6. Sınıf Sevgi Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Dünyanın Neresindeyiz Cevapları
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Öğrenci Ders Kitabı Sevgi Yayınları 2. Ünite Yeryüzünde Yaşam Sayfa 30, 31, 32 Dünyanın Neresindeyiz Etkinlik Soruları ve Cevapları
Dünyanın Neresindeyiz
6. Sınıf Sevgi Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 30 Cevabı
Hazırlık çalışmaları
1. Haritalardan hangi amaçla yararlanılır? Söyleyiniz.
- Cevap: Haritalardan yararlanmak, yer yön bulma, yer yön belirleme amaçları ve bir yerin fiziki ve siyasi durumunun belirlenmesi için gereklidir. Fiziki olarak yükseltiler, bitki örtüsü, iklim, denizlerin derinliği gibi değerler okunabilir. Coğrafi özellikler için fiziki haritalardan yararlanılır. Şehir sınırları ve toprak yüz ölçümleri için de siyasi haritalardan yararlanılır.
2. Dünya üzerindeki herhangi bir ülkenin bulunduğu yerin konumunu nasıl tarif edebilirsiniz? Açıklayınız.
- Cevap: Dünya üzerinde bulunan bir ülkenin konumu doğrudan enlem ve boylam koordinat sistemlerine göre belirlenmektedir. Enlemler ve boylamlar arasında kalan kısım matematiksel konumu gösterir.
Fotoğraf 2.1’i inceleyiniz. Farklı biçimde dilimlenmiş portakallar size Dünya ile ilgili neleri çağrıştırıyor? Söyleyiniz.
- Cevap:
Şekil 2.1 ile 2.2 üzerindeki çizgiler gerçekte var mıdır? Bu çizgiler ile dilimlenmiş portakalları nasıl ilişkilendirebilirsiniz? Sizce bu çizgilerden hangi amaçlarla yararlanılmaktadır? Belirtiniz.
- Cevap:
6. Sınıf Sevgi Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 31 Cevabı
Harita 2.1’den yararlanarak kıtaların ve okyanusların adlarını söyleyiniz.
- Cevap: Asya, Avrupa, Afrika, Antarktika, Avustralya, Güney Amerika, Kuzey Amerika, Atlas Okyanusu, Pasifik Okyanusu, Hint Okyanusu, Kuzey Denizi.
Asya kıtasının hangi paraleller ve meridyenler arasında bulunduğunu Harita 2.1 üzerinde gösteriniz.
- Cevap: 30 – 190 doğu meridyenleri, 15 – 75 kuzey paralelleri arasında yer almaktadır.
6. Sınıf Sevgi Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 32 Cevabı
Bir yerin gösterimiyle ilgili her çizim harita değildir. Neden? Bir çizimin harita sayılabilmesi için hangi özelliklere sahip olması gerekir? Açıklayınız.
- Cevap: Bir çizimin harita sayılabilmesi için gerçek ölçülerde çizilmesi ve ölçeklendirilmesi gerekir. Renklendirilmesi ve sınırları belirli bir alanın çizilmesi gerekir.
Ölçekler değiştikçe I ve II numaralı haritalarda hangi değişiklikler olmuştur? Hangi haritadaki ayrıntılar daha kolay incelenebilir? Hangi haritadan daha ayrıntılı bilgiler öğrenebiliriz? Söyleyiniz.
- Cevap: Ölçekler değiştikçe haritalardaki netlikler de değişmiştir. Bir yerin yüzey ölçümü küçülmüş ve harita bulma zorluğu artmıştır. I numaralı haritadaki ayrıntılar daha kolay öğrenilebilir. I numaralı haritadan daha ayrıntılı bilgiler elde edilebilir.