7. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 101 Cevapları FCM Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
7. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi FCM Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 101
1. İtikat, fıkıh, tasavvuf ve mezhep kavramlarının ne anlama geldiğini araştırınız.
- Cevap:
İtikat: İslam inanç sistemi demektir.
Fıkıh: İslam hukuku demektir.
Tasavvuf: Tanrı’nın varlığını, birliğini, niteliğini ve evrenin oluşumunu varlık birliğiyle, yaratılanla yaratanın bir oluşu, aynı kaynaktan gelişi anlayışıyla açıklayan dinsel ve felsefi akım, İslam gizemciliği.
Mezhep: bir dinin, anlayış ve görüş ayrılıkları dolayısıyla ortaya çıkan, belirli kuralları, kendi içinde tutarlı inanç ve davranış bütünlüğü bulunan büyük kollarından her biri.
2. İslam dünyasında yaygın olan itikadi ve fıkhi mezhepler ile tasavvufi ekollerin adlarını öğrenerek defterinize yazınız.
- Cevap:
İtikadi mezhepler: Maturidilik, Eş’arilik, İmamiyye, Haricilik, Mutezile
Fıkhi Mezhepler: Şafiilik, Hanefilik, Hanbelilik, Malikilik, Caferilik
3. Tasavvufun amaçları ve temel ilkeleri hakkında bir araştırma yapınız.
- Cevap: İlâhî sır ve hikmetlerden nasîb alabilmek, nefsânî arzulardan sıyrılıp “hiçlik” hâline varabildikten sonra başlar. Bunun içindir ki tasavvufun gâyesi de; ilâhî kudret, azamet ve saltanat karşısında, kulun kendi âcizliğini idrâk ederek Rabbine tam bir teslîmiyetle itaat etmesidir.
4. Cem, cemevi, musahiplik ve Hızır orucu hakkında bir araştırma yapınız.
- Cevap: Cem Alevilerin toplu halde ettikleri ibadetin adıdır. Cemevi: Alevilerin ibadet amacıyla toplandıkları yerdir. Musahiplik: Yol kardeşliği anlamına gelir iki alevi ailenin kardeş olması demektir. İşte o zaman yüce Allah’a şükür orucu olarak 3 gün oruç adanmışlar. Bu oruç o günden, bu güne kadar önemini hiç kaybetmeden tutulagelmiştir ki, yüce Allah insanların dar günlerinde yardımcısı ve gözcüsü olsun. Hızır orucu eski (Rumi) takvime göre 31 Ocak-2 Şubat arası 3 gün tutulurdu.
5. İslam Ansiklopedisi, tasavvuf kitapları, genel ağ vb. kaynaklardan Alevilik-Bektaşilik hakkında bir araştırma yapınız. Alevilik-Bektaşilikte önem verilen başlıca ilkeleri öğreniniz. Edindiğiniz bilgileri sunu hâline getirip akıllı tahta, projeksiyon cihazı gibi iletişim araçları vasıtasıyla sınıfınızda arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Cevap: Toplumumuzdaki tasavvufi yorumlardan bir tanesi Alevilik-bektaşiliktir. Alevi, Hz. Ali’nin yanında olan ona bağlı kişi demektir. Alevilik-Bektaşilik Türk topluma özgü düşünce akımıdır. Türk toplumunda bu görüşlerin yayılma nedeni, Bektaşi babalarının, halk içinde, hoşgörü, sevgi dolu, basit bir hayat sürdürmeleridir.
Alevilik-Bektaşiliğin ahlaki ilkeleri;
– Haya, cömertlik, sabır, şükür, ilim, marifet, haya, edep, kendini bilme, tevazu sahibi olmak, insanları ayıplamamak, sır saklamak, insanlara ve diğer varlıklara kötü gözle bakmamak.
– Ehl-i Beyt sevgisi çok önemsenmiş, Hz. Ali, Hz. Fatıma, Hz. Hüseyin, Hz. Hasan’a çok sevilir ve saygı duyulur.
– Alevilik ve Bektaşilikte oniki imam sevgisi de önemlidir. Sevmek gerekir.
– Alevilikte misafirperliğin ve dostluğun önemi büyüktür. Küçükler büyüklerine her zaman saygı duyar.
– Alevilikte, iyilik yapmak, sabırlı olmak ve öfkeden kaçınmak, emredilmiş. Bu eline, beline ve diline sahip olmak şeklinde söylenmiştir. Şartlar ne kadar zor olursa olsun bu ilkeye uyulması istenmiştir.
– Alevilik sevgi temelinin üzerine kurulmuştur. Sevgi, saygı, hoşgörü, barış gibi ilklerin yaygınlaşması istenir. İnsana saygı en önemli ilkedir.
– Alevilikte bu ahlaki kurallara uymayanlar düşkün denir. Düşkünler dedelerce uyarılır. iyilikle tenbihlenir.
– Edepli ve insanı kamil olması istenir. Bundan maksat kişinin, eline diline beline sahip olmasıdır.
7. Sınıf FCM Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 101 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.