“8. Sınıf MEB Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 64 Cevabı” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 64 Cevabı
A. Aşağıdaki açık uçlu soruları cevaplayınız.
1. İslam dininin paylaşma ve yardımlaşmaya verdiği önemi açıklayınız.
- Cevap: İslamiyet genel anlamda başkalarına el açmayı ve muhtaç olmayı uygun bir davranış olarak görmez. Ancak zorunlu nedenlerden dolayı, her toplumda başkalarının yardımına ihtiyaç duyan kişiler bulunur. Bu durumda olan kişilerin sayısını en aza indirmek dinimizin sağlamaya çalıştığı bir durumdur. Peygamberimiz veren elin alan elden daha üstün olduğunu söylemiştir. Zekat, sadaka, kurban fitre gibi ibadetler Kuranıkerim’de ve Peygamberimizin hadislerinde birçok güzel müjdelerle tavsiye edilmiştir. Yüce Allah şöyle buyurur: “Verdiğiniz her hayır (sadaka) kendiniz içindir. Allah rızasını umarak yaptığınız her hayrın karşılığı size eksiksiz olarak verilir.” (Bakara 272) (Anlatım: Mevlüt Aydın)İslam, inananlara her zaman paylaşmayı ve yardımlaşmayı tavsiye eder. Zira, her varlıklı Müslüman, Yüce Allah’ın “… ve mallarında muhtaç ve mahrumların hakkı vardır” şeklindeki buyruğunu bilmeli ve inanmalıdır.
2. Zekât ve sadaka arasında ne fark vardır? Açıklayınız.
- Cevap:
➜ Zekat durumu iyi olan her Müslümanın yılda bir defa vermesi gereken İslam’ın beş şartından birisidir,
➜ Sadaka ise İslam’ın şartlarından olmayıp bir dinen bir mecburiyeti bulunmamaktadır,
➜ Zekat vermek için akıllı ve ergenlik çağına ulaşmış olmak gerekir, Sadakada bu şartlar aranmaz,
➜ Herkes sadaka verebilir,
➜ “Bir sadaka bin belayı def eder” şeklinde atasözü mevcuttur,
➜ Zekatın sözlük anlamı artma, çoğalma, bereket ve temizliktir,
➜ Zekat vermek için kişinin kimseye borcu olmaması gerekir, veya önce borçlarını kapatarak refaha eriştikten sonra zekat verebilir,
➜ Zekâtın, hicretin ikinci yılında, Ramazan orucundan sonra farz kılındığına inanılır.
3. İnfak kültürünün toplumumuzdaki yansımalarına örnekler veriniz.
- Cevap: İnfak, malından ve mülkünden fakirler ve diğer yardıma muhtaç olan kişiler için maddi olarak harcamak, vermektir. İnfak kültürü toplumda büyük etkilere sahiptir. Toplumda ekonomik bir düzenin oluşmasını sağlar. İnfak kültürünün toplumumuzdaki yansımaları olarak, yardımlaşma, dayanışma, paylaşma, kaynaşma değerleri yaşanır. Toplumda ekonomik dengeler korunur. Toplumda yardıma muhtaç biri kalmaz.
4. Hz. Şuayb’ın (a.s.) Medyen toplumuna tebliği hangi hususları içermektedir? Açıklayınız.
- Cevap: Kuran’ı Kerim’de Hz. Şuayb da (a.s.) bize kendi döneminde ortaya koyduğu tebliğ mücadelesiyle tanıtılmaktadır. Hz. Şuayb’ın tebliğ mücadelesi, Medyen halkını bir olan Allah’a (c.c.) kulluk etmeye, ölçü ve tartıda yaptıkları hilelerden vazgeçip ticaretlerinde adil olmaya çağırma şeklinde olmuştur.
5. Maûn suresinde hangi mesajlar verilmektedir? Yazınız.
- Cevap: Kur’an-ı Kerim’in birçok ayetinde ve suresinde mesajlar verilmektedir. Bu mesajlar din, dünya, ahiret konularında insanları uyarıcı ve harekete geçirici mesajlardır. Maun suresi de o surelerden biridir. Maun suresinde, dini yaşamak gerektiği, yetimi kollamak gerektiği, namazı düzgün kılmak gerektiği ve insanlara yardım etmek gerektiği mesajları verilmektedir.
B. Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.
1. – Allah’ın (c.c.) bize verdiği nimetlere karşılık bir şükür ifadesidir.
– Fakirlik ve sosyal adaletsizliğin çözüm yollarından biridir.
– Zenginlerle fakirler arasındaki kıskançlık, kin ve düşmanlık duygularını giderir.
Yukarıda bahsedilen ibadet hangisidir?
A) Hac
B) Zekât
C) Oruç
D) Namaz
- Cevap: B
“8. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları MEB Yayınları Sayfa 64” ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.