Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ekoyay Yayıncılık

7. Sınıf Ekoyay Yayınları Osmanlı Devleti Savaşa Neden Girdi

7. Sınıf Ekoyay Yayınları Osmanlı Devleti Savaşa Neden Girdi

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Öğrenci Çalışma Kitabı Ekoyay  Yayınları 7. Ünite Ülkeler Arası Köprüler Sayfa 95 Osmanlı Devleti Savaşa Neden Girdi 1. Etkinlik Soruları ve Cevapları

Osmanlı Devleti Savaşa Neden Girdi

Aşağıdaki metni okuyunuz. Metnin altındaki sorulan cevaplayınız.

SORULAR VE CEVAPLARI

İngiltere, Osmanlı Devleti’nin ittifak teklifini neden reddetmiştir?

  • Cevap Çünkü Osmanlının artık yıkılacağını ve hasta bir adam gibi öleceğini düşünüyordu. Osmanlının topraklarını eline geçirmek için Osmanlının ittifak isteğini reddetmiştir.

Almanya’nın Osmanlı Devleti ile yakınlaşmak istemesinin nedenleri nelerdir?

  • Cevap  Çünkü Almanya Osmanlının topaklarından ve askeri güçlerinden yararlanmak istiyordu. Böylece Boğazları da kullanabilecekti.

Osmanlı Devleti’nin t. Dünya Savaşı’na girmesinin nedenleri nelerdir?

  • Cevap  Osmanlı Devleti 200 yıldır toprak kaybetmekteydi. Bunu engellemek kaybettiği toprakları yeniden kazanmak için bir de İngilterenin kendisini yok etme isteğine karşı koyabilmek için savaşa girmek zorunda kalmıştır.

20. yüzyılın başlarında İngiltere, artık Osmanlı İmparatorluğu’nu yaşatmanın hem çok güç hem de gereksiz olduğunu düşünüyordu. Osmanlı İmparatorluğu’nu paylaşmanın daha yararlı olacağı kanısına varmış ve bu konuda müttefikleriyle anlaşmıştı. Almanya’ya karşı savaşta kendi yanında yer almasını sağlamak için Boğazlar üzerindeki isteklerine karşı koymayacağını Rusya’ya vaat etmişti. Nitekim Os­manlı İmparatorluğu İngiltere’ye iki kez ittifak önermiş; 1914 Mayıs’ında Rusya’ya da Türk Rus ittifakın­dan söz etmişse de bu devletler çeşitli bahanelerle reddetmişlerdi. O tarihte Doğu politikasına büyük önem veren Almanya, İngiltere’nin desteğini geri çekmesinden doğan boşluğu doldurmaya istekliydi. 200 yıldır devamlı surette toprak kaybeden Osmanlı İmparatorluğu, bu toprak kaybına nihayet bir son vermek, Arap Yanmadası ve Süveyş Kanalı’ndaki kontrolünü kuvvetlendirmek, İslam âlemindeki liderli­ğini sürdürmek ve İran, Azerbaycan ve Türkistan’daki Türkleri kendi önderliğinde birleştirmek istiyordu. Alman İmparatorluğu da Osmanlılardan yaralanarak halkının çoğunluğu Müslüman olan İngiliz sömür­gelerini ayaklandırmak, Süveyş Kanalı’nı kapatmak suretiyle İngilizlerin Batı Cephesi’ni sömürge asker­leriyle takviye etmesine engel olmak istiyordu. Ancak, Osmanlılar, Almanların Avrupa’da kazanacakları zaferden yararlanarak millî hedeflerini elde edeceklerini, Almanlar ise Osmanlıların Doğu Anadolu ve Mısır’da girişecekleri askeri harekâtın başarısından yararlanarak Avrupa’da zaferi daha kolay kazana­caklarını hesap ediyorlardı. Hâlbuki ne Almanya iki cepheli bir savaşta Avrupa’da kısa sürede kesin sonuç alabilecek durumdaydı ne de bir yıl önce Balkan Harbi’nden yenik çıkmış, askerî gücü yetersiz, ekonomik durumu bozuk Osmanlı İmparatorluğu uzak hedefti taarruz hareketleriyle Alman askeri stra­tejisine yardıma olabilecek durumdaydı.

İsmet Görgülü, On Yıllık Harbin Kadrosu 1912-1922, s. 47-48

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry