“6. Sınıf Tuna Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 149 Cevabı” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
6. Sınıf Tuna Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 149 Cevabı
Yukarıda fotoğrafı yer alan hidra, genellikle denizlerde yaşayan omurgasız bir hayvandır. Gövdenin yan tarafından gördüğünüz çıkıntı da gelişmekte olan yavru hidradır. Bir süre sonra ana canlıdan ayrılacak olan yavru, yaşamını bağımsız olarak sürdürecektir. Hidra ve diğer canlılar, kendilerine benzer yavrular meydana getirerek nesillerini sürdürür.
Hayvanlar ve bitkiler hangi yollarla ürer? Yavru bireylerin meydana gelmesini, büyüyüp gelişmesini etkileyen faktörler neler olabilir?
- Cevap:
1. Bitkiler Nasıl Çoğalır Eşeysiz Çoğalma
Bitkiler diğer canlı organizmalarda olduğu gibi canlıların en küçük birimi olan hücrelerden oluşur. Bitkilerde büyüme tohum oluşumu sırasında tek bir hücre ile yani zigotla (Döllenmiş hücre) başlar. Bu aşamada devamlı olarak küçük iyonlardan ve moleküllerden, büyük ve kompleks moleküller sentez edilir ve sonuçta hücrelerin büyüme için gerekli ham maddeler ortaya çıkar. Büyüyen hücreler bölünerek hücre sayısını arttırırlar. Bu sayede tohumun içeresinde Embriyo (yeni bitkicik) şekillenir. Embriyoda yeni oluşacak bitkinin kök-gövde kısımları belirginleşmiştir. Tohumun içeresindeki embriyo besin dokusu tarafından kuşatılmıştır. Bu besin dokusu genellikle, protein, yağ , nişasta gibi besinler içerir. Bu besin maddeleri tohum çimlenmesi sırasında bitkiciğin büyümesi için kullanılır. hayvanlar nasıl çoğalır Canlıların ortak özelliklerinden biri de çoğalmadır. Belirli büyüklüğe ve olgunluğa erişen tüm canlılar, nesillerinin devamı için kendilerine benzer canlılar oluştururlar. Bu olaya çoğalma denir. Canlılarda eşeysiz ve eşeyli olmak üzere iki çeşit çoğalma görülür.
2. Hayvanlar Nasıl Çoğalır
Hayvanlar nasıl çoğalır Eşeysiz Çoğalma Basit bir çoğalma şeklidir. İlkel canlılarda görülür eşeysiz çoğalma yumurta yada sperm olmaksızın yani gametlere gereksinim duyulmadan gerçekleştirilen çoğalma şeklidir. İkiye bölünerek çoğalma, çok parçaya bölünerek çoğalma, tomurcuklanma ve sporlanma gibi çeşitleri vardır. Hayvanlar nasıl çoğalır Bölünme ile çoğalma : Bakteri alg, bir hücrelilerden terliksi hayvan, amip ve kamçılı hayvan gibi canlılarda görülen çoğalma şeklidir. Hücrenin ikiye bölünmesi ile gerçekleşir. Bölünmenin temelini mitoz bölünme oluşturur. Tomurcuklanma ile çoğalma : Bira mayası, bazı bir hücreli canlılar, süngerler ve sölenterlerde (tatlı su hidrası, mercan) görülen çoğalma şeklidir. Ana canlı vücudunun herhangi bir yerinde zamanla bir çıkıntı oluşur. Bu çıkıntının büyüyüp gelişerek yeni bir canlı oluşturmasına tomurcuklanma denir. Sporla çoğalma : Algler, kara yosunları sporla çoğalan çok hücreli organizmalardır. Sıkma etkeni olan plazmodyumun yaşam döngüsünde sporla çoğalma görülür. Sporlar uygun koşullarda açılarak gelişir ve yeni canlılar oluşturur. Bu şekildeki çoğalmaya sporla çoğalma denir. Bu eşeysiz çoğalma şekillerinden başka yumru ve çelikleme şeklinde de çoğalmalar vardır. Patates, yer elması gibi bitkiler yumruları ile çoğalır. Ayrıca bazı basit yapılı canlılarda yenilenme (rejenerasyon) şeklinde çoğalma görülebilir. Planarya adı verilen, tatlı sularda yaşayan yassı solucanlar enine ve boyuna parçalara kesilirlerse her bir parça gelişerek yeni bir planarya oluşur. Deniz yıldızı kopan kollarını yenileyebilir. Merkezi disk- ten parça almak kaydıyla kopan her kol bir deniz yıldızına dönüşebilir
“6. Sınıf Tuna Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 149 Cevabı” ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.