Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
7. Sınıf Ada Matbaacılık Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları

7. Sınıf Ada Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Osmanlı ve Avrupa Arasında Etkileşim Cevapları

7. Sınıf Ada Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Osmanlı ve Avrupa Arasında Etkileşim Cevapları

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Öğrenci Ders Kitabı Ada Yayınları 3. Ünite Türk Tarihinde Yolculuk Sayfa 78, 79, 80, 81 Osmanlı ve Avrupa Arasında Etkileşim Etkinlik Soruları ve Cevapları

Osmanlı ve Avrupa Arasında Etkileşim

7. Sınıf Ada Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 78 Cevabı

BİRAZ DÜŞÜNELİM
Televizyon gazete, dergi, Internet gibi iletişim araçlarının henüz kullanılmadığı dönemlerde toplumlar arasında etkileşim sizce nasıl sağlanıyordu?

  • Cevap: Eskiden şimdiki gibi iletişim araçları yoktu. Bu nedenle toplumlar arası etkileşim günümüzdeki gibi hızlı ve kolay değildi. Bu dönemlerde toplumsal iletişim, kurulan panayırlarla, ticaretle, seyahatlerle, göçlerle sağlanıyordu.

Yukarıdaki metne göre Osmanlı elçileri, Avrupa’da hangi etkinliklere katılıyorlardı? Bunun karşılıklı etkileşime katkıları neler olmuştur?

  • Cevap: Osmanlı elçileri, yabancı ülke topraklarına girdikten sonra belirlenen güzergâh üzerinden yollarına devam ederlerdi. Davranışlarında son derece bağımsız idiler. Avrupalı devletlerin askeri gücü ve devlet yapısı ile ilgili bilgi edinmek için yemeklere, konserlere davetlere katılıyorlardı.

7. Sınıf Ada Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 79 Cevabı

Avrupalı ressamların Osmanlı Devleti’ne gelerek buralarla ilgili resimler çizmelerinin nedenleri neler olabilir?

  • Cevap: Osmanlı kültürünü merak etmeleri olabilir. Çünkü Osmanlı çok büyük bir coğrafyada çok farklı kültürleri barındırmaktaydı. Bu da Avrupalıların Osmanlılar hakkında bilgi sahibi olma meraklarını arttırıyordu. Bir de gezginlerin, seyyahların ve elçilerin anlattıkları bu merakı daha da arttırmıştı.

Osmanlı Devleti’ni ziyaret eden seyyahların Osmanlı’ya ait Avrupa’da görülen yanlış inanışların düzeltilmesinde ne gibi etkileri olmuştur?

  • Cevap: Öncelikle Osmanlı esnaflarının dürüstlüğü seyyahları çok etkilemiştir. Mesela bir seyyah “Türk dükkânlarında hiçbir zaman tek meteliğim kaybolmamıştır. Ne zaman bir şey unutsam, hiç tanımadığım dükkâncılar arkamdan adam koşturmuşlar, hatta birkaç kere Beyoğlu’ndaki ikametgâhıma kadar gelmişlerdir.” diyerek esnafların dürüstlüğünü anlatmıştır. Haksızlık, murabahacılık, inhisarcılık ve hırsızlık gibi suçlar, Türkler arasında pek yoktur… Öyle bir dürüstlük gösterirler ki, insan çok defa Türklerin doğruluklarına hayran kalırlar diyere Avrupa’daki birçok bozulmuş davranışın düzeltilmesi sağlanmıştır.

7. Sınıf Ada Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 80 Cevabı

Lalenin hem Osmanlı Devleti’nde hem de Avrupa devletlerinde bu kadar ilgi görmesinin nedenleri neler olabilir?

  • Cevap: Lâle sadece Osmanlı  Gerileme devrinde değil , Osmanlının bütün dönemlerinde gözdeliğini korumuştur. Anadolu’ya Türklerle birlikte gelen lâle Selçuklu Döneminden itibaren Türkler için bambaşka bir yer tutmuştur. Lâle  merakı İstanbul’a gelen yabacıları bir hayli etkilemiş ve hayran bırakmıştır. Fransız şair ve devlet adamı Lamartin’de bu tesire kapılanlardan biridir. Lamartin, Topkapı sarayını gezerek Türklerin doğaya yakınlıklarını ve göz zevkine ne kadar önem verdiklerini anlatır

Osmanlı Devleti’nde savaşlarda mehter bölüğü bulundurmanın amacı ne olabilir?

  • Cevap: Osmanlı Devletinde savaşlarda mehter bölüğü bulundurulurdu. Mehter bölüğüyle amaçlanan, karşı tarafın psikolojisini olumsuz bir biçimde etkilemek, savaş öncesinde onların motivasyonunun düşmesini ve savaş esnasında kokmasını sağlamak ve en önemlisi askerlerimize şevk ve heyecan vermektir.

7. Sınıf Ada Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 81 Cevabı

Yukarıdaki 1 ve 2. fotoğrafları karşılaştırarak kahve kültürü arasındaki benzerlik ve farklılıkları söyleyiniz.

  • Cevap: 1. FOTOĞRAF: Bir Osmanlı kadınının kahve içmesi ile bir Avrupalının kahve içmesi resimlenmiştir. Buradan da anlayacağımız üzere kahve nerede kim tarafından içilirse içilsin her zaman insanların çok sevdiği ve onları rahatlatan bir içecek olmuştur.

3 ve 4. görselleri incelediğinizde Osmanlı Devleti’nde kahvehane ortamı hakkında ne gibi çıkarımlarda bulunabilirsiniz?

  • Cevap: Osmanlıda kahve yapıp satan dükkanların olduğunu görürüz. Halkın uğradığı rahatça kahvelerini yudumladığı bu ortamlara tüccarlar seyyahlar gezginler gelmekteydi. Kahveciler farklı tarzda yaptıkları kahveleri lokumlar eşliğinde sunmaktaydılar.

Avrupa’da cafe (kafe)lerin doğmasında Osmanlı’daki kahvehanelerin etkisi olabilir mi? Neden?

  • Cevap: Kesinlikle vardır. Çünkü Osmanlıyı gezen seyyahların gördüklerini Avrupa’ya taşımaları ve anlatmaları neticesinde Avrupa’nın her yanında kahve satan cafeler açılmıştır. Buda günümüzde Avrupa’daki cafe kültürünün nereden etkilendiği sorusuna cevap vermektedir.
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry