“8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Nev Kitap Yayınları Sayfa 138” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Nev Kitap Yayınları Sayfa 138
A. Aşağıdaki soruları cevaplayınız.
1. Hz. Peygamber’in (s.a.v.) sünnetinin İslam’ı anlamadaki yeri ve önemi nedir? Örneklerle açıklayınız.
- Cevap:
Sünnet İslam’ın kuranı kerimden sonraki ikinci kaynağıdır. Özellikle İslam dininde ibadetler ve uygulamalar sünnet tarafından belirtilmiştir. Sünnet kuranın anlaşılması ve yaşanması konusunda topluma örnekler vermiş, İslam hayatı içerisinde rehberlik yapmıştır. Allah’a kul olmanın ölçüsü ve örneği, peygamber efendimizin uygulamaları yani sünnetidir. Sünnet bir yaşama biçimidir. Sünnet, İslam dünyasında sosyal hayatın düzenlenmesi için bir unsurdur.
2. Kur’an-ı Kerim’in ana konuları nelerdir? Listeleyiniz.
- Cevap: Kuranı kerim Allah’ın biz kullarına yol göstermek için gönderdiği son kutsal kitaptır. Hz. Muhammed gönderilen son peygamber İslamiyet son hak dindir. İslamiyet bir kavme veya bir topluma gelmemiştir. Tüm dünya üzerinde yaşayan insanlara gönderilmiştir.
Hz. Muhammed İslamiyeti öncelikle kendi ailesinden başlayarak kendi kavmine daha sonrada çevresindeki tüm toplumlara davet göndererek bildirmiştir. Kuranı kerimin tüm dünyada ki insanlara gelmesinin sebebi tğm insanlığı kapsayıcı özelliğe sahip olmasından kaynaklanmaktadır.
Kuranı kerim in temel konuları şunlardır ;
➜ Allah’a ibadet,
➜ Allah’a iman
➜ Kısaslar
➜ Allahın emir ve yasakları
➜ Geçmiş kavimlerin yaşadıkları
➜ Başlarına gelen helaklar
➜ Ahlak kuralları
➜ İnanç kavramları ile ilgili bilgiler
➜ Peygamberler ile ilgili bilgiler
3. Kur’an-ı Kerim’de sosyal hayat ile ilgili hangi konulardan bahsedilir? Belirtiniz.
- Cevap: Kuranı kerim de sosyal hayatla ilgili temel konular vardır:
İman ve tevhit : Allahın varlığı ve birliği başta olmak üzere sıfatları, isimleri ve yaratıcılığıyla ilgili ayetler
Nübüvvet : Hz. Muhammed peygamber efendimiz başta olmak üzere peygamberlik, kutsal kitaplar ve meleklerle ilgili ayetler
Ahiret : Ölümden sonra hayatın varlığına inanmak, ahiret günün de hesap verileceğini bilmek
Cennet ve cehennem : Allahın emirlerini yerine getiren yasaklarından kaçan cennetle mükafatlandırılıp, bunlara uymayanların cehennemle cezalandırılması
İbadetler : Bir müminin yapmakla yükümlü olduğu namaz kılmak, hacca gitmek, zekat vermek gibi ibdetlerin tamamı
Muamelat : İslam hukuku
Ukubat : İslam ceza hukuku
Ahlak : Ana babaya hürmet insanlara iyi davranmak
Nasihat ve tavsiyeler : İnsanlara öğütler verilmektedir.
İlmi gerçekler: Bilgiler ve yol göstericidir.
Geçmiş milletler hakkında kısaslar : Geçmiş dönemde yaşayan kavimler hakkında tarihi olaylar yer almaktadır.
Dua ve zikir : Hayatımızda bizlere yarar sağlayacak dualar yer almaktadır.
Cihat ve şehadet : Şehitlik ve İslam için mücadele konu alınmaktadır.
4. Kur’an-ı Kerim’in temel eğitici nitelikleri nelerdir? Sıralayınız.
- Cevap:
Kutsal kitabımız kuranı kerim insanlara eğitici nitelikler vermektedir. Kuranı kerim insanı güzele ve iyiye yönlendirir. Kötü davranışlardan uzak durmayı öğütler Müslüman bir insanın davranışları ile diğer insanlara örnek olmasını ister. İnsanlığa ışık tutar aydınlatır, insana mutluluğun ve huzurun yolunu gösterir.
İnsanı dünya zevklerine uzak tutar. İçki, kumar ve kötü alışkanlıklar, kötü madde kullanımı gibi şeylerden uzak durmanız sağlar. İnsana iyi ve doğru bir insan olabilme konusunda eğitimler verir. Kuran sağlıklı ve mutlu bir hayatın sırlarını insana verir.
5. Kur’an insana hangi konularda yol gösterir? Belirtiniz.
- Cevap:
Kuranı Kerim gönderilmiş son kutsal kitaptır. Arapça olarak gönderilmiştir. Fakat evrensel olarak kurallar taşımaktadır. Kıyamet kopana kadar geçerliliği devam edecek kitaptır.
Müslümanların mukaddes kitabı insanlara her konuda yol göstermektedir. Kuranı kerim in ilk amacı insanlara doğruyu, güzeli göstermek dünya hayatında ve ahiret hayatına gideren rehberlik eden bir kitaptır. Kuranı kerim Allah’ın varlığı ve birliği sıfatları ibadetin nasıl yapılacağı, nasıl kulluk edileceği, ahiret hayatı gibi pekçe konuda açıklamalarda bulunur.
Kuran Allah’ın yarattığı kulları arasında özel bir yere sahip olan insana ay, güneş, yıldız, gezegen, evren ile ilgili yol gösterir. Ahiret hayatı cennet ve cehennem hakkında bilgiler verir.
B. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan noktalı yerleri uygun kavramlarla tamamlayınız.
- Cevap: “kıssa, muamelat, sünnet, ibadet, inanç, Kur’an, hikâye”
Hz. Peygamber’in (s.a.v.) Kur’an’ı tebliğ, açıklama, öğretme ve uygulama çabası olarak ortaya koymuş olduğu söz, fiil ve takrirlerini içeren örnek davranışlarına sünnet denir.
Allah’ın (c.c.) Hz. Peygamber (s.a.v.) aracılığıyla gönderdiği esas ve ilkelerin tamamını kalp ile doğrulamaya, dil ile söylemeye ve bunların doğruluğunu tereddüt etmeden kabul etmeye inanç denir.
İslam’ın alım satım, kiralama, şirketler, anlaşmalar, emanetler, kefalet, vasiyet, miras, davalaşma, evlilik, suçlar ve cezalar gibi konularda insanların birbiriyle veya bireyin toplumla yahut toplumların birbiriyle olan hukuki, idari, ekonomik ve insani ilişkilerini düzenleyen bölümüne muamelat denir.
Allah’ın (c.c.), Kur’an-ı Kerim’de bazı peygamberler, geçmiş milletler, topluluklar ve peygamber olmayan kimseler hakkında verdiği gerçek bilgi, olay ve anlatımlara kıssa denir.
Kişinin kulluk vazifesi içinde Allah’a (c.c.) sevgi, saygı, itaat ve teşekkürünü göstermek ve hoşnutluğunu kazanmak amacıyla onun emirlerine uyup yasaklarından kaçınmak için yaptığı iradi tutum ve davranışlara ibadet denir.
8. Sınıf Nev Kitap Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 138 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.