6. Sınıf Tekno Artı Yayınları Hz. Muhammed’in Hayatı Ders Kitabı Sayfa 66 Cevabı
6. Sınıf Tekno Artı Yayınları Hz. Muhammed’in Hayatı Ders Kitabı Sayfa 66 Cevabı
Yıldız Kaydı! Dilek Tut!
Eski zamanlardan beri böyle bir inanış vardır: Gökyüzünde kayan bir yıldız gördüğünüzde dilek tutarsanız dileğiniz gerçekleşecektir. Aslında bunun gerçekle hiçbir ilgisi yoktur. Çünkü “yıldız kayması” dediğimiz olay, bir gök taşının yerin atmosferine girerken yarattığı parlamadır. Bu parlamalara ise yıldızlarla bir ilgisi olmamasına rağmen “kayan yıldız” ya da “akan yıldız” denir. Saatte 11 ila 72 kilometre arasında değişen hızlarla yerin atmosferine giren gök taşlarının yüzeyi sürtünmeyle ısınır, erir ve damlalar atmosferle karışmaya başlar. Bu sırada çevrelerindeki hava da elektrik yüklenir ve gökyüzünde bir parlama görülür. Akan yıldızlar genellikle küçüktür ve atmosferdeki yolculukları sırasında parçalanarak yok olurlar.
(Seda OTURAK, Uzaydaki Postacılar: Göktaşları, Bilim ve Teknik dergisi, Sayı 520, Sayfa 73, Mart, 2011.)
Yukarıda verilen metni Hz. Muhammed’in (s.a.v.) yıldızlarla ilgili görüşleri doğrultusunda yorumlayınız.
- Cevap: Yıldızlarla ilgili her olayın bir açıklaması ve sebebi vardır. Bunlar bilimsel gerçeklerdir.
Hz. Muhammed’in (s.a.v.) gök cisimleriyle ilgili görüşlerini açıklayınız.
- Cevap: Hz. Muhammed gök cisimlerini Allah’ın yarattığına inanmıştır. Gök cisimleri ile ilgili kendisinden mucize isteyenlere ise Allah’ın kitabından örnekler vermiştir.
SONRAKİ KONUYA HAZIRLIK
1. “Fiziki çevre” kavramı hakkında bilgi edinerek defterinize yazınız.
- Cevap: Fiziki çevre, etrafımızı çevreleyen ve doğal koşulları yapay yollarla destekleyen çevredir. İnsanın etrafını saran canlı ve cansız varlıklardan oluşan alana çevre denir. Fiziki çevre aydınlatılabilen, ısıtılabilen çevredir. Fiziki çevremizde maddi varlıklar bulunmaktadır. Bunlar evimizdeki eşyalardan da oluşabilir.Aydınlatılabilen, ısıtılabilen, izole edilebilen, çevre düzenlemesi yapılabilen, doğal ortamla ilişkisi kurulabilen, doğal ortamın düzenlenmesini sağlayabilen alanlara fiziki çevre denir. Fiziki çevre doğal alanların yapay yollarla düzenlenmiş ve desteklenmiş halidir.
Fiziki çevremiz, evde, işte, okulda, sokakta farklı farklı gerçekleşmektedir. Okulun fiziki çevresi öğrencilere göre, evin fiziki çevresi sosyal ihtiyaçlara göre, işin fiziki çevresi işçilerin ihtiyaçlarına göre şekillenmektedir.
2. Hz. Muhammed’in (s.a.v.) fiziki çevre temizliğiyle ilgili tavsiyelerini araştırarak defterinize yazınız.
- Cevap: Her konuda bizlere örnek olan peygamber efendimiz, kişisel temizlik ile çevre temizliği konusunda da hem örnek olmuştur hemde emir ve tavsiyeleri olmuştur. Bu hadisi şeriflerinden bazıları şu şekilde özetlenebilir:
“Çevrenizi ve evlerinizi temiz tutunuz. Yahudilere benzemeyiniz. Çünkü onlar süprüntüleri evlerinde biriktirirler.
“Evde çer çöp, süprüntü bulunduğu zaman o evden bereket kaldırılır.”
“Kirli bezleri evlerinizden dışarı çıkartınız. Süprüntüleri evlerinizde biriktirmeyiniz. Zira süprüntüler zararlı şeylerin barınağıdır.”
(Müslümanlık temizlik dinidir. Temiz olun! Cennete ancak temiz olan girer.) Deylemi
(Mümin pis olmaz.) Buhari
(Her şeyi iyi temizleyin! Temizlik imana, iman da Cennete götürür.) Taberani
(Temizlik imanın yarısıdır.) Müslim