8. Sınıf Gizem Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 35 Cevabı 2017 – 2018 Yeni Müfredat
8. Sınıf Gizem Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 35 Cevabı
Diyanet İşleri Başkanlığının zekât ile ilgili açıklamalarını okudunuz. Bu haberden, zekât ibadetinin toplumsal yardımlaşmaya katkısıyla ilgili hangi sonuçları çıkarabilirsiniz?
- Cevap: İnsanın yaratılış amacı ve gayesi Allah Azze Celle’ye kulluk etmek ve verdiği nimetlerden dolayı O’na şükretmektir. Bu nedenle yalnızca bu gaye ve amaçlar doğrultusunda Allah Azze Celle’ye ibadet edilir. Bununla birlikte ibadetlerin gerek bireysel ve gerekse toplumsal pek çok faydaları bulunur.
İslam dini, insanlar arasında sosyal yardımlaşmayı daimi teşvik etmiştir. Toplum içerisinde yaşayan yoksul ve fakir insanlar, sıkıntı ve dertlerini dile getirmekten ve başkalarından yardım istemekten çekinebilirler.
Zeka ibadetinin ne gibi özellikleri vardır? Tartıştınız.
- Cevap:Oruç ibadeti kişinin iradesini güçlendirir
Oruç tutan kimse yeme içime gibi bedensel ihtiyaçlarından bir ay boyunca uzak kalmaktadır. Bu durum onun iradesini güçlendirir, disiplinli bir hayat yaşamayı, davranış ve arzularını kontrol altına almayı öğretir. Oruçla birlikte sadece açlık ve susuzluk anlamında değil hayatın diğer alanları ve ihtiyaçları ile ilgili olarak da kişinin iradesi güçlenmektedir.
2- Oruç ibadeti kişiye sabırlı olmayı hatırlatır ve öğretir
İnsan, çeşitli kişi ve olaylarla hep imtihan edilir, sıkıntılara maruz kalır. Bu zorluklara karşı koyabilmesi ve imtihanı kazanabilmesi için sabırlı olması gerekir. Oruç insana, açlığa, susuzluğa ve benzeri istekleri karşı koymayı alıştırarak iradesini güçlendirdiği gibi aynı zamanda olaylar ve imtihanlar karşısında da sabırlı ve metanetli olmayı öğretir.
3- Oruç davranışlarımız güzelleştirir
Oruç ibadeti, kişinin olgunlaşmasını ve ahlakının güzelleşmesini sağlar. Oruç ibadeti sayesinde kişi gün boyu bir ibadet içerinde olduğundan söz ve davranışlarına daha fazla dikkat eder. Aynı zamanda oruç tutan kimse, helala harama daha fazla dikkat eder. Ameli Salih dediğimiz güzel amellerini artırır. Haram ve kul hakkından sakınarak güzel ameller işlemeye sevk eder. Ramazan ayı geldiği zaman toplumda suç işleme oranında genelde bir düşüşün olması bunun en güzel katıdır.
4- Oruç, aile ve çevre ilişkilerini canlandırır
Oruç ibadeti, birlikte yapılan sahur ve iftarlarla hem aile üyeleri arasında, hem de akraba, komşu aileler arasında iyi ilişkilerin kurulmasını sağlamaktadır. Beşeri ilişkilerinin zayıfladığı asrımızda bu kaynaşma daha da önem kazanmaktadır. Günlerce aynı sofrada yemek yiyemeyen, bir araya gelemeyen aile efradı ya da komşu ve akrabalar bu ibadet sayesinde ilişkilerini tekrar canlandırma ya da gözden geçirme imkanı bulmaktadır.
5- Allah’ın rızasını kazanmak
Kimler başkalarına maddi yardımda bulunabilir? Neden?
- Cevap: İslam dininde başkalarına maddi yardımda bulunmaya infak denir ve buna büyük önem verilir. Kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’de fakirlere, yoksullara muhtaç durumda olanlara yardım etmeyi emreden birçok ayet bulunur. Bunlardan birinde, “Mallarını gece ve gündüz gizli ve açık hayra sarf edenler var ya; onların mükâfatları Allah katındadır. Onlara korku yoktur, onlar üzüntü de çekmezler
Zekât vermekle mükellef olan herkesin zekâtını tam olarak verdiği bir toplumda hangi olumsuzluklar görülmez? Tartışınız.
- Cevap: Duyarsızlıik olmaz. Saygısız insanlar olmaz herkes birbirlerinin görüş ve düşüncelerine saygı duyar açlıktan ölen bir toplum olmaz israf olmaz.