6. Sınıf Sosyal Bilgiler Öğrenci Çalışma Kitabı Sevgi Yayınları 5. Ünite Ülkemiz ve Dünya Sayfa 116 Demokrasinin Geçmişini Öğreniyorum Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları
6. Sınıf Sevgi Yayınları Sosyal Bilgiler Çalışma Kitabı Sayfa 116 Cevabı
7. Etkinlik: Demokrasinin Geçmişini Öğreniyorum
a. Aşağıdaki metni okuyarak ilgili sorulan cevaplayınız.
- Cevap:
1. Yunan şehir devletlerinde uygulanan demokrasi biçiminin günümüzde uygulanması imkânsızdır. Bu durumun nedenleri neler olabilir?
- Cevap: Çünkü günümüzde devletler çok daha kalabalık nüfusa sahiptir. Oysa eski Yunan şehir devletlerinde çok daha az insan yaşamaktaydı. Bu da onların çok daha rahat bir şekilde alınacak her türlü kararı ortak almalarını sağlamaktaydı.
2. Orta Çağdaki demokrasi uygulamaları ile günümüzdeki demokrasi uygulamaları arasında hangi farklar bulunmaktadır?
- Cevap: Demokrasi sözcüğü Yunancadan gelir. Eski Yunancada “demos’ halk, ‘kratos’ iktidar ya da egemenlik anlamında kullanılırdı. Buna göre, demokrasi halkın egemenliğini ifade eder. Demokrasinin ilk ortaya çıktığı ülke eski Yunanistan’dır. Orta Çağ’da dere beylerinin, kralların sözü geçerli iken günümüzde ise demokratik olarak halkın her bireyi söz sahibi durumundadır. Orta Çağ’da kölelik varken kölelerin söz hakkı yokken bugün her birey aynı zamanda vatandaş olarak devlet yönetimine seçimler yoluyla katılım sağlamaktadır.
3. 18 ve 19. yüzyıllarda yaşanan gelişmeler sizce demokrasinin hangi ilerlemeleri yaşamasına neden olmuş olabilir?
- Cevap: Avrupa’da 18. ve 19. yüzyıllardaki yeni buluşların etkisi ve buhar gücüyle çalışan makinelerin üretimde kullanılması Avrupa’daki sermaye birikimimi artmış ve bu süreç de Sanayi Devrimi olarak adlandırılmıştır. Bu da hem halkın bilinçlenmesini sağlamı hem de halkın üretim gücünü elinde tutarak güç sahibi olmasını hızlandırmıştır.
4. Değişik dönemlerde demokrasinin farklı nitelikler taşımasının nedenleri sizce neler olabilir?
- Cevap: Çünkü her dönemde devlet yönetim şekilleri değişiklik göstermektedir. Bunun sonucunda demokrasiyi istedikleri çıkarları doğrultusunda yorumlayan yönetimler yüzünden bu tür farklılıklar gözlenmiştir.
b. Türklerde demokrasinin gelişim aşamalarını araştırınız. Edindiğiniz bilgilerle sınıf panosunda sergilenmek üzere bir kronoloji hazırlayınız.
- Cevap: Senedi İttifak ile ayanlara devlet yönetiminde söz verildi. Ardından Tanzimat sonrası Kanun-i Esasi ile anayasal haklar verilmiştir. Ardından cumhuriyetin ilan edilmesiyle halk yönetimde söz sahibi olmuştur.