten içsel duygu, sevme duygusu
- Saygı: değeri, üstünlüğü, yaşlılığı, yararlılığı, kutsallığı dolayısıyla bir kimseye, bir şeye karşı dikkatli, özenli, ölçülü davranmaya sebep olan sevgi duygusu, hürmet, ihtiram
2- Huzurlu bir toplum için insanlar arası ilişkiler nasıl olmalıdır? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Cevap: İnsanlar arasında saygı, sevgi, hoşgörü olmalıdır. Herkes birbirinin düşüncelerine saygı göstermeli, ön yargılı olmamalıdır.
3- Günlük hayatta karşılaşılan toplumsal meselelerin neler olduğu ve bu sorunların nelerden kaynaklandığı konusundaki fikirlerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Cevap: Çevre kirlilikleri; bizler çevreye çöpleri atmazsak eğer bu sorunla karşılaşmayız.
4- Peygamber Efendimiz (s.a.v.) topluma karşı nasıl davranmıştır? Bu konuda yaptığınız araştırmayı defterinize yazınız.
- Cevap:Peygamberimiz insanlara çok değer verir, insanlarla iç içe yaşar, onlardan biri gibi hayatını devam ettirirdi. İnsanlarla karşılaştığı zaman ilk selam veren kendisi olurdu; tokalaşır, hal ve hatırını sorardı. Söylenenleri dikkatle dinler, muhatabı ayrılmadıkça yüzünü ondan çevirmezdi.