7. Sınıf Ekoyay Yayınları Cephelerden Haber Ver
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Öğrenci Çalışma Kitabı Ekoyay Yayınları 7. Ünite Ülkeler Arası Köprüler Sayfa 96 Cephelerden Haber Ver 2. Etkinlik Soruları ve Cevapları
Cephelerden Haber Ver
Aşağıdaki metni okuyunuz. Metnin altındaki sorulan cevaplayınız.
- Cevap
Kafkas Cephesi’nde Osmanlı ordusunun hedefi nedir?
- Cevap Kars-Sarıkamış’ı düşman işgalinden korumak ve Ruslar’ı geri itmektir.
Haşan izzet Paşa, saldırıya hangi gerekçelerle karşı çıkmıştır?
- Cevap Çünkü askerlerin kış koşullarında savaşabilecek şekilde giyinmediği teçhizatın yetersiz olduğu ve birçok askerin donarak ölebileceğini düşünmekteydi.
Kafkas Cephesi’nde Osmanlı ordusu neden başarısız olmuştur?
- Cevap Çünkü kar kış kıyamet askerlerin donarak ölmesini bir de tifüs gibi hastalıklardan dolayı toplu şekilde ölmelerinden dolayı.
Yenilgiden sonra askerlerimizin başına neler gelmiştir?
- Cevap Açlıkla mücadele etmişler. Dönüş yolunda donarak ölmüşlerdir.
Enver Paşa, Almanların teşviki ile Kafkas Cephesi’nde, Sarıkamış – Kars istikametinde 3. Ordunun saldırıya geçmesine karar verir. 3. Ordu Komutanı Haşan izzet Paşa, askerin karlar içinde savaşacak biçiminde giydirilmemiş olduğunu ve bu taarruzu kış esnasında yapmanın uygun olmadığını bildirince Enver Paşa, yanına Hafız Hakkı Paşa’yı alarak Erzurum’a gelir ve Haşan izzet Paşa’yı derhal emekliye ayırarak ordunun emir komutasını genç arkadaşı İsmail Hakkı Paşa’ya verir. Bu saldırıyı birlikte idare etmek kararını verirler. Başlangıçta askerlerimiz Ruslar geriye atar. Rus hududunu aşıp Rus kolordusunun bir kısmını da karşılarına çekerler ve Almanların yüklerini hafifletirlerse de kar, kıyamet ve çamur içinde ve cephane yoksulluğu yüzünden bu harekât Allahuekber Dağı’nda başarısızlığa uğrar. Enver Paşa feci akıbeti görmemek için İstanbul’a döner. Bir kolordu karargâhımız, birçok erimiz ve kıtamız düşman tarafından esir edilir. Birçok er ve subay donarak ölür. Arkasından da yorgun ve aç askerlerin arasında müthiş bir tifüs salgını başlar. Erzurum tehlikeye düşer. Yüz bin kişilik 3. Ordunun mevcudu otuz bine iner.
Rahmi Apak, Yetmişlik Bir Subayın Hatıraları, s. 97 (Düzenlenmiştir.)