“8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Nev Kitap Yayınları Sayfa 35” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Nev Kitap Yayınları Sayfa 35
A. Aşağıdaki soruları cevaplayınız.
1. Evrendeki ölçü ve düzen ile ilgili örnekler veriniz.
- Cevap:
Evrendeki ölçü ve düzen ile ilgili bir çok örnek verilebilir. Allahu Teala bu evreni yaratırken mükemmel bir dengede yaratmıştır. Evrendeki su miktarının her zaman aynı seviyede olması, canlıların hepsinin doğup büyüyüp ölmesi yani hepsini bu sırayı takip etme zorunluluğu, Bir yılın her sene hiç değişmeden 365 gün 6 saat olması , Bir ayın 30 veya 29 gün olması, Nesnelerin biz şu anda yapılan araştırmaya göre altın oran noktası olması gibi bir çok örnek verilebilir.
2. İnsanın iradesi ve sorumluluğu ile kader arasındaki ilişki nedir? Açıklayınız.
- Cevap:
Allah Teala insanı yaratınca kendisine tercih ve sorumluk hakkı vermiştir Bu sorunun sonucunda insanlar kendi tercihlerinin bedelini veya mükafatını yaşarlar. Eğer kendi tercihi sorumluluklarımız olmasaydı sadece kaderi bu işin bırakılması büyük bir hata olurdu. O zaman insanlar sevap veya günah işlemezler bilakis sadece yazılanı rol gibi oynarlardı. O zaman cennet veya cehennem ve ahiret kavramı haksızlık olurdu ki bu hâşâ Allahu Teala‘nın adaletine zıttır.
3. Tevekkül inancı insana neler kazandırır? Belirtiniz.
- Cevap:
Tevekkül bir yandan da kişinin Allah’a olan güvenidir. İnsan tevekkül sayesinde elinden geleni yaptıktan sonra rahatlar ve işi Yaratana bırakır. Bu sayede insan aslında hiç üzerine almaması ve sorumluluk altında bu olmaması gereken işlerden kurtulmuş olur.
İnsanlar deprem kazar gibi büyük afetler engelleyemezler. Bunun düşüncesi ise onları çok yorar ve psikolojilerini bozar. Eğer tevekkülü başarabilirlerse bunları rahatlatır ve huzur içine sokar. Çünkü bir şeyi sürekli düşünmek onun gelmesini engellemez. Çünkü bir şeyi sürekli düşünmek onun gelmesini engellemez.
4. Evrende her şeyin bir sonunun olması ne demektir? Örneklerle açıklayınız.
- Cevap:
Evrende sayısız bir çok canlı ve cansız varlık bulunmaktadır . Bu canlı ve cansız varlıklar hepsi Allahu Teala‘nın yaratmasıyla meydana gelmiştir . Sonradan yaratılmış olan şeyler ise elbetteki son bulacaktır. Ben de canlı veya cansız her şeyin bir sonu vardır.
Canlıların sonu olması demek vakitleri gelince ölmeleri, cansızların sonunun olması ise işlevlerini kaybetmelerine denir. Yeryüzündeki her şey bir gün son bulacaktır. Tek baki olan Allahu Teala‘dır. Sonradan yaratılan her şey bir gün son bulmaya mahkumdur. Mesela çevremize baktığımız zaman hayvan ve insanlar ecelleri geldikleri zaman çeşitli sebeplerle ölürler.
5. Ayet el-Kürsi’nin ana konusu nedir? Belirtiniz.
- Cevap:
Ayet-el Kürsi ile Allahu Teala hazretleri diğer ayetlerde olduğu gibi kendisinin sıfatlarından bahsetmiştir . Ancak bu ayet özel olarak muhafaza için okunan ve herkese bu şekilde bilinen ayettir.
Ayet-el Kürsi de Allah’ u Teala hazretleri kendisinin Hayy yani diri yani sonsuza kadar var olduğunu , kendisinde diğer canlılara gelen uyku hali gibi bir halin olmadığını, Gök ve yerin kendisine ait olduğunu , Sadece şefaat izni verilen kimselere şefaatin verildiğini, Yer ve gök arasında olan her şeyi bildiğini Yer ve gök arasında olan her şeyi bildiği gibi yüce sıfatlarından bahsetmiştir.
B. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan noktalı yerleri uygun kavramlarla tamamlayınız.
- Cevap: “tevekkül, küllî irade, kader, evrenin yasaları, ecel, rızık, kaza”
➜ Allah’ın (c.c.) ezelden ebede kadar olacak her şeyin zamanı, yeri ve özelliklerini sınırsız bilgisiyle bilmesi ve takdir etmesi yani belirlemesine kader denir.
➜ Allah’ın (c.c.) ezelde irade ve takdir ettiği şeylerin, yeri ve zamanı gelince, ezeldeki ilim, irade ve takdire uygun olarak yaratması ile meydana gelmesine kaza denir.
➜ Evrende görülen mükemmel ve değişmez ilkelere evrenin yasaları denir.
➜ Allah’ın (c.c.) tüm canlılara yiyip içmek ve yararlanmak için verdiği her şeye rızık denir.
➜ Kişinin yapacağı işlerde kendisine düşen görevleri yapıp her türlü önlemi aldıktan, yeterli ve gerekli çalışmaları en güzel biçimde yerine getirdikten sonra Allah’a (c.c.) dayanıp güvenmesine, sonucu Allah’tan (c.c.) beklemesine tevekkül denir.
8. Sınıf Nev Kitap Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 35 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.