6. Sınıf Tekno Artı Yayınları Hz. Muhammed’in Hayatı Ders Kitabı Sayfa 109 Cevabı
2017 – 2018 Eğitim Öğretim senesiyle birlikte pek çok ders ve çalışma kitabı değişti. Değişen ders kitaplarından biri de “6. Sınıf Tekno Artı Yayınları Hz. Muhammed’in Hayatı Ders Kitabı Cevapları” oldu. Kitabı incelediğimizde ise Hatice ARICI tarafından kaleme alındığını görüyoruz. Kitapta görsellere önem verilmiş ve görsel tasarım Ümit YÜKSEL tarafından yapılmış. Ölçme – Değerlendirme bölümünde ise Tolga İNCE var.
“6. Sınıf Hz. Muhammed’in Hayatı Tekno Artı Yayınları Ders Kitabı Sayfa 109 Cevapları“nda önce sorular yazıldı daha sonra cevaplar verildi.
6. Sınıf Tekno Artı Yayınları Hz. Muhammed’in Hayatı Ders Kitabı Sayfa 109 Cevabı
1. Hz. Muhammed (s.a.v.) yaptığı şakalarda nelere dikkat etmiştir? Bir örnekle açıklayınız.
- Cevap: Yalan söylememeye, insanları kırıp incitmemeye dikkat etmiştir. Yaşlı bir kadın bir gün Hz. Peygamber’e (asm) geldi ve:
“Ey Allah Resulü! Benim için dua et de cennete gireyim.” dedi. Hz. Peygamber (asm):
“Cennete yaşlı kadınlar girmeyecek” buyurdu. Yaşlı kadın neye uğradığını şaşırarak büyük bir üzüntü içinde ağlayarak geri döndü. Hz. Peygamber (asm) ashabına:
“Ona söyleyin yaşlı kadınlar cennete yaşlı olarak değil, genç olarak girecekler.” buyurdu. (İmam Tirmizi, Peygamberimiz’in Şemaili)
2. Hz. Muhammed’in (s.a.v.) sıcakkanlı oluşuna bir örnek veriniz.
- Cevap: Peygamber (a.s.), peygamberlik vazifesini yaptığı kadar insani ve beşeri ilişkilerini de yürütmüştür. Sıcakkanlı olarak tanınmış ve kendisine peygamberliğinden önce de güvenilmiştir. Peygamber (a.s.), Mekke’de doğruluğu ve dürüstlüğü ile tanınmış ve sıcakkanlı biri olarak hep sevgisinden bahsedilmiştir.Hazreti Muhammed (a.s.) namaz kıldırırken torunları mihraba gelerek sırtına çıkardı. O da secdeyi uzatarak onların rahatlarını bozmak istemezdi. Bu da onun sıcakkanlı olduğunu gösteren ve ince fikirli ve çocuk sevgisine sahip biri olduğunu gösteren bir örnektir. Peygamber (a.s.), insanlarla konuşurken daima yüzünü tam dönerek konuşur ve insanlara itibar ettiğini vücut diliyle de gösterirdi.
SONRAKİ KONUYA HAZIRLIK
Hz. Peygamber’in (s.a.v.) her insana onun anlayış seviyesine göre konuştuğuna dair bir örnek bularak defterinize yazınız.
- Cevap: Hz. Peygamber; dost-düşman, müslim-gayri müslim, zengin-fakir, büyük-küçük, kadın-erkek her kesimle muhatap olmuştur. Peygamber Efendimiz, sohbet ederlerken; ashabına karşı daima mütevazı bir kardeş, şefkatli bir öğretmen ve merhametli bir baba gibi davranmış; bazı muaşeret kaidelerini (görgü kuralları) öğretmeyi arzu ettikleri zaman da onlara, tatlı bir üslupla hitap etmiştir. Söyleyeceklerini bazen şakacı bir tarzda; bazen gönül alıcı, sevindirici, ümit verici ve teşvik edici bir biçimde; yerine göre kinayeli, teşbihli, ufuk açıcı ve düşündürücü bir üslupla söylemişlerdir.