Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Nev Kitap Yayınları

8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Nev Kitap Yayınları Sayfa 43

“8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Nev Kitap Yayınları Sayfa 43” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Nev Kitap Yayınları Sayfa 43

Zekât Nelerden Verilir?

Bir malın zekâtının verilebilmesi için o malın ihtiyaç fazlası, gelir getiren cinsten ve üzerinden bir kameri, yani ay yılı geçmiş olması gerekir.(24) Buna göre zekâtı verilmesi gereken mallar şunlardır:

♦ Koyun, keçi gibi küçükbaş hayvanlar ile sığır, manda ve deve gibi büyükbaş hayvanlar
♦ Altın, gümüş, nakit para ve menkul değerler
♦ Toprak ürünleri
♦ Ticaret malları

Hayvanların Zekâtı

Üretmek, süt veya yün almak maksadı ile beslenen ve yılın yarıdan fazlasını otlaklarda geçiren koyun, keçi, sığır, manda ve develer sayıca nisap miktarına ulaştıkları takdirde zekâta tabi olurlar. Bu hayvanların nisabı ve zekât oranı ise şöyledir:

Koyun ve keçinin zekâtı kırkta bir; sığır ve manda gibi büyükbaş hayvanların zekâtı otuzda bir; beş deve için bir koyun veya keçi zekât olarak verilir.(25)

Altın, Gümüş, Nakit Para, Ticaret Malları ve Menkul Değerlerin Zekâtı

Altın, gümüş veya ticaret malı açısından zengin olanlar, bunların parasal değerlerinin kırkta birini zekât olarak verirler. Altın ve gümüş dışında ticaret için olmayan inci, zümrüt ve elmas gibi süs eşyaları için zekât verilmez. Nakit parası olanlar için de oran kırkta birdir. Mevcut para tek başına nisap miktarını bulmazsa varsa altın ve ticaret malları ile birleştirilir ve hepsinin toplamı nisap miktarını bulursa zekâtları verilir. Çeşitli şirket ve guruplar tarafından çıkarılıp menkul kıymetler borsasında alınıp satılan hisse senetleri ticaret malı gibi olduğundan bunların değerleri üzerinden zekât verilir.

Toprak Ürünlerinin Zekâtı

Yağmur veya ırmak suyuyla sulanan toprak ürünlerinin zekâtı onda bir, masraf yapılarak sulananlar ise yirmide bir oranındadır.(26) Zekât verilen diğer malların üzerinden bir yıl geçmesi şartı aranırken toprak ürünlerinin zekâtı hasat döneminde verilir. Toplumumuzda toprak ürünlerinden alınan zekâta “öşür” de denir.
Zekâtı ödenecek mal, hangi cinsten olursa olsun zekâtı kendisinden verilebileceği gibi değeri üzerinden kıymet itibariyle de verilebilir. Ödeme şekli zekât verenin isteğine bağlıdır. Ancak fakirin yararına olanın tercih edilmesi daha uygundur.

  • Cevap:

8. Sınıf Nev Kitap Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 43 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!