8. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 101 Cevapları Nev Kitap Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Nev Kitap Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 101
A. Aşağıdaki soruları cevaplayınız.
1. Doğu Cephesi’nde Ermenilerle yapılan mücadele nasıl sonuçlanmıştır? Açıklayınız.
- Cevap: Doğu Cephesi’nde Kazım Karabekir Paşa’nın kazandığı zafer askeri olarak bir başarıdır. Ardından siyasi olarak da bir başarı getirmiş ve Gümrü Antlaşması‘nın yapılmasıyla doğu illerinin güvencesi sağlanmıştır. Doğu Cephesi’ndeki amansız mücadele zaferle sonuçlanınca buradaki askerler batı ve güney cephelerine sevk edilerek mücadelenin kararlılıkla devam etmesi sağlanmıştır.
2. Mehmet Akif’in yazdığı İstiklâl Marşı, Kurtuluş Savaşı’nın zorluklarını ve yapılan mücadelenin büyüklüğünü nasıl anlatmaktadır? Açıklayınız.
- Cevap: . İstiklal Harbi döneminin zorluklarını ile Türk milletinin bağımsızlık destanını anlatmasının yanında Hakk’a, yurda ve dine bağlılığı dile getirir.
3. Batı Cephesi’nde Yunanlara karşı kazanılan ilk büyük savaşın adı nedir? Bu savaşın sonuçlarını belirtiniz.
- Cevap: Batı Cephesi’nde Yunanlara karşı kazanılan ilk büyük savaşın adı Birinci İnönü Zaferi olarak tarihe geçmiştir. Bu savaş sonucunda Yunanlılar önemli bir hezimete uğrayarak farklı bir hat üzerine çekilmiştir. Ardından Ekişehir-Kütahya-Afyon hattı üzerinden geri çekilmeler de olarak Yunanlara karşı galip gelinmiş ve Milli Mücadele dönemi zaferle sonuçlanmıştır.
4. Tekâlif-i Milliye kararlarının alınmasının sebepleri nelerdir? Açıklayınız.
- Cevap: Tekalifi Milliye kararlarının alınmasının sebepleri cephane haricinde orduda önemli eksikliklerin olmasıdır. Bu eksiklikler asker erzağı ve kıyafeti olarak gündeme gelmiştir. Ayrıca sevk araçlarının yetersizliği ve asker sayısının azlığı da binek olmayan hayvanların orduya verilmesinde ve askerde yakını olmayanların askere alınmasında sorumluluk kararları uygulanmaya devam etmiştir. Böylece zafer kazanılması mümkün hale gelmiştir.
B. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan noktalı yerlere yukarıda verilen kelimelerden uygun olanları yazınız.
- Cevap: Kazım Karabekir Paşa, Maraş, Antep, Londra Konferansı, Başkomutanlık Meydan Savaşı, Ateşten Gömlek, kapitülasyonlar.
1. Doğu Cephesi’nde BMM’ye bağlı ordunun komutanı Kazım Karabekir Paşa dır.
2. Güney Cephesi’nde Maraş, Antep ve Urfa halkı Fransızlara karşı mücadele etmişlerdir.
3. Birinci İnönü Zaferi’nden sonra İtilaf Devletleri, Sevr Antlaşmasının bazı maddelerini değiştirerek Türk tarafına kabul ettirmek için Londra Konferansı’nı düzenledi.
4. Mustafa Kemal’in yönettiği ve 30 Ağustos 1922 tarihinde yapılan savaş Başkomutanlık Meydan Savaşı’dır.
5. Halide Edip Adıvar’ın Kurtuluş Savaşı’nı konu alan edebiyat eserinin adı Ateşten Gömlek‘tir.
6. Lozan Barış Antlaşması’nda ekonomik bağımsızlığımızı sınırlayan kapitülasyonlar tamamen kaldırılmıştır.
C. Aşağıdaki ifadelerden doğru olanların başına ‘D ”, yanlış olanların başına “Y” yazınız.
- Cevap:
1. (D) Doğu Cephesi’nde Ermenilerle yapılan mücadele, Gümrü Barış Antlaşması ile son bulmuştur.
2. (Y) Birinci İnönü Zaferi’nden sonra Mustafa Kemal, İsmet İnönü’ye çektiği telgrafta “Siz orada sadece düşmanı değil, milletin makûs talihini de yendiniz.” demiştir.
3. (Y) Mustafa Kemal’in Meclisin yetkilerini kullanarak yayımladığı kararlara Takrir-i Sükûn Kanunu denilmiştir.
4. (D) Birinci İnönü Savaşı’ndan sonra Sovyetlerle Moskova Antlaşması imzalandı.
5. (D) İstanbul ve Doğu Trakya’yı savaşmadan kazanmamızı sağlayan Mudanya Ateşkes Antlaşmasıdır.
6. (Y) Başkomutanlık Meydan Muharebesi’ni kazandığı için Mustafa Kemal’e “mareşal” rütbesi ile “gazi” unvanı verilmiştir.
8. Sınıf Nev Kitap Yayınları T.C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 101 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.