Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
6. Sınıf Sevgi Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları

6. Sınıf Sevgi Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 119-120

6. Sınıf Sevgi Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 119-120 Cevapları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

6. Sınıf Sevgi Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 119-120

[syf]6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sevgi Yayınları Çözümleri Sayfa 119[/syf]

Konu Değerlendirme 1

A. Aşağıdaki cümlelerden doğru olanların başına “D” yanlış olanların başına “Y” yazınız. Yanlış olduğuna karar verdiğiniz cümlenin doğrusunu altlarında bırakılan yerlere yazınız.

  • Cevap:

(D) 1. Havayı oluşturan tanecikler arasında boşluk çok fazla olduğu için hava sıkıştırılabilir.
(Y) 2. Sıvı maddeler katı hâle geçerken tanecikleri arasındaki boşluk artar.
(D) 3. Bütün maddelerin tanecikleri titreşim hareketi yapar.
(Y) 4. Gaz maddelerin tanecikleri öteleme hareketi yapamaz.
(D) 5. Sıvı tanecikleri birbirinin üzerinden kayabilir.

B. Aşağıdaki cümleleri, verilen sözcük çiftlerinin içindeki uygun kelimeyi seçerek tamamlayınız.

az / fazla titreşim / öteleme hızlı / yavaş hava / sıvı boşluklu / bütünsel

  • Cevap:

1. Sıvı ve gaz maddelerin tanecikleri katı maddeden farklı olarak dönme ve öteleme hareketi yapar.
2. Isı alan maddelerin tanecikleri daha hızlı hareket eder.
3. Gaz tanecikleri arasındaki boşluk çok fazla olduğu için gazlar bulundukları kabı tamamen doldurur.
4. Sünger, pamuk gibi maddelerin sıkıştırılabilmesinin nedeni yapılarında hava bulunmasıdır.
5. Bütün maddeler tanecikli, hareketli, boşluklu yapıdadır.

C. Aşağıdaki soruları kısaca yanıtlayınız.

1. Sıvı ve gaz maddelerinin akışkan olmasını sağlayan tanecik hareketi hangisidir?

  • Cevap: Dönme ve öteleme.

2. Maddenin hangi hâli sadece titreşim hareketi yapar?

  • Cevap: Katı.

3. Çakmakların içine gaz doldurulurken gaz maddelerin hangi özelliğinden yararlanılır?

  • Cevap: Sıkıştırılabilirlik.

4. Katı hâldeki maddelerin sıkıştırılamamasının nedeni nedir?

  • Cevap: Tanecikler arasında boşluğun yok denecek kadar az olması.

5. Katı hâlden sıvı hâle geçen bir madde hangi tanecik hareketlerini yapmaya başlar?

  • Cevap: Öteleme ve dönme.
[syf]6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sevgi Yayınları Çözümleri Sayfa 120[/syf]

Ç. Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları yanıtlayınız.

1. Katı, sıvı ve gaz hâlde oldukları bilinen K, L ve M maddelerinin tanecikleri arasındaki boşluk grafikte gösterilmiştir. Bu maddelerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A. K hâlindeki madde akışkandır.
B. M hâlindeki madde öteleme hareketi yapabilir.
C. L hâlindeki madde sadece titreşim hareketi yapar.
D. K hâlindeki madde sadece öteleme ve dönme hareketi yapar.

  • Cevap: D

2. İçerisinde hava bulunan şırınganın ucunu Şekil I’deki gibi kapatan Gizem, şırınganın pistonunu ittirerek Şekil II’deki konuma getiriyor. Bu deney ile aşağıdaki ifadelerden hangisine ulaşılamaz?

A. Gaz taneciklerinin arasında boşluk bulunur.
B. Gazlar sıkıştırılabilir.
C. Gazlar bulundukları kabı doldururlar.
D. Gaz maddelerin tanecikleri sadece titreşim hareketi yapar.

  • Cevap: D

3. Aşağıda verilen maddelerden hangisinin tanecikleri öteleme ve dönme hareketi yapamaz?

  • Cevap: A

4. Tanecik modeli verilen bu madde ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

A. Tanecikleri dönme hareketi yapabilir.
B. Tanecikleri arasındaki boşluk çok fazladır.
C. Tanecikleri titreşim hareketi yapabilir.
D. Sıkıştırılabilir.

  • Cevap: C

5. Kapalı bir kapta sıcaklığı artırılan su için aşağıdaki ifadelerden hangisi söylenebilir?

A. Taneciklerin hareketliliği artar.
B. Tanecikleri sadece dönme hareketi yapar.
C. Tanecikleri öteleme hareketi yapamaz.
D. Taneciklerin sayısı artar.

  • Cevap: A

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Çözümleri Sevgi Yayınları Sayfa 119-120  ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry