Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Uncategorized

8. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 56

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 56 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 56

Mustafa Kemal, 13 Ekim 1918 tarihinde Halep’ten çektiği telgrafta: “Ordular savaş gücünden yoksun ve zaten mevcut kuvvetler savunmadan aciz bir hale getirilmiştir. Düşman her gün daha uygun ve ezici şartlar kazanmaktadır. Müttefiklerle birlikte olmadığı taktirde onlardan ayrı olarak mutlaka barışı sağlamak lazımdır…” diyen Mustafa Kemal ’in, Mondros Ateşkes Antlaşması’ndan sonraki görüşleri şöyledir: “Genel savaştan sonra imza edilen ateşkes sonucunda ülkemizin büyük bir kısmı elden gittikten başka bugünkü vatanımızın önemli parçaları da düşman orduları tarafından işgal edilmişti. Ordumuzun silahları ve cephanesi yabancılar tarafından toplanarak ülke dışına sevk ediliyor ve denize atılıyordu. Kökleri, insanlık tarihinin derinliklerinde bulunan Türk milletinin son ve tek bağımsız devleti (Osmanlı Devleti) yıkılıyordu.”
(Afet İnan, Medeni Bilgiler ve Mustafa Kemal’in El Yağıları, s.201) (Sadeleştirilmiştir.)

Mustafa Kemal’in antlaşmayla ilgili görüşlerinde Osmanlı Devleti’nin nasıl bir tehlikeyle karşı karşıya bırakıldığından söz edilmektedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Mustafa Kemal bu antlaşma ile ordumuzun silahları ve cephanesinin yabancılar tarafından toplanacağını, bu durumun da ülkenin işgal edilmesine yol açacağını, böylece Türklerin son bağımsız devletinin de yok olacağını önceden söylemektedir.

Mustafa Kemal, Mondros Ateşkes Antlaşması’nın 16. maddesindeki Kilikya hududunun açıklığa kavuşturulmasını istiyordu. “… Suriye ile terk ettiğimiz ve bizimle irtibatı olan hiçbir kıta yoktur. Hicaz’da bir kuvve-i seferiyemiz (savaş kuvveti) vardır. Onunla telsizle dahi irtibat halinde değiliz, Kilikya havalisinin Adana vilayetinin bir kısm-ı mühimini (önemli bir parçasını) ihtiva ettiği (kapsadığı) malumsa (doğruysa) da hududu meçhuldür (bilinmeyen, belli değildir). Bunun tasrihi (açık açık anlatılması) icap eder (gerekir).

İngilizler, Mekke Emiri Şerif Hüseyin’le yazışmalarında Adana adını kullandıkları halde, Mondros Mütarekesi ’nde Kilikya adını yazmışlardır. İngilizlerin elindeki tarihi atlasta Kilikya ’nın hududu, Maraş kuzeyinden geçiyordu. Mustafa Kemal, İngilizlerin bu oyununu fark eder ve hükümetin dikkatini çeker. ” (Afet İnan, Medeni Bilgiler ve Mustafa Kemal’in El Yağılan, s.201)
Sadrazam Ahmet İzzet Pa- şa’nın Mondros Ateşkes Antlaş- ması’yla ilgili değerlendirmesi şöyledir:

“…Ancak ateşkesin imzalanması anında iki düşman taraf neredeyse oradan ileri gidilmemek ve yalnız bazı ayrıntıların daha sonra karşılıklı olarak ordular tarafından belirlenmesi temel kurallardan iken düşmanlarımız ateşkesin arkasından anlaşmayı bozucu bir hayli zorluklar çıkarmaya kalkışmışlardır. Benim istifamın hemen arkasından özellikle Fransızlar, kocaman bölgeleri işgale kadar ileriye gitmişlerdir. Bir de kontrol deyiminin İngilizce anlamı, bizim bildiğimiz gibi olmayıp adeta hüküm, kumanda ve tasarruf anlamına geldiği daha sonra iddia olunarak bu yüzden de bir hayli müdahalelere kalkışılmış, söz gelimi telsiz, telgraf istasyonlarının kontrolünü biz tabii olarak haberleşmenin kontrolü hakkı sanırken bunlara büsbütün el konulmuştur… ” (Ahmet İzzet Paşa, Feryadım, s. 29)

Yukarıda, Mondros Ateşkes Antlaşması ile ilgili metinler verilmiştir. Antlaşmaya, yoruma açık maddeler niçin konulmuştur? Yazınız.

  • Cevap: Çünkü bu maddeler ile ileride huzursuzluk çıkarılması, kargaşadan yararlanılarak işgallere zemin hazırlanması amaçlanmaktadır. Böylece Osmanlı bir sömürge devletine dönüşecek ve hatta parçalanabilecekti.

8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 56 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry