7. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 28 Cevapları FCM Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
7. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi FCM Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 28
A. Aşağıdaki açık uçlu soruları cevaplandırınız.
Varlıklar sadece gördüklerimizle mi sınırlıdır? Bu konuda bilgi veriniz.
- Cevap: Bizim göz yapımız evrende bulunan bütün varlıkları görmeye müsait değildir. Bazı varlıklar yaratılış yapıları itibariyle gözümüze gözükmezler. Yani varlıklar sadece bizim gördüklerimizden ibaret değildir. Kur’an-ı Kerim’de 7 tür varlıktan bahsedilir ama biz daha tam olarak bu varlıkların hangileri olduğunu bilemiyoruz. Yani bizim gördüklerimizden başka varlıklar da vardır.
Meleklere imanın dinimizdeki önemi hakkında bilgi veriniz.
- Cevap: Bilindiği üzere Allah-u Teala göndermiş olduğu birçok peygambere kutsal kitaplarda göndermiştir. Bu ilahi mesajı melekler vasıtasıyla göndermiştir. Eğer meleklere iman etmez ve onların varlığını inkar edersek o zaman kutsal kitapların da varlığını inkar etmiş oluruz.
Meleklere inanmak, insanın güzel ahlaklı olmasına nasıl katkı sağlar? Açıklayınız.
- Cevap: Meleklere iman ettiğimiz zaman sağımızda ve solumuzda yazıcı olan meleklerin varlığını kabul etmiş oluruz. Bu yüzden kötü bir şey yapmaya niyetlendiğimiz ya da yapacağımız zaman bu meleklerin varlığını bilmek bizi o işten alıkoyar. Yani kiramen katibin meleklerinin varlığına inanmak bizi daha ahlaklı daha iyi bir insan yapar, kötülük yapmaktan alıkoyar.
Rahmet melekleri ve Münker Nekir melekleri hakkında kısaca bilgi veriniz.
- Cevap:
Rahmet Melekleri: Yeryüzünde dolaşan ve mü’minlerin ölümü ânında hâzır olan melekler. Bunlara Rûhâniyân da denir.
Münker ve Nekir meleklerinin bilinen en önemli görevi kabre konan kimseyi sorgu ve suale tabi tutmaktır. Bununla birlikte her melek gibi Allah’ı (cc) zikretmekle de vazifelilerdir. İslam Âlimlerine göre, Münker ve Nekir, ölen kişiye Rabb’ini, dinini, peygamberini sorarlar. Mümin kişi bu sorulara cevap verir. Kâfir veremez.
Dünya ile ahiret hayatındaki ilişkiyi açıklayınız.
- Cevap: Dünya hayatı ile ahiret hayatı arasında doğru bir ilişki vardır. Yani insan dünyada neler yaptıysa onu kendisiyle beraber ahirete de götürür. İyilik yapan kişiler iyilikleriyle, kötülük yapan kişiler ise kötülükleriyle ahirete göç ederler.Dünya hayatında iyilik ve güzel davranışlarda bulunanlar muhakkak karşılığı ahirette ve dünyada görürler. Aynı şekilde kötülük yapanlarda ne yaptılarsa karşılığını göreceklerdir.
Allah’ın (c.c.) adil, merhametli ve affedici olması ile ahiret inancı arasında nasıl bir ilişki vardır? Söyleyiniz.
- Cevap: Allah’ın adil olduğunu bilmek bu dünyada yaşanan sıkıntılara diğer dünyada karşılığının verileceği bilindiği için sabredilir. Hata yapsak da günaha girsek de Allah’ın merhameti sonsuz olduğu için diğer dünyada bizi affetmesini dileriz. Merhametine nail olmak isteriz.
Kıyamet ve yeniden diriliş hakkında bilgi veriniz.
- Cevap: Kur’an-ı Kerim’de yer alan açıklamalara göre dünya hayatının sona erip ahiretin başlaması iki aşamalıdır. Birinci aşama İsrafil’in ilk kez sûra üflemesiyle gerçekleşecektir. Böylece dünya hayatı sona erecek, bütün canlılar ölecektir. Belli bir süre sonra sûra ikinci kez üflenecek, dünyada yaşamış olan bütün insanlar yeniden diriltilecektir. Böylece ikinci aşama gerçekleşecektir. Kıyametten sonra Yüce Allah tarafından yeniden diriltilen insanlar mahşer denilen yerde toplanacaktır. Mahşerde toplanan insanlar dünya hayatında yaptıklarından hesaba çekilecektir. Orada herkese dünyada yaptığı her türlü iyilik ve kötülüklerin yazılı olduğu amel defterleri verilecektir. Bu defterlerde, dünyada yapılan en küçük bir iyilik veya kötülük Kur’an’a göre doğadaki canlanma ile yeniden diriliş yazılı olacaktır.Yapılan işler, mizan denilen bir alette tartılacaktır. Buna göre inanıp ibadet edenler, salih amel (güzel iş) işleyenler, iyilikleri fazla gelenler cennetle ödüllendirilecektir. İnkar edenler, zalimler ve haksızlık yapanlar ise cehennemde ceza çekeceklerdir.
B. Aşağıdaki soruların doğru seçeneğini işaretleyiniz.
I. Melekler II. Cinler III. İnsan IV. Şeytan
Yukarıdakilerden kaç tanesi, gayb âlemine ait varlıklardandır?
A) 1
B) 2
C) 3
D) 4
- Cevap: C
Aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?
A) Melekler gelecekle ilgili her şeyi bilebilirler.
B) Cinler ateşten yaratılmış varlıklardır.
C) Cinler de Allah’a (c.c.) iman ve ibadetle yükümlüdürler.
D) Melekler nurdan yaratılmış varlıklardır.
- Cevap: A
“Şunu iyi bilin ki üzerinizde bekçiler, değerli yazıcılar vardır. Onlar, yapmakta olduklarınızı bilir.” (İnfitâr suresi, 10-12. ayetler.)
Yukarıdaki ayet hangi meleklerden söz etmektedir?
A) Kirâmen Kâtibfn
B) Dört büyük melek
C) Rahmet melekleri
D) Koruyucu melekler
- Cevap: A
“O gün amellerin tartılması da haktır. Kimlerin sevabı ağır basarsa işte onlar kurtuluşa erenlerdir.” (Â’râf suresi, 8. ayet.)
Yukarıdaki ayette, aşağıdaki kavramlardan hangisinden söz edilmektedir?
A) Mizan
B) Sûr
C) Dünya
D) Cehennem
- Cevap: C
7. Sınıf FCM Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 28 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.