Ders Videoları TIKLA
Test Çöz TIKLA
6. Sınıf Türkçe Ekoyay Yayınları

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 171-172-173-174 Cevapları Ekoyay Yayınları

Öğretmenimin Mektubu Dinleme Metni Cevapları

6. sınıf Türkçe ders kitabı Öğretmenimin Mektubu Dinleme metni cevapları ve soruları, Ekoyay Yayınları sayfa 171-172-173-174
(5. Tema Milli Kültürümüz Teması)

Öğretmenimin Mektubu Dinleme Metni Cevapları

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 171 Cevapları Ekoyay Yayınları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Yurt kelimesinin anlamı nedir?

Bir halkın üzerinde yaşadığı, kültürünü oluşturduğu toprak parçası, vatan.

2. Anadolu denince aklınıza neler geliyor?

(örnek) Anadolu denince aklıma vatan, bayrak, şehitlerimiz, doğal güzellikler, tarihimiz geliyor.

3. Yurdumuzun tarihî ve doğal güzellikleri hakkında neler biliyorsunuz?

Türkiye’nin üzerinde bulunduğu Anadolu toprakları, doğal ve tarihi güzellikler bakımından büyük bir hazine sandığıdır diyebiliriz. Binlerce yıldır onlarca medeniyete ev sahipliği yapan bu toprakların her bir köşesi eşsiz güzelliklerle doludur.

4. Getirdiğiniz resim ve fotoğraflarla sınıfınızı süsleyiniz.

1. ETKİNLİK

“Öğretmenimizin Mektubu” nu dinlerken aşağıdaki tabloyu doldurunuz.

Cevap:

Metinde Geçen

Yer Adları: Horasan, Süphan Dağı, Porsuk Çayı, Sarıköy, Söğüt Yaylası, Konya, İstanbul, Erzurum, Akşehir, Bursa, Rize, Çukurova, Gemlik, İzmir, Amasya, Akdeniz, Ege, Karadeniz, Marmara, Boğaziçi,

Kişi Adları: Serdar, Yunus Emre, Osman Gazi, Mevlana, Fatih Sultan Mehmet, Nene Hatun, Sütçü İmam, Nasrettin Hoca, Hazreti Süleyman, Süleyman Peygamber, Mehmet Akif Ersoy

Tarihler: 1071, 1453

Tarihi Olaylar: Kurtuluş Savaşı

2. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metinde geçen bazı kelimeler ve bu kelimelerin anlamları aşağıda verilmiştir. Bu kelimeler dinlediğiniz metinde hangi anlamda kullanılmıştır? İşaretleyiniz. Gerekirse metni tekrar dinleyiniz.

Cevap:

tulum:
(X) Bazı yiyecek ve içecekler için koruyucu kap olarak kullanılan, önü yarılmadan bütün olarak yüzülmüş hayvan derisi.
(   ) Deriden yapılmış üflemeli çalgı, gayda.

cephe:
(   ) Yön, yan, taraf.
(X) Üzerinde savaşın sürdüğü bölge.

saz:
(   ) Her tür müzik aracı, çalgı.
(X) Genellikle su kıyılarında, bataklık yerlerde yetişen ince, açık sarı renkli kamış.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 172 Cevapları Ekoyay Yayınları

3. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metnin konusunu ve ana fikrini aşağıya yazınız.

Cevap: 

Konu: Anadolu’nun güzellikleri

Ana Fikir: Sayısız güzelliği barındıran Anadolu’yu korumak hepimizin görevidir.

4. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metinle ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. “Biz bu topraklara sevgi çiçeklerini açtırmaya gelmişiz.” sözüyle ne anlatılmak istenmiştir?

Cevap: Bizim Anadolu’ya gelme sebebimiz, sevgiyle yaşayıp tüm topraklara sevgi duygusunu hakim kılmaktır.

2. “Bin yetmiş bir yılından beri Anadolu’da bayram var, düğün var her gün.” cümlesiyle hangi tarihî olay anımsatılmak istenmiştir? Bu olayın önemi nedir?

Cevap: 1071 tarihli Malazgirt Zaferi’ni anımsatmak istemiştir. Bu zafer ile Anadolu’nun kapıları Türklere açılmıştır.

3. Yazarın metinde Yunus Emre’den söz etmesinin nedeni ne olabilir?

Cevap: Yunus Emre Anadolu’da sevgiyi temsil etmektedir. Yazar da metinde sevgi duygusunu ön plana çıkarmak için Yunus Emre’den söz etmiş olabilir.

4. Metinde sözü edilen diğer Türk büyükleri kimlerdir? Bu kişilerin hangi özellikleri ön plana çıkarılmıştır?

Cevap: Yunus Emre, Osman Gazi, Mevlana, Fatih Sultan Mehmet, Nene Hatun, Sütçü İmam, Nasrettin Hoca, Mehmet Akif Ersoy’dur. Bu kişilerin vatan sevgileri, fikirleri ve fedakarlıkları ön plana çıkarılmıştır.

5. Metinde hangi illerimiz ve bölgelerimiz, hangi özellikleriyle yer almıştır?

Cevap: Konya, İstanbul, Erzurum, Akşehir, Bursa, Rize, Çukurova, Gemlik, İzmir, Amasya illeri sahip oldukları doğal güzellikleriyle yer almıştır.

6. Metnin yazarı siz olsaydınız yurdumuzun hangi özelliklerinden, hangi değerlerinden söz ederdiniz? Niçin?

Cevap: Ben olsaydım tarihinden ve kültüründen söz ederdim. Çünkü Anadolu’yu özel kılan güzellikleri dışından tarihi ve üzerinde yaşayan toplumların kültürlerinin bıraktığı izlerdir.

7. Yazarın bayrak, vatan ve İstiklal Marşı’mızla ilgili düşünceleri nelerdir?

Cevap: Yazar, bayrağımızın üzerinde sonsuza kadar Türk bayrağı dalgalanmasını ve Mehmet Akif Ersoy’un “İstiklal Marşı” mızda dediği gibi ezan sesleri susmamasını istiyor.

8. Metinde bir tutarsızlık olduğunu düşünüyor musunuz?

Cevap: Hayır düşünmüyorum.

5. ETKİNLİK

“Yurdumuzun doğal ve tarihî güzelliklerinin korunması” konusunda kısa bir sunum planlayınız. Sunumunuz için çeşitli görsel materyaller hazırlayınız, prova yapınız. Sunumlarınızı öğretmeninizin belirleyeceği süre içinde tamamlayınız.

Sunum yapan arkadaşlarınızın sunum sırasındaki el ve kol hareketlerine jest ve mimiklerine dikkat ediniz. Onların bu hareketleriyle dinleyicilere yani sizlere ne tür mesajlar verdiğini söyleyiniz. Bunun için aşağıdaki örnekleri inceleyiniz.

Kafa ya da kulaklarla oynama → Bunu yapan kişi içinde bulunduğu durumdan utanıyor, sıkılıyordur.

Konuşurken elleri arkada bağlamak → Bu hareket bir tür üstünlük ve kendine güven hareketidir.

Konuşurken sık sık boyun kaşıma → Bu hareket bir tür şüphe veya emin olmama işaretidir.

Cevap: 

İnsanlık tarihi on binlerce yıl önceye dayanmaktadır. Bu tarihin ilk kalıntıları da Anadolu topraklarında bulunmuştur. Dolayısıyla Anadolu topraklarının insanlık tarihinin başlangıç noktası olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca Türk Milleti’nin tarihi de binlerce yıl öncesine dayanmaktadır.

Bin yıldır da Anadolu topraklarını yurt edinmiş Türk Milleti’nin de katkılarıyla Anadolu toprakları tarihi birikimine çok daha fazlasını eklemiştir. Doğal çekicilik noktasında da yeryüzünde ender görülen ülkemizin doğal güzelliği dikkat çekicidir. Peki ülkemizin tarihî ve doğal güzelliklerinin korunması için neler yapılmalıdır?

» Tarihimizi öğrenmeli ve tarih bilinci kazanmalıyız. Bu sayede bize kalan mirasın değerini anlayabiliriz.

» Ülkemizde bulunan tarihi eserlere zarar vermemeliyiz. Zarar verenleri engellemeliyiz.

» Tarihi eser kaçakçılarını görürsek mutlaka gerekli yerlere ihbar etmeliyiz.

» Tarihi eserlerimizin sergilendiği müzeleri ziyaret etmeli ve bu kurumlara destek vermeliyiz.

» Ülkemizdeki doğal güzellikleri korumak için öncelikle çevremizi kirletmemeliyiz.

» Havayı, suyu, toprağı kirletecek her türlü davranıştan uzak durmalıyız.

» Çevremizi kirletenleri uyarmalı ve ilgili yerlere şikayet etmeliyiz.

» Orman yangını çıkmaması için dikkatli olmalı, ormanları yakanları şikayet etmeliyiz.

» Çevremizi ağaçlandırmalı ve yeşilin çoğalması için gayret göstermeliyiz.

» Çevre kuruluşlarına maddi ve manevi destekte bulunmalıyız.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 173 Cevapları Ekoyay Yayınları

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki metni dikkatle okuyunuz. Metin, İtalyan yazar Edmondo de Amicis’in (Edmondo de Amiçis) Çocuk Kalbi romanından alınmıştır. Bu metin, romanın kahramanı Enrico’ya (Enriko) babasının yazdığı bir mektuptur. Mektubu kendi cümlelerinizle Türkiye’mize uyarlayarak yeniden yazınız. Yazınızı zenginleştirmek için atasözleri, deyimler ve özdeyişler kullanınız. Mektubunuzu e-posta olarak öğretmeninize ya da arkadaşlarınıza gönderiniz, sosyal medyada paylaşınız.

Enrico, ulusal bayramlarda İtalya’yı şöyle söyleyerek anmalısın: İtalya, sevgili vatanım, annemin ve babamın doğduğu ve gömüleceği, orada yaşayıp orada ölmeyi umduğum, çocuklarımın orada büyüyeceği ve orada öleceği soylu ve değerli toprağım… Yüzyıllar boyunca yüce ve şanlı bir ülke olduğun hâlde, daha birkaç yıl önce birleşip özgürlüğüne kavuşan güzel İtalya! Senin uğrunda çok değerli kişiler savaş alanlarında, birçok kahraman darağacında can verdiler. Üç yüz kente ve otuz milyon vatan evladına analık eden ulu toprak! Ben, henüz çocuk olduğumdan senin anlamını tam olarak algılayamıyorum ve senin her köşeni tanımıyorum ama önünde saygıyla eğiliyor ve seni tüm ruhumla seviyorum. Sende doğmuş olmaktan, senin oğlun olmaktan gurur duyuyorum. Işıl ışıl denizlerini, yüce Alp Dağları’nı seviyorum, Görkemli anıtlarını ve iz bırakan ölümsüz anılarını seviyorum.
Şanını ve güzelliğini seviyorum. Gözümü açıp güneşi ilk kez gördüğüm, adını ilk kez duyduğum toprak! Seninle kıvanç duyan bir parçan gibi seni bir bütün olarak seviyor ve sayıyorum. Senin her zerrene aynı derecede sevgi ve minnet duyuyorum. Paha biçilmez Torino, kibirli Cenova, bilge Bologna, büyüleyici Venedik, güçlü Milano, kibar Floransa, dehşet saçan Palermo, uçsuz bucaksız ve güzel Napoli, harika ve ölümsüz Roma, sizleri bir
evladın hissettiği saygıyla karışık bir sevecenlikle seviyorum. Seni seviyorum aziz vatanım! Yemin ederim ki tüm çocuklarını bir kardeş gibi seveceğim! Yaşayan ve ölmüş büyük insanlarını yüreğimde hep saygıyla anacağım. Her zaman çalışkan ve dürüst bir yurttaş olacağım. Üstünü örten sefaletten, cehaletten, haksızlıktan, suçlardan seni arındırmak ve hak ederek kazandığın gücün yüceliği içinde huzurlu bir yaşam sürebilmeni sağlamak için var
gücümle, bıkıp usanmadan uğraşarak sana layık olmaya çalışacağım. Yazgımın izin verdiğince aklımla, bedenimle, yüreğimle sana alçak gönüllülük ve yüreklilikle hizmet edeceğime, eğer bir gün senin uğrunda kanımı ve yaşamımı vermem gerekirse senin kutsal adını gökyüzüne haykırarak ve kutsanmış bayrağına en son öpücüğümü göndererek kanımı ve canımı seve seve vereceğime yemin ederim.

Baban
Edmondo de Amicis
Çocuk Kalbi

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 174 Cevapları Ekoyay Yayınları

Cevap: 

Ahmet, ulusal bayramlarda Türkiye’yi şöyle söyleyerek anmalısın: Türkiye, sevgili vatanım, annemin ve babamın doğduğu ve gömüleceği, orada yaşayıp orada ölmeyi umduğum, çocuklarımın orada büyüyeceği ve orada öleceği soylu ve değerli toprağım… Yüzyıllar boyunca yüce ve şanlı bir ülke olduğun hâlde, daha birkaç yıl önce küllerinden yeniden doğan güzel Türkiye! Senin uğrunda çok değerli kişiler savaş alanlarında, birçok kahraman darağacında can verdiler. Seksen bir kente ve seksen beş milyon vatan evladına analık eden ulu toprak! Ben, henüz çocuk olduğumdan senin anlamını tam olarak algılayamıyorum ve senin her köşeni tanımıyorum ama önünde saygıyla eğiliyor ve seni tüm ruhumla seviyorum. Sende doğmuş olmaktan, senin oğlun olmaktan gurur duyuyorum. Işıl ışıl denizlerini, yüce Ağrı Dağı’nı seviyorum, Görkemli anıtlarını ve iz bırakan ölümsüz anılarını seviyorum. Şanını ve güzelliğini seviyorum. Gözümü açıp güneşi ilk kez gördüğüm, adını ilk kez duyduğum toprak! Seninle kıvanç duyan bir parçan gibi seni bir bütün olarak seviyor ve sayıyorum. Senin her zerrene aynı derecede sevgi ve minnet duyuyorum. Paha biçilmez İstanbul, Ege’nin incisi İzmir, veliler şehri Bursa, büyüleyici Ürgüp, güçlü Ankara, Aşıklar şehri Uşak, karla kaplı sıcacık şehir Erzurum, uçsuz bucaksız ovalarıyla Konya, Karadeniz’in hırçın çocuğu Trabzon, sizleri bir evladın hissettiği saygıyla karışık bir sevecenlikle seviyorum. Seni seviyorum aziz vatanım! Yemin ederim ki tüm çocuklarını bir kardeş gibi seveceğim! Yaşayan ve ölmüş büyük insanlarını yüreğimde hep saygıyla anacağım. Her zaman çalışkan ve dürüst bir yurttaş olacağım. Üstünü örten sefaletten, cehaletten, haksızlıktan, suçlardan seni arındırmak ve hak ederek kazandığın gücün yüceliği içinde huzurlu bir yaşam sürebilmeni sağlamak için var gücümle, bıkıp usanmadan uğraşarak sana layık olmaya çalışacağım. Yazgımın izin verdiğince aklımla, bedenimle, yüreğimle sana alçak gönüllülük ve yüreklilikle hizmet edeceğime, eğer bir gün senin uğrunda kanımı ve yaşamımı vermem gerekirse senin kutsal adını gökyüzüne haykırarak ve yüce bayrağına en son öpücüğümü göndererek kanımı ve canımı seve seve vereceğime yemin ederim.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

• Coğrafi keşifler hakkında bilgi toplayınız.

15. ve 16. yüzyıllarda Avrupalılar tarafından yeni ticaret yollarının bulunması amacıyla başlatılan ve yeni okyanusların ve kıtaların bulunmasıyla gerçekleşmiş olan keşiflere Coğrafi Keşifler adı verilir.

Pusulanın bulunması, o dönemdeki önemli ticaret yolları olan İpek ve Baharat yollarının Osmanlı’nın elinde olması, değerli maden arayışı, Hristiyanlığın yayılmasının istenmesi, deniz ulaşımının gelişmesi, sanayi inkılabı ile birlikte ham madde ve pazar arayışı gibi nedenlerle bu keşiflere başanmıştır.

İlk keşif denemeleri, Atlantik Okyanusu ve Afrika kıyılarına doğru, 14. yüzyılın başlarında Fransız ve Cenevizli gemiciler tarafından yapılmıştır. Kanarya Adaları ve Azor Adaları bulunmuştur.

• Ay yüzeyine yapılan insanlı ilk uzay uçuşu hakkında araştırma yapınız.

Ay yüzeyine yapılan insanlı ilk uzay uçuşu Apollo 11 görevidir. Amerika Birleşik Devletleri tarafından 20 Temmuz 1969 tarihinde yapılmıştır. Bu görevde 20 Temmuz Neil Armstrong, Buzz Aldrin ve Micheal Collins adlı astronotlar yer almıştır. Neil Armstrong, Ay yüzeyine ayak basan ilk insandır. Ay’a ilk adım 21 Temmuz günü 01:56’da atılmıştır. Ay’a ayak basarken Armstrong “İnsan için küçük, insanlık için büyük bir adım.” ifadesini kullanmıştır.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 171-172-173-174 Cevapları Ekoyay Yayınları” beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilir ve  aşağıda bulunan emojilerle duygularınızı ifade edebilirsiniz 🙂



Bu içeriğe emoji ile tepki ver

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!