Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
6. Sınıf Sevgi Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları

6. Sınıf Sevgi Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 200-201

6. Sınıf Sevgi Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 200-201 Cevapları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

6. Sınıf Sevgi Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 200-201

[syf]6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sevgi Yayınları Çözümleri Sayfa 200[/syf]

İç Salgı Bezleri

Vücudumuzdaki sistemleri denetlemek ve düzenlemek için uyarıcı maddeler salgılayan yapılara ne ad verilir?

  • Cevap: İç salgı bezleri. 

İç salgı bezlerinin salgıladığı ve doğrudan kana geçen uyarıcı maddelere ne ad verilir?

  • Cevap: Hormon. 

Çok korktuğunuzda, heyecanlandığınızda ya da üzüldüğünüzde vücudunuzda ne gibi değişiklikler olur?

  • Cevap: Korktuğumda, heyecanlandığımda ve üzüldüğümde vücudumda bazı değişiklikler olur. Çok korktuğumda ve heyecanlandığımda kalp atışım hızlanır, terlemeye başlarım. Üzüldüğümde ise, göz bebeklerim büyür.
[syf]6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sevgi Yayınları Çözümleri Sayfa 201[/syf]

Böbrek Üstü Bezleri

Herhangi bir nedenle korktuğumuzda ya da heyecanlandığımızda vücudumuzda bazı değişiklikler olur. Bu değişikliklerin nedeni, böbrek üstü bezlerinin salgılarıdır.
Böbrek üstü bezleri, böbreklerimizin üst kısımlarına yapışık hâlde bulunan sarımtırak renkli bezlerdir.
Böbrek üstü bezlerinin salgıladığı adrenalin hormonunun miktarı, korku, stres, öfke ve heyecan gibi durumlarda artar. Adrenalin, vücudu savunmaya hazırlar ve kasların son derece kuvvetli hâle gelmesini sağlar.

Böbrek üstü bezleri

• Adrenalin; kalbin atışını hızlandırır, kan basıncını yükseltir, kandaki şeker (glikoz) oranını artırır. Ayrıca göz bebeklerinin büyümesine, tüylerin diken diken olmasına sebep olur. Kısacası adrenalin hormonu, metabolizmayı (biyolojik ve kimyasal değişimleri) hızlandırır.

Pankreas

Pankreas, midenin alt arka tarafında bulunan, yaprak şeklinde bir bezdir. Sindirim sisteminde görevli bir organ olarak pankreası daha önce açıklamıştık.
Pankreas, iç salgı bezi olarak salgıladığı hormonlar sayesinde kan şekerini de ayarlar.
Pankreastan salgılanan iki çeşit hormon bulunmaktadır. Bunlar insülin ve glukagon hormonlarıdır.
Bu iki hormonun görevi, kandaki şeker metabolizmasını düzenlemektir. İnsülinin kandaki şeker miktarı üzerindeki etkisi azaltıcı, glukagonun ise artırıcı yöndedir.
Kan şekeri yükseldiği zaman pankreas tarafından salgılanan insülin, kan şekerini düşürmesi için karaciğeri ve doku hücrelerini uyarır. İnsülin, karaciğerde glikozun üretimini ve kana karışmasını kısıtlar. Karaciğer ve vücut hücreleri, kandaki fazla şekeri depo eder ve kandaki şeker seviyesinin normale dönmesini sağlar.
Kandaki şeker yoğunluğu normal seviyenin altına düştüğünde pankreastan salgılanan glukagon, karaciğeri uyarır. Karaciğer, daha önceden depo ettiği şekeri kana vererek kandaki şeker düzeyinin ayarlanmasını sağlar.

Eşeysel Bezler

Eşeysel bezler, üreme ile ilgili olan bezlerdir. Bu bezlerin iki önemli görevi vardır. Birincisi üreme hücrelerini oluşturmak, ikincisi de erkeklik ve dişilik hormonlarının salgılanmasını sağlamaktır.
Erkek eşey bezlerinden salgılanan erkeklik hormonu, ergenlik döneminde hem erkek üreme hücrelerinin (sperm) üretiminde, hem de ses kalınlaşması, sakal ve bıyık çıkması, erkek vücut yapısına uygun olarak kasların kuvvetlenmesi ve omuzların genişlemesinde etkilidir.
Dişi eşey bezleri olan yumurtalıklardan salgılanan hormonlar, ergenlik döneminde dişilerin eşey organlarının olgunlaşmasında, sonraki dönemlerde de dişi üreme hücrelerinin (yumurtanın) oluşmasında etkilidir. Ayrıca bu hormonlar; göğüslerin büyümesi, kalçaların genişlemesi, yağ ve kas dağılımının dişiye özgü bir hâl almasını sağlar.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Çözümleri Sevgi Yayınları Sayfa 200-201  ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry