Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
6. Sınıf Sevgi Yayınları Sosyal Bilgiler Çalışma Kitabı Cevapları

6. Sınıf Sevgi Yayınları Sosyal Bilgiler Çalışma Kitabı Sayfa 123 Cevabı

6. Sınıf Sevgi Yayınları Sosyal Bilgiler Çalışma Kitabı Hammurabi Kanunlarını Tanıyalım Cevapları

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Öğrenci Çalışma Kitabı Sevgi Yayınları 5. Ünite Ülkemiz ve  Dünya Sayfa 123 Hammurabi Kanunlarını Tanıyalım Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

6. Sınıf Sevgi Yayınları Sosyal Bilgiler Çalışma Kitabı Sayfa 123 Cevabı

15. Etkinlik Hammurabi Kanunlarını Tanıyalım

Aşağıda Hammurabi (MÖ 1795 -1750) Kanunlarına ait bazı maddeler verilmiştir. Bu maddeleri okuyarak ilgili soruları cevaplayınız.

a. Bu kanun maddeleri daha çok neyle ilgilidir?

  • Cevap: Toplum içi adalet ile ilgilidir. Toplumun günlük yaşamını sürdürmesi için gerekli olan düzeni sağlayan kurallar bütünü ile ilgilidir.

b. Bu kanunlarda kişi hakları ve özel mülkiyet korunmuş mudur? Bunu hangi maddelerden anlıyorsunuz?

  • Cevap: Korunmuştur. Özellikle 1 ve 4. maddelerden bunu rahatlıkla anlayabilmekteyiz. 1. maddede mağdur olan kişinin mağduriyetinin yanlışlığı yapan kişi tarafından karşılanacağı kanunlaştırılmıştır.

c. Hammurabi Kanunlarında yargı sisteminin işleyişine yönelik nasıl bir karara varılabilir?

  • Cevap: Yargı aldığı kararlardan kendisi sorumludur. Eğer yanlış bir karar verirse bunun sorumluluğunu taşıyarak gerekli zararı karşılamakla yükümlü olacaktır. Aynı amanda bu hükümler Tanrı buyruğu şeklinde kabullenilmiştir. Bu da kanunlara ne kadar katı olursa olsun uyulduğunu göstermesi bakımından önemlidir.

ç. Hammurabi Kanunlarının ülkemizde uygulanan yasalarla benzer ya da farklı yönleri nelerdir?

  • Cevap: Babil Kralı Hammurabi tarafından  toplum kurallarına düzen getirme amaçlı tanrı adıyla dikte ettirilmiştir. Sadece ceza alanında değil; borç ve evlenme, boşanma, miras, evlat edinme gibi medeni hukuk konularını da kapsamaktadır. Kanunlar kısasa kısas prensibi ile Akad dilinde yazılmıştır. Mezapotamyada daha önce uygulanan kanunlardan da esinlenerek yazılmış ve gelecek hükümdarlara da örnek olmuştur. Bu bakımdan bizim günümüzde kişilik haklarını koruyan, bireyin mağduriyetini engellemek için yapılmış kanunlara benzer. Ancak fark olarak kısasa kısas ilkesinin günümüz yasalarında olmadığını görmekteyiz.
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry