Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ekoyay Yayıncılık

7. Sınıf Ekoyay Yayınları Osmanlı Devleti ve İskan Siyaseti

7. Sınıf Ekoyay Yayınları Osmanlı Devleti ve İskan Siyaseti

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Öğrenci Çalışma Kitabı Ekoyay  Yayınları 3. Ünite Türk Tarihinde Yolculuk Sayfa 37 Osmanlı Devleti ve İskan Siyaseti 7. Etkinlik Soruları ve Cevapları

Osmanlı Devleti ve İskan Siyaseti

Aşağıdaki metni okuyarak iskân siyaseti ile ilgili olarak aşağıdaki tabloyu doldurunuz.

Türklerin Rumeli yakasına geçişleri ve yerleşmeleri sistemli bir şekilde cereyan etti. Anadolu’dan gelen Hacı ilbeyi, Evranosoğulları, Mihaloğulları gibi uç beyleri sınır kesiminde faaliyet gösterdiler. Yeni uç bölgeleri geliştikçe zapt edilen yeni topraklardan sağlanacak imkânlar Anadolu’daki Türkmenleri ve yerleşik gruplan buraya çekmeye başladı. Osmanli idaresi bu göçleri destekledi, bazen zorunlu bazen gönüllü sürgünler yapıp buradaki insan gücü açığını kapatmaya çalıştı. Osmanli fetihleri çoğu defa uzlaştırıcı ve sisteme entegre edici bir anlayışla yayıldı ve kalıcı hâle geldi.

OsmanlIlar her önlerine çıkan Hristiyanı kılıçtan geçirmediler, aksine kendi taraflanna geçmeye ikna edip kır ve şehir kesiminde halkı yerinde tutmaya çalıştılar. Aldıkları haraç onları daha önce Bizanslı idarecilere ödediklerinden fazla değildi. Bundan dolayı Bizanslı ahali idare değişikliğinden çok etkilen­miyordu. Bu durum bazı Hıristiyanların din değiştirmesine de yol açmıştır. Osmanlı hizmetine giren herkes aynı devletin bir ferdi oluyor ve genellikle de çok ayrım görmüyordu.

Balkanlardaki fetihler ilerledikçe arkada kalan bölgelerde kalabalık şehirler yükselmeye, kasabalar oluşmaya, köyler yayılmaya ve ıssız, harap, işlenmemiş topraklar şenlenmeye başladı.

Feridun Emecen, Osmanlı Klasik Çağında Siyaset, s. 74-75

SORULAR VE CEVAPLARI

İskân siyasetinin gerekçesi

  • Cevap Bir bölgenin Müslümanlaştırılması o bölgenin Türkleştirilmesi ve hakimiyet altına alınmasının kolaylaştırılması için iskan siyaseti yapılmıştır.

İskân siyasetinin yöntemi

  • Cevap İskan yeni feth edilen bir yöreye Anadolu’dan ya da başka yerden yerleştirilen müslüman ve Türk halkı ve bu halkın uzun yıllar o yörede kalması sonucu yörenin Türkleştirilmesi çalışmalarıdır.

İskân siyasetinin sonuçları

  • Cevap  Bu siyaset sonucunda feth edilen topraklar kolaylıkla hem kültürel hem de siyasi bakımdan devlete benzemekte devlete bağlı yerler olmaktadır. Sonrasında ise bu politika ile orada ileride çıkabilecek huzursuzlukların da önüne geçilmektedir. 
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry