6. Sınıf Tekno Artı Yayınları Hz. Muhammed’in Hayatı Ders Kitabı Sayfa 65 Cevabı
2017 – 2018 Eğitim Öğretim senesiyle birlikte pek çok ders ve çalışma kitabı değişti. Değişen ders kitaplarından biri de “6. Sınıf Tekno Artı Yayınları Hz. Muhammed’in Hayatı Ders Kitabı Cevapları” oldu. Kitabı incelediğimizde ise Hatice ARICI tarafından kaleme alındığını görüyoruz. Kitapta görsellere önem verilmiş ve görsel tasarım Ümit YÜKSEL tarafından yapılmış. Ölçme – Değerlendirme bölümünde ise Tolga İNCE var.
“6. Sınıf Hz. Muhammed’in Hayatı Tekno Artı Yayınları Ders Kitabı Sayfa 65 Cevapları“nda önce sorular yazıldı daha sonra cevaplar verildi.
6. Sınıf Tekno Artı Yayınları Hz. Muhammed’in Hayatı Ders Kitabı Sayfa 65 Cevabı
Hava içindeki oksijen, mor ötesi (ultraviyole) ışınlarının etkisi altında ozon haline geçer. Ozon gazı, içinde hayatın gelişmesine olanak vermez. Ancak atmosferin üst katmanlarında ultraviyole ışınlarını emerek, yeryüzündeki yaşam üzerinde olumlu bir etki yapar. Yeryüzünde 19-45 kilometre yükseklikler arasında bulunan ozon katının son yıllarda yapılan araştırmalara göre inceldiği belirlenmiştir.
Özellikle, buzdolabı, soğutucu, araba ve spreylerden çıkan gazların kullanımına kısıtlamalar getirilmiştir. Yeryüzüne ulaşan mor ötesi ışınlardaki artış, sıcaklıkların artmasına, buna bağlı olarak buzulların erimesine, bitki örtülerinde değişimlere neden olmaktadır.
Yukarıda verilen bilgilerden hareketle ozon tabakasının incelmesi ve delinmesi durumunda ne gibi olumsuzluklar yaşanabileceğini noktalı yerlere yazınız.
Cevap:
- İnsan sağlığına zararları: Ozon tabakasının delinmesi sonucunda UV ışınlara maruz kalan cildinizde güneş yanıkları, cilt kanseri ve erken yaşlanma gibi etkiler görülebilir. UV ışınlar lens, kornea, retina gibi gözün çeşitli bölgelerine zarar verebilir ve katarakt, körlük ve benzeri göz hastalıklarının oluşmasına neden olabilir. Katarakt körlüğün başlıca sebeplerinden birisidir ve her yıl ozon tabakasının incelmesi sonucu %10 artış göstermektedir. Aynı zamanda daha fazla UV ışına maruz kalmanız bağışıklık sisteminiz üzerinde de olumsuz etkilere neden olabilmektedir.
- Doğal ekosistemlere zararları: UV ışınlarına karşı korumasız kalan bitkilerin büyüme hızlarında, fotosentezlerinde ve çiçeklenmelerinde azalma meydana gelmektedir. Bunların arasında buğday, pirinç, arpa, yulaf, mısır, soya fasulyesi, bezelye, domates, salatalık, karnabahar, brokoli ve havuç bu durumdan en çok etkilenen ve tüketimine ihtiyaç duyduğumu bitkiler arasında yer almaktadır.
- Deniz yaşamına zararları: Özellikle, okyanusların yüzey tabakasında yaşayan minik organizmalar olan planktonlar UV ışınlarından yüksek ölçüde etkilenmektedirler. Planktonlar sucul beslenme zincirinin en önemli adımı olarak bilinmektedirler. Yok olduklarında deniz biyolojik çeşitliliğinin de bitmesine neden olabilmesi ozon tabakasının delinmesinin zararları arasında yer almaktadır.
- Hayvanlar: Evcil hayvanlarda UV ışınına aşırı maruz kalma, göz ve cilt kanserine neden olabilir. Gelişim aşamasındaki yavru balık, karides larvaları, yengeç larvaları gibi deniz hayvanlarının ölümüne ve sayılarında azalmalara neden olabilir.
- Malzemeler: UV ışınlar ahşap kauçuk ve birçok inşaat malzemesinin de aşınmasına ve çabuk yıpranmasına neden olabilmektedirler. Bu durum ilerleyen yıllarda, ev ve apartman gibi yapılarınızda ciddi zararlara neden olur. Değiştirilmesi ve korunması durumunda ise ekonomik olarak size zarar vermesi de ozon tabakasının delinmesinin zararları arasına dahil edilebilir.