Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
7. Sınıf Fen Bilimleri Ferman Yayıncılık

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Ferman Yayıncılık Sayfa 171

“7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 171 Ferman Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Ferman Yayınları Sayfa 171

► Gelen işen, ışık kaynağından çıkıp merceğe doğru ilerleyen ışındır.
► Kırılan ışın, mercekte kırıldıktan sonra ilerleyen ışındır. Ancak burada merceğin optik merkezi üzerinden geçecek şekilde gelen ışınlar mercekten kırılmadan geçer. Asal eksenin de merceğin optik merkezinden geçtiği varsayılır.
Odak noktası, görseldeki gibi ince kenarlı merceklerde asal eksene paralel gelen ışınlar, kırıldıktan sonra toplandıkları noktadır. Odak noktası “F” harfiyle gösterilir. Öncekinin tersine asal eksene paralel gelen ışınlar merceğin odak noktasından geçecek şekilde ilerler (Görsel5.46).
Bilindiği gibi ince kenarlı merceğin sağ tarafından gelen ışınlar sol tarafında, sol tarafından gelen ışınlar sağ tarafında toplandıktan sonra dağılır. Bu nedenle ince kenarlı merceklerin hem sağında hem de solunda olmak üzere iki odak noktası vardır.
Orman yangınlarına çoğunlukla insanların yanlış ya da bilinçsiz davranışları neden olur. İnsanların ormanlar konusundaki sorumsuzca davranışlarından biri, ormanlık alanlara cam kırıkları bırakmalarıdır. Ormanlık alanlara bırakılan cam kırıkları, özellikle şişelerin dip kısmı mercek işlevi görür. Bunun odak noktasında toplanan güneş ışığı; kozalak, kuru yaprak, kuru dal, kâğıt gibi maddelerin üzerine düştüğünde onları tutuşturur. Bu da ülkenin akciğerleri olan ormanların yanmasında önemli bir etkendir. Bu nedenle ormanlık alanlarda gördüğümüz böyle tehlikeli maddeleri toplayıp olası yangınları engellemek, çevreye karşı görevlerimizden biri olmalıdır.
► İnce kenarlı mercekle cisimlere belli uzaklıktan bakılırsa cisimlerin büyük ve düz görüntüleri oluşur. Bu nedenle ince kenarlı mercekler büyüteç olarak kullanılır.
► Kalın kenarlı merceklerde asal eksene paralel gelen ışınlar, tek bir noktadan geliyormuş gibi kırılır. Kırılan ışınların geriye doğru uzantıları, ışığın geldiği taraftaki bir noktada birleşir. Bu nokta, kalın kenarlı merceğin odak noktasıdır (Görsel 5.47). Uzantıları karşı taraftaki odaktan geçecek şekilde gelen ışınlar da asal eksene paralel olarak kırılır. Kalın kenarlı merceklerde de ince kenarlı mercek gibi iki odak noktası vardır.

► Kalın kenarlı mercekte cismin küçük ve düz görüntüsü oluşur. Bu nedenle kalın kenarlı mercekle geniş bir alan görülebilir. Evlerin dış kapı dürbünleri bunlara örnektir.

Merceklerin odak noktasıyla optik merkez arasındaki uzaklık, odak uzaklığı olarak adlandırılır. Peki, merceklerin odak noktalarını ve odak uzaklıklarını deneyle bulabilir miyiz? Merceklerin odak uzaklıklarını bulmak için bir etkinlik yapınız.

  • Cevap:

7. Sınıf Ferman Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 171 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry