Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
6. Sınıf Sevgi Yayınları Sosyal Bilgiler Çalışma Kitabı Cevapları

6. Sınıf Sevgi Yayınları Sosyal Bilgiler Çalışma Kitabı Sayfa 58 Cevabı

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Öğrenci Çalışma Kitabı Sevgi Yayınları 3. Ünite İpekyolu’nda Türkler Sayfa 58 Listeliyorum Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

6. Sınıf Sevgi Yayınları Sosyal Bilgiler Çalışma Kitabı Sayfa 58 Cevabı

15. Etkinlik: Emevîleri ve AbbaSîleri Tanıyorum

Aşağıda Emevîler ile AbbaSîlere ait bazı bilgiler yer almaktadır. Bu bilgilerden yararlanarak aşağıdaki soruları cevaplayınız.

a. Emevîler ile AbbaSîlerin diğer Müslüman toplumlara bakış açısı nasıldır? Kıyaslayınız.

  • Cevap: Muaviye döneminde Hz.Ali’nin ve ordusunun yenilmesi üzerine halifelik Emevilerin lideri olan Muaviye’ye dolayısıyla Emevilere geçmiştir. Emeviler döneminde İslamiyet önceki gibi yayılmamıştır. Çünkü Emeviler Arap olmayan müslümanları aşağılamış ve hor görmüşlerdir. Bu politikaya mevali politikası denir. Bu politikada Arap olmayan müslümanlar köle gibi görülmüşlerdir. Türkler gibi diğer milletler de Emevilerin bu politikalarından dolayı müslümanlığa geçmemişlerdir. Daha sonra Abbasilerin halifeliği alması üzerine bu mevali politikasından vazgeçilmiş ve İslamiyet’in herkes için olduğu politikasına geçilmiştir. Bu dönemde müslüman olan Türkler Abbasiler tarafından savaşçı özelliklerinden dolayı sınırlara yerleştirilmiştir. Aynı zamanda Türkler bir şehirde toplanmış ve Samarra şehri kurulmuştur. Bu şehir karargah-şehir olarak da bilinmektedir.

b. Türklere yaklaşımları arasında farklılıklar var mıdır? Varsa nelerdir?

  • Cevap: Vardır. Emeviler daha mesafeli yaklaşmışlar, her yerde Arapların özellikle Emevi hanedanlığının üstünlüğünün olduğunu savunmuş ona göre hareket etmişlerdir. Oysa Abbasiler daha geniş bir bakış açısına sahiptirler. Onlar bütün müslümanlara aynı derecede önem vermişler Türklere de ayrı bir önem vermişlerdir. Bir çok devlet kademesinde Türklere görev vermişlerdir.

c. AbbaSîlerin bilim ve kültüre önem verdiklerinin kanıtları nelerdir?

  • Cevap:Bu dönemde Müslümanlar Hint, Çin ve Eski Yunan, uygarlıklarından faydalanmaya başlamışlardır.

    – Hintlilerden onlu sayı sistemini almışlar ve astronomi cetvellerinin hazırlanmasını öğrenmişlerdi. Çinlilerden kağıt yapımını öğrenmişler ve kurdukları kağıt atölyelerinde kağıt üretimi başlatmışlardır.

    – Eski Yunan ve Helenistik dönemden önemli eserleri Arapçaya tercüme etmişlerdir.Özellikle Abbasi; Halifesi Harun Reşid Urfa, Harran, Antakya ve İskenderiye gibi kentlerde bulunan Süryanice ve Eski Yunan eserleri toplatmış ve Arapça’ya çevirtmiştir.

    – Tercüme faaliyetleri sonucunda eski medeniyetlere ait önemli bilgiler İslam dünyasına, girmiş ve Müslüman bilginler, bu bilgilere kendi bilgilerini de katarak yeni ve daha gelişmiş bir bilim seviyesi ortaya çıkarmışlardır.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry