“8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Nev Kitap Yayınları Sayfa 55” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Nev Kitap Yayınları Sayfa 55
A. Aşağıdaki soruları cevaplayınız.
1. İslam dini, maddi ve manevi paylaşma ve yardımlaşmaya niçin önem verir? Açıklayınız.
- Cevap: İnsanlar birbirleri ile yardımlaşmak zorundadır. Tek başına hiç bir insan bir şeyi başaramaz. İnsanlar doğumdan ölüme kadar birbirlerine ihtiyaç duyarlar. Toplum içerisinde insanlar birbirlerine muhtaç oldukları için dinimiz İslamiyet, yardımlaşmaya önem vermiştir. İhtiyaçlarımızı ancak başkalarının yardımı ile giderebiliriz. İslam dini paylaşma ve yardımlaşmaya önem verdiği için zekat ve sadakaya ayrıca önem vermiştir. İnsanların ihtiyaçlarını giderebilmesi için bu önemli bir ibadettir. Ayrıca İslamiyet manevi yönden de insanlara yol göstermiştir. Toplumun daha düzenli olması ve bireyler arası sevgi ve saygının olabilmesi için selamlaşmaya, helalleşmeye önem vermiş, nifak sokmayı, dedikodu yapma, düşmanlık gibi şeyleri yasaklamış, bu sayede toplum içerisinde birlik ve beraberlik huzur ortamını korumaya çalışmıştır.
2. İslam dinine göre kimler zekât vermekle yükümlüdür? Belirtiniz.
- Cevap: Zekat İslam’ın 5 şartından biridir ve farz bir ibadettir. Zekat vermek için kişilerin bazı özelliklere sahip olması gerekir.
➜ Öncelikle zekat verebilmek için ergenlik çağına ulaşmış ve akıl sağlığının yerinde olması gerekir.
➜ Zekat verecek kişi Müslüman olmalıdır.
➜ Zekat verecek kişi dinen zengin olmalıdır. Dinen zengin olması için bir yıllık borcunu ödeyecek ve asli ihtiyaçlarını karşılaması için gerekli maddi kaynaktan fazlasına sahip olmalı. Bu birikimi sağladıktan bir yıl sonra zekat verebilir.
➜ Zekat miktarı fazladan maddi kaynağın kırkta birinden az olmayacak şekilde verilmelidir.
➜ Zekat verilecek kişinin ihtiyaç sahibi olması gerekir ve maddi olarak verilmesi şarttır. Kıyafet, yemek vb. şekillerde verilemez.
3. Zekât ve sadaka ibadetinin bireysel faydaları nelerdir? Sıralayınız.
- Cevap: Zekat ve sadaka kuranı kerimde zorunlu olduğu belirtilmiş birçok ayet bulunmaktadır. Zekat ve sadaka sayesinde yardım yapan insanlar cimrilikten kurtulur. Yoksulların zenginlere karşı oluşan hasetlik duygusu ortadan kalkar. Zenginlerin bencillik duygusunu zekat ortadan kaldırır. Zenginlerin mal ve hırs duygularından kurtarır. Yardım yapan insanların mallarının daha bereketli olmasını sağlar. Toplumdaki birlik ve beraberliğin artmasını sağlar. Toplumda yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlı tutar. Yardım yapan insanların mallarında bereket ve de yardım yaptıkları için sevap kazanmalarını sağlamış olur.
4. Zekât, toplumda fakirlik ve sosyal adaletsizliğin çözümüne nasıl katkı sağlar? Açıklayınız.
- Cevap: Zekat zenginlerin mallarının kırkta birini fakir ve ihtiyaç sahiplerine vermesi demektir. Yüce Allah zekat ibadeti ile zenginlere toplumda bulunan ihtiyaç sahiplerini düşünmeyi ve kollamayı öğretir. Bu sayede yoksullar hem kendilerini yalnız hissetmez, hem de yardım yapan insanlara karşı sevgi ve saygı duymaları sağlanır. Toplum içerisinde yardımseverlik duygusu, birlik ve beraberlik duygusu aşılanmış olur. Bu sayede zekatla birlikte fakirliğin önüne geçilmiş olunur. Sosyal adaletsizliğin doğuracağı toplumsal sorunlar ortadan kalkmış olur.
5. Mâ’ûn suresinden çıkarılabilecek mesajlar nelerdir? Belirtiniz.
- Cevap: Mâ’ûn suresi dini yaşamak gerektiğini, yetimi koruyup kollamak gerektiğini, namazları düzgün kılmak gerektiğini ve insanlara yardım etmek gerektiğini anlatan mesaj veren bir suredir. Anlamı yardım ve zekat demektir. Mâ’ûn suresinde verilen mesajlar yetime ve yoksullara kötü davranmamak gerektiğini anlatmaktadır. Yoksulları, fakirleri, yedirip doyurmak gerektiğini buyurmaktadır. Namaz kılan insanların namazı ciddi algılamalarını farz namaz kılıyorum diye namazla gösteriş yapmamaları gerektiğini, hayır, yardım yapan birisini engellememelerini anlatır.
B. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan noktalı yerleri uygun kavramlarla tamamlayınız. “öşür, fitre, sadaka, zekât, infak, nisap, sadak-i câriye”
- Cevap: “öşür, fitre, sadaka, zekât, infak, nisap, sadak-i câriye”
➜ Dinen zengin olan bir Müslüman’ın, ibadet niyetiyle yılda bir kere malının ve parasının belirli bir miktarını yoksul Müslümanlar başta olmak üzere Kur’an-ı Kerim’de belirlenen yerlere vermesine zekat denir.
➜ İslam’da zekât ve hac gibi mali yükümlülükleri yerine getirebilmek için zengin olmanın asgari sınırı veya asgari zenginlik ölçüsüne nisap denir.
➜ Kişinin ibadet niyetiyle yaptığı her türlü maddi ve manevi güzel, yararlı iş ve davranışlara sadaka denir.
➜ Allah’ın (c.c.) hoşnutluğunu kazanmak için kişinin kendi malından harcamasına, ihtiyaç sahiplerine maddi yardımda bulunmasına infak denir.
➜ İslam’da onda bir oranında toprak ürünlerinden alınan zekâta öşür denir.
8. Sınıf Nev Kitap Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 55 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.