7. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 60 Cevapları Tutku Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
7. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Tutku Yayıncılık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 60
“Peygamber Efendimizin (s.a.v.) aile fertleri” denilince aklınıza kimler gelmektedir? Söyleyiniz.
- Cevap: Peygamber Efendimizin (s.a.v.) aile fertleri denince: Hz. Muhammed’in dedesinin adı Abdulmuttalip, babasının adı Abdullah ve annesinin adı da Amine’dir. Peygamber efendimizin anneannesinin ismi Berre, babaannesinin ismi ise Fatıma’dır. Peygamberimiz Hz. Muhammed’in hiç dayısı yoktur. İki tane teyzesi vardır. Teyzeleri Ferida ve Fahita’dır. Bununla birlikte altı tane de halası vardır. Halalarının isimleri ise Beyza, Berra, Atike, Safiyye, Erva ve Ümeyme’dir. Hz. Muhammed’in amcalarının ismi ise; Haris, Ebu Talip, Zübeyir, Abbas, Hamza ve Ebu Leheb’tir.
İslam ansiklopedisi, Genel Ağ vb. kaynaklardan Peygamber Efendimizin (s.a.v.) torunları Hz. Hasan (r.a.) ve Hz. Hüseyin (r.a.) hakkında bir araştırma yapınız. Araştırmanız sonucunda elde ettiğiniz bilgileri sunu hâline getiriniz. Hazırladığınız sunuyu sınıfınızda arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Cevap:
HZ. HASAN’IN (R.A.) HAYATI
Hz. Hasan, 625 m. tarihinde 3. hicri yılın Ramazan’ında Medine-i Münevvere’de doğdu. Kulağına bizzat dedesi Rasûlullah (s.a.) Efendimiz ezan okuyup kamet getirdi. Adını “Hasan” koydu. Doğumunun yedinci gününde “akika kurbanı” kesildi. Sünnet ettirilip saçı kestirildi.. Saçının ağırlığınca gümüş sadaka verilmesi babası Hz. Ali (r.a.) ve annesi Hz. Fâtıma (r.anhâ)’dan istendi.
Hz. Hasan (r.a.) yüz güzelliği bakımından Resûl-i Ekrem (s.a.) Efendimize en çok benzeyen biriydi. Hz. Ebû Bekir (r.a.) onu kucağına alır ve “Ey Nebi’ye benzeyen, Ali’ye benzemeyen” diye severdi. Ali Efendimiz de bu söze tebessüm ederdi.
O, Allah rasûlünün terbiyesiyle yetişip büyüdü. Fahr-i Kâinat (s.a.) onu çok severdi. Bir gün kardeşi Hüseyin ile dedelerinin huzurunda güreş yapıyorlardı. Efendimiz (s.a.) Hz. Hasan’ı teşvik ediyordu. Anneleri Hz. Fâtıma (r.anhâ) buna dayanamadı ve sevgili babacığına: “Ya Resûlallah! Devamlı Hasan tarafını tutuyorsunuz. Halbuki o büyüktür. Küçüğe yardım etmek lâzım değil mi?” diye serzenişte bulundu.” İki Cihan Güneşi Efendimiz de: “Yâ Fâtıma! Cebrâil (a.s.) da Hüseyin’e yardım ediyor.” diyerek kızını teselli etti.
HZ. HÜSEYİN’İN (R.A.) HAYATI
Hüseyin (r.a), 626 yılında Medîne’de doğdu. Künyesi Ebû Abdullah’tır. “Şehît” lakabıyla meşhurdur. Resûlullah, ağabeyi Hasan’a yaptığı gibi o güne kadar Araplar tarafından pek bilinmeyen “Hüseyin” ismini kulağına bizzat ezan okuyarak koydular ve doğumunun yedinci gününde Akîka kurbanı kestirip Hz. Fâtıma’dan (r.a.) saçının ağırlığınca fakirlere gümüş dağıtmasını istediler.
Hz. Hasan (r.a.) doğumunun yedinci günü sünnet edildi.[1] Babası Hz. Ali, annesi Hz. Fâtıma’dır.
7. Sınıf Tutku Yayıncılık Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 60 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.