8. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 189 Cevapları Nev Kitap Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Nev Kitap Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 189
Aşağıdaki soruları cevaplayınız.
1. Atatürk döneminde dış politikada hangi başarılar kazanılmıştır? Belirtiniz.
- Cevap:Dolayısıyla Atatürk dönemi Türk Dış Politikası, Lozan’ın etkisi altında ve Lozan’ın tamiratına yönelik bir dış politikadır.1936’da İsviçre’nin Montrö şehrinde toplanan bir konferansta imzalanan Montrö Antlaşmasıyla Türkiye, istediği sonucu elde edilmiştir. Hatay sorununda önemli bir yol katedildi.
2. Atatürk’ün belirlediği Türk dış politikasının temel ilke ve hedefleri nelerdir? Açıklayınız.
- Cevap: Atatürk Dönemi dış politikasının temel ilkeleri; bağımsızlık, milli menfaatleri esas alma, gerçekçilik, akılcılık, barışçılık, uluslararası ilişkilerde devletler arası eşitliği temel alma, kamuoyunun sesine önem verme, başka devletlerin içişlerine karışmama ve dünyadaki gelişmeleri yakından olarak sıralanabilir.
3. Misak-ı Millî sınırları içinde yer alan Musul’u kaybetmemizin sebepleri neler olabilir?
- Cevap:İngiltere Musul üzerindeki etkisinin azaldığını görmekteydi, bunun üzerine iç karışıklıklar çıkardı. Bu isyanın amacı bizi oyalamak ve Musul’u geri kazanmaktı. Nihayetinde başardılar. İsyanı bastırmak amacıyla kurulan İstiklal Mahkemeleri Şeyh Sait’in yakalanmasına aynı zamanda Musul hakkımızı kaybetmemize neden oldu.
4. Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin önemi ile ilgili neler söylenebilir?
- Cevap:Montrö Boğazlar Sözleşmesi, Türk Boğazlarından (Çanakkale ve İstanbul) geçiş rejimini ve boğazlar bölgesinin güvenliği işlerini düzenleyen sözleşmedir. 1923’te Lozan Antlaşması ile birlikte imzalanan Boğazlar Sözleşmesinin yerine geçmiştir.
5. Balkan Antantı’nın imzalanmasına sebep olan gelişmeler nelerdir? Belirtiniz.
- Cevap:Balkan Antantı Balkan Antanı; Yunanistan, Romanya, Türkiye ve Yugoslavya’nın Almanya ve İtalya destekli Bulgaristan tehditine karşı sınırlarını korumak ve Balkanlardaki karışıklığa bir son vermek adına 9 Şubat 1934’te imzaladıkları dostluk ve işbirliği antlaşmasıdır.
6. Sâdâbat Paktı’nın imzalanmasının nedenleri neler olabilir? Açıklayınız.
- Cevap:1935 yılında İtalya’nın Habeşistan’ı işgali ile Orta Doğu ve Doğu Akdeniz’in güvenliği tehlikeye düşmüştü. Bu durumda Türkiye tarihten gelen dostluk ilişkilerinin bulunduğu İran, Irak ve Afganistan’la İran’ın başkenti Tahran’da Sadabat Paktı’nı imzaladı
7. Hatay’ın ana vatana katılması sürecinde Atatürk nasıl bir politika izlemiştir? Açıklayınız..
- Cevap:Barışçıl, diplomatik bir politika izlemiştir. Fransa’nın Almanya ve İtalya gibi düşmanları çıkmıştı ve Hatay bölgesinde çok fazla Türk yaşıyordu. Hatay 1939 yılında Anavatan Topraklarına katıldı
Montrö Boğazlar Sözleşmesi – gerçekçilik – bilimsel düşünce – Ankara Antlaşması – iç politikadaki – dış politikada – Türkiye-Yunanıstan – Turkiye-Bulgaristan – Musul – Batı Trakya”
Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan noktalı yerlere yukarıda verilen kelimelerden uygun olanları yazınız.
1 Atatürk’ün iç ve dış politikada uyguladığı temel ilke Gerçekçilik tir.
2 Türkiye 1936 yılında yaklaşan savaş tehlikesine karşı Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin imzalanmasını sağlamıştır.
3 Nüfus Mübadelesi Antlaşması ile Türkiye-Yunanıstan arasında imzalanmıştır.
4 Lozan Barış görüşmelerinde çözüme kavuşturulamayan en önemli sorunlardan biri Musul sorunudur.
5 Hatay sorununun Türkiye lehine çözülmesi Atatürk’ün dış politika son başarısıdır.
C. Aşağıdaki ifadelerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına “Y” yazınız.
1. (D) Türkiye, Yunanistan, Romanya ve Yugoslavya Atina’da bir araya gelerek aralarında BalkanAntantı’nı imzaladılar.
2. (D) Hatay sorunu, Atatürk’ün dış politika ilkeleri sonucunda Misak-ı Millî’ye uygun bir şekilde çözümekavuşturulmuştur.
3. (Y) Nüfus Mübadelesi, Türkiye ile Bulgaristan arasında olmuştur.
4. (D) Hatay, 1921 Ankara Antlaşması ile Fransa’ya bırakılmıştır.
5. (Y) Sâdâbat Paktı Suriye, Türkiye, İran ve Irak arasında imzalanmıştır.
6 (D) Atatürk’ün hasta olmasına rağmen 1938 yılında Silifke, Tarsus, Mersin ve Adana gezilerine çıkması Hatay konusundaki kararlılığının bir göstergesidir.
8. Sınıf Nev Kitap Yayınları T.C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 189 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.