7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 8. Tema Sanat 262, 263 8. Tema Sanat Değerlendirme Çalışmaları Soruları ve Cevapları
8. Tema Sanat Tema Sonu Değerlendirme Metni Etkinlik Cevapları
7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 262 Cevabı
TARİHİN KÖŞESİNDEN BİR KÖŞE: ALAY KÖŞKÜ
Alay Köşkü; padişahların resmigeçit törenlerini izlemesi, asker ve halkı selamlaması amacıyla inşa edilmiş. Bu nedenle buraya “Selam Köşkü” de deniyormuş. Şimdiki hâlini 1819 yılında alan bu köşk, aslında Fatih Sultan Mehmet döneminden beri varmış. Ama birçok kez yıkılmış, son olarak da Padişah II. Mahmud’un emriyle yeniden inşa edilmiş. Osmanlı Devleti döneminde sefere çıkılmadan önce askerler, tüm silahları ve gereçleriyle birlikte bir geçit töreni düzenler, padişah da onları bu köşkten izler ve selamlarmış. Ayrıca, şehrin esnaf ve tüccarlarının seyyar sayımının yapıldığı lonca alaylarını da padişah yine bu köşkten izlermiş. Üç katlı taş bir yapı olan Alay Köşkü’nün ahşap olan dış cephesi ise mermer ile kaplı. Gül – hane Parkı’na bakan iki kanatlı iki kapısı ile on dört adet penceresi bulunmakta. Köşkün pencere kemerleri Hattat İzzet Molla tarafından yazılan yazılar, pencereler ise demir parmaklıklarla süslü. Yapının üstünü örten kurşun kaplı külahın altında yer alan kubbenin içinde ve sofanın tavanında da zengin kalem işi süslemeler insanı kendisine hayran bırakacak kadar güzel. Ne Demek?
Alay, “herhangi bir törende veya gösteride yer alan ve sıralı olarak giden insan topluluğu” anlamına geliyor. Günümüzde Alay Köşkü uzun yıllar farklı amaçlarla kullanılsa da 2011 yılından itibaren “Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müzesi ve Kütüphanesi” olarak hizmet veriyor. Yolunuz bu taraflara düşerse Gülhane Parkı’nın keyifli sesleri eşliğinde kitaplar arasında yolculuk yapmak için buraya mutlaka uğrayın. Kütüphane ile iç içe olan müze kısımlarını da gezmeden geçmeyin derim.
(1, 2 ve 3. soruyu metinden hareketle cevaplayınız.)
1. Alay Köşkü niçin inşa edilmiştir?
- Cevap: Alay Köşkü; padişahların resmigeçit törenlerini izlemesi, asker ve halkı selamlaması amacıyla inşa edilmiştir.
2. Alay Köşkü’nün süslemesinde geleneksel sanatlardan hangileri kullanılmıştır?
- Cevap: Alay Köşkü’nün süslemesinde geleneksel sanatlardan hat ve kalem işi sanatları kullanılmıştır.
3. Alay Köşkü günümüzde hangi amaçla kullanılmaktadır?
- Cevap: Günümüzde Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müzesi ve Kütüphanesi olarak kullanılmaktadır.
7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 263 Cevabı
4. “Ünlü sanatçı, 20 Ocak 1943 yılında Üsküdar’da dünyaya gelmiştir.” cümlesindeki anlatım bozukluğunun nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
A) B irbiriyle çelişen sözcüklerin bir arada kullanılması
B) Eş anlamlı sözcüklerin bir arada kullanılması
C) Sözcüğün yanlış anlamda kullanılması
D) Sözcüğün gereksiz yere kullanılması
- Cevap: C
5. Aşağıdakilerden hangisinde deyim yanlış anlamda kullanılmıştır?
A) Kardeşi doğunca pabucu dama atılmış.
B) Çok sevdiği dedesini karşısında görünce etekleri tutuştu.
C) Artık işi bırakıyormuş, her şeyden elini ayağını çekecekmiş.
D) Annen yıllardır senin için saçını süpürge ediyor.
- Cevap: B
6. Çağdaşları arasında en büyük şairdi Attilâ İlhan. Kendi alanında bir virtüözdü. Ama artık yok! Şiirlerindeki serbestlik, rahatlık ve ne olursa olsun doğruluk… Çoğu şairde göremeyeceğimiz bir üslup. Lise sıralarına yazılan iki satırı, şiir diye okuyanlar için bu ne büyük acıdır(!) Allah’ın rahmeti üzerine olsun.
Yukarıdaki parçadan hangisi çıkarılabilir?
A) Şair, Türk edebiyatının en büyük şairiydi.
B) Doğruluktan yana olan bir şair değildir.
C) Üslubu birçok şairden farklıdır.
D) Toplumumuzda şairin değeri bilinmektedir.
- Cevap: C
7. Aşağıdaki yay ayraçla gösterilen yerlere ”( )” uygun noktalama işaretlerini koyunuz.
- Cevap:
Ahmet Bey döndü(,) arkasındaki bekçiye(:)
(-)İşte bir hastane daha(,) dedi(.) Küçük bir çam ormanının önünde beyaz bir binanın ne işi vardı(?) Mermerdenmiş gibi göz kamaştıracak derecede parlıyordu(.) Bahçenin demir kapısında büyük bir (“)Kiralıktır(“) yazısı asılmıştı(.)
- Cevap:
8. Sanatçı için roman, şiir veya hikâye konusunda bilgiler vermek, eserini nasıl yazdığını, orada neler söylemek istediğini anlatmaya çalışmak; boş bir çaba ve okura saygısızlıktır. Böyle bir tutum yazarın kendine güveni olmadığını gösterir. Aslında doğrusu şöyledir: Sanatçı, eserini ortaya koyduktan sonra bir kenara çekilir. Artık eseri kendi kendini savunmalı, yaratıcısının koruyuculuğuna sığınmamalıdır.
Paragrafta asıl anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?
A) Sanatçının eserini açıklaması, onun anlaşılmasını kolaylaştırır.
B) Değişik türlerde yazmaya çalışmak, sanatçının başarısını zorlaştırır.
C) Sanatçı, eseriyle ilgili değerlendirme yapmaktan kaçınmalıdır.
D) Başarılı eser vermenin temel şartı, okura saygı duymaktır.
- Cevap: C
7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 8. Tema Sanat 262, 263 8. Tema Sanat Değerlendirme Çalışmaları Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.