7. Sınıf Meb Yayınları Hz. Muhammed’in Hayatı Ders Kitabı Sayfa 80 Cevabı 2017 – 2018 Yeni Müfredat
7. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Hz. Muhammed’in Hayatı Ders Kitabı Sayfa 80 Cevabı
SORULAR
1. “Komşuluk, selamlaşmak, hediyeleşmek, kul hakkı” kavramlarının ne anlama geldiğini sözlükten araştırınız.
- Cevap:Komşuluk: Yardımlaşma birlik.
Selamlaşmak: Allah’ın selamını insanlara iletmek.
Hediyeleşmek: Özel günlerde sevdiklerimize verdiğimiz armağan
Kul hakkı: bir insansın rızkına girmek, hakkını yemek.
2. Bir komşu olarak çevremizde yaşayan diğer insanlara karşı nasıl davranmalıyız? Konuyla ilgili bir ayet ve hadis bularak defterinize yazınız.
- Cevap: Komşu, ülke ya da ev bakımından yakın olan, yan yana olan insanlara denir. Hayatımıza devam etmek için insanlarla yakın olmak, yakın oturmak zorundayız. Kendimizi toplumdan ayıramaz, izole edemeyiz. Komşularımıza ve çevremizdeki insanlara davranışlarımız;
-Saygılı ve sıcakkanlı olmalıdır.
-Komşularımız sayesinde iletişim bağlarımız güçlenir
-Bir şeye ihtiyacımız olduğunda önce komşularımızdan yardım isteriz.
-Komşuların olmaması insanın yaşadığı yerde yalnız olmasına sebep olur.
-Günümüzde komşuluk ilişkilerine önem vermeyen insanlar iletişim zorluğu ve kopukluğu yaşamaktadırlar.
-Komşularımızın çocukları ile kardeş gibi büyür, kardeşliği öğreniriz.İslam dini komşuluğa çok önem verir. Örnek verecek olursak;
– ‘Allah’a ve ahiret gününe iman eden kimse, komşusuna iyilik etsin. Allah’a ve ahiret gününe iman eden kimse misafirine ikram etsin. ‘ Hz.Muhammed.
3. Huzurlu bir toplum için komşular arası ilişkiler nasıl olmalıdır? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Cevap: Huzurlu bir toplumun vazgeçilemez bir unsuru komşuluk haklarını gözetip korumalıyız.Çünkü atalarmızın dediği gibi Komşu komşunun külüne muhtaçtır.Komşular birbirini bilen anlayan ve haksızlık etmeyen birbirlerine yardımcı olmaya çalışmalıyız.Komşular birbirlerine karşı hoşgörülü olmalıdır.
4. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) komşularına karşı nasıl davranmıştır? Bu konuda yaptığınız araştırmayı defterinize yazınız.
Cevap: Peygamberimiz komşularına karşı çok iyi davranırdı. Her zaman komşularını gözetir, ihtiyaçlarıyla ilgilenirdi. Peygamberimiz, komşularına güler yüzlü davranırlardı, hastalandıklarında ziyaret eder, sokakta karşılaştığında selam verir ve davetlerine icabet ederdi. Komşulara eziyet verilmesini ise yasaklar, Müslümanlarında komşuların haklarını gözetmelerini tavsiye ederdi.