7. Sınıf Ekoyay Yayınları Kristof Kolomb’un Hikayesi
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Öğrenci Çalışma Kitabı Ekoyay Yayınları 5. Ünite Ekonomi ve Sosyal Hayat Sayfa 72, 73 Kristof Kolomb’un Hikayesi 5. Etkinlik Soruları ve Cevapları
KRİSTOF KOLOMB’UN HİKÂYESİ
Aşağıdaki metni okuyunuz. 73. sayfadaki yönergelere göre etkinliği yapınız.
SORULAR VE CEVAPLARI
A. Aşağıdaki harita üzerinde Kristof Kolomb’un yaptığı yolculuklarda keşfettiği yerleri gösterip yolculuktan sırasında izlediği yollan çiziniz.
- Cevap Bu etkinliği kendinizde yapabilirsiniz.
Aşağıdaki sorulan metne göre kısaca cevaplayınız. Kristof Kolomb’un kişilik özelikleri nelerdir?
- Cevap Cesaretli araştırmacı, gezmeyi seven, yeni yerler keşfetmeyi amaç edinmiş bir deniz tutkunu.
İspanya kraliçesinin Kolomb’a destek vermesinin sebebi nedir?
- Cevap Çünkü Kolomb keşf edeceği yerlerin her türlü zenginliğini malını baharatını İspanya’ya getireceğini söylemişti.
Kolomb’un gerçekte bulduğu yer neresidir?
- Cevap Amerika ( Haiti ve Dominik Cumhuriyeti)
Kolomb’un Çin’in bir parçasına ulaştığını düşünmesine neden olan şey ne olmuştur?
- Cevap Çünkü daha önce kendisinin gittiği yerlere kimsenin gitmemiş olması ve elindeki haritalardan çıkardığı sonuçlara güveniyordu.
“1476 yılında, Portekiz’e doğru yol alan bir gemi kafilesinin mürettebatı arasında kızıl saçlı, genç bir İtalyan vardı. Bir dokumacının oğluydu ve birkaç yıl öncesine kadar korsandı. Adı Kristof Kolomb’du. Cemiler Portekiz açıklarıa vardığında Kolomb’un gemisi yanmaya başladı. Kolomb okyanusa atladı. Suyun üzerinde bir küreğe tutundu ve kıyıya çıktı. Kıyıdakiler elbiselerini kurutup ona yemek verdiler ve o sırada Lizbon’da olan kardeşini bulmasına yardımcı oldular.
O günlerde Portekizliler hâlâ Afrika’yı araştırıyordu. Kolomb kardeşler geçimlerini en son bulunan yerleri gösteren haritalar yaparak sağlıyorlardı. Kolomb kısa süre içinde önemli bir sonuca varmıştı: Asya’ya en kısa biçimde batıdan, Atlas Okyanusu’nu geçerek ulaşılabileceğini düşünüyordu. Batıya doğru gidip Atlas Okyanusu’nu aşarak Asya’ya en kısa biçimde ulaşılabileceğini düşünerek elbette yanılıyordu. Bu yolun üzerinde iki büyük kara parçasının yer aldığını bilmiyordu.
Kolomb, Atlas Okyanusu’nun karşı tarafına yapılacak bir keşif yolculuğuna maddi destek vermesi i- çin Portekiz kralına başvurdu, ama kral onu reddetti. Bunun üzerine Kolomb, İspanya Krallığına yöneldi. Kolomb’a destek vermeyi kabul eden Kraliçe Isabel (İzabel), Asya’ya kolay bir yoldan ulaşmanın İspanya için kazançlı olabileceğini anlamıştı.
Kolomb ve adamlan, 1492 yılının ağustos ayında İspanya’dan üç küçük gemiyle yola çıktı. Kolomb ve mürettebatı Afrika kıyılan boyunca güneye doğru yol olarak Kanarya Adalan’na ulaştılar. Ardından batıya, Atlas Okyanusu’na doğru yöneldiler. 12 Ekim’de, şafak sökmeden bir gözcü ay ışığında parlayan tepeye benzeyen bir şey gördü. Kolomb ve mürettabatı okyanusu geçmiş, Kuzey ve Güney Amerika’yı birbirine bağlayan kıstağın doğusunda, Karayip Denizi’ndeki bir mercan adasındaydı. Adadakiler kıyıya yaklaşan yerlilerden korktular ve ormanın içlerine girip kayboldular. Kolomb ve kaptanlan karaya çıktı ve buraya San Salvador (Kutsal Kurtancı) adını verdi. Hint Adalan’nda olduğunu düşünen Kolomb, ada halkına Hintli adını verdi ve ‘hiçbir şeylerinin olmadığını’ yazdı. Yerliler onlara mısır ve manyok ekmeği gibi Avrupalılann daha önce hiç tatmadığı yiyecekler hazırladı.
Kolomb, San Salvador’u birkaç gün araştırdıktan sonra güneye yöneldi. Daha büyük bir adaya ulaştı. Burası aslında Küba’ydı ama Kolomb burayı Çin’in bir parçası olarak düşündü. Kolomb, Küba’dan doğuya doğru ilerledi ve günümüzdeki Haiti ve Dominik Cumhuriyetinin kuzey kıyısına ulaştı. Doğusunda Çin’in olduğunu düşünen Kolomb buranın Japonya olması gerektiğine karar verdi. Ispanyollar ırmak kıyılannda biraz altın buldular. Bu çaba sürdürülmeliydi ve Kolomb altın bulmalan için adamlanndan bir kısmını burada bıraktı. Ispanya’ya doğru yola koyuldu.
Kolomb, Yeni Dünya’ya üç yolculuk daha yaptı. Üçüncü yolculuk ürkütücü bir keşfe neden oldu. Kolomb bu yolculukta daha önce gitmediği kadar güneye gitmiş, bir adaya ve adanın ilerisinde epey büyük bir körfeze ulaşmıştı. Körfezin gerisindeki karadan dev bir ırmak (Orinoco Irmağı) öyle güçlü akıyordu ki körfezin suyu bütünüyle tatlı su oluyordu. Böyle büyük bir ırmağı Kolomb yalnızca tek bir biçimde açıklayabilirdi: Büyük bir kara parçasından doğuyordu. Buranın bugüne kadar bilinmeyen çok büyük bir kıta olduğunu düşünüyorum, diye yazdı Kolomb günlüğüne. Haklıydı, sonradan Güney Amerika diye adlandırılacak olan kıtayı bulmuştu.