6. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 85 Cevapları Tutku Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
6. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Tutku Yayıncılık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 85
1. Tevekkül ne demektir? Bu konuda bir araştırma yapınız.
- Cevap: Tevekkül, insanın üzerine düşen her şeyi yaptıktan sonra dua ederek işi Rabbine bırakmasıdır.
2. Sabrın önemiyle ilgili bir ayet ve bir hadis öğrenip bunları defterinize yazınız.
- Cevap:
Bakara Suresi, 45. ayet: Sabır ve namazla yardım dileyin. Bu, şüphesiz, huşû duyanların dışındakiler için ağır (bir yük)dır
Sabır üçtür:
Musîbetlere karşı sabır,
Kullukta sabır,
Günah işlememekte sabır…” (Süyûtî, II, 42; Deylemî, II, 416)
3. Peygamberimizin (s.a.v.) günlük hayatta yaptığı dualardan örnekler araştırıp bunlardan iki tanesini defterinize yazınız.
- Cevap:
“ Bizi öldürdükten sonra dirilten (uyuduktan sonra uyandıran) Allah(c.c.)’a hamdolsun.(kıyamette) O’nun huzurunda toplanılacaktır.”(Buhari: 11/96) Sabah uyandığında yaptığı dua
Allah(c.c.)ım! Senin yardımınla akşama girdik, senin yardımınla sabaha kavuştuk, senin yardımınla diriliyor ve senin kudretinle ölüyoruz ve dönüş yalnız sanadır.” (İbn Mace, Dua: 14 akşam yaptığı dua
4. Yüce dinimiz, beslenme konusunda ne gibi ölçüler koymuştur? Bu konuda bir araştırma yapıp sunu hazırlayınız. Hazırladığınız sunuyu sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Cevap:
Efendimiz yiyecek konusunda dengelenmesi gereken bir durum olduğu zaman ona zıt bir yiyecekle bunu telafi ederdi. Mesela hurmanın sıcaklığını karpuzla dengelemiştir. Eğer zıt bir yiyecek bulamazsa ihtiyacı kadar yer, aşırıya kaçmazdı. Gönlünün istemediği yiyeceği yemez, o yemeği yemek için de kendini zorlamazdı. Peygamberimizin bu tutumu sağlığı korumada önemli bir kuraldır. İnsan canının çekmediği bir yiyeceği yediğinde bu yiyeceğin zararı faydasından daha çok olur.
Peygamberimiz kesinlikle bir yemeğe kusur bulmaz, hoşlanırsa o yemeği yer, hoşlanmazsa o yemeği yemezdi. Peygamberimiz eti severdi, en sevdiği et, koyunun kolları ve ön kısmı idi. Şüphesiz koyun etinin en hafif kısmı boyun, kol ve pazı etleridir. Bu et mideye hafif gelir ve sindirimi kısa sürer.
Buhari ve Müslim’in sahihlerinde anlatıldığına göre; “Peygamber Efendimiz’e bir et getirildi, kolu ona sunuldu, bundan hoşlanmıştı.”
Peygamber Efendimiz helvayı ve balı severlerdi. Et, bal ve helvadan olan üç yiyecek besin maddelerinin en üstünü, vücut, ciğer ve organlar için en yararlısıdır. Bunları yemekte, sağlığı ve kuvveti koruma bakımından büyük yarar vardır.
Yine Peygamber Efendimiz ekmeği, bulabildiği herhangi bir katıkla yerdi. Bazen et yer ve “Et, dünya ve ahirette insanların yiyeceklerinin efendisidir,” derdi. Bazen ekmeği karpuzla ve hurmayla yerdi. Kimi zaman da sirkeyle yer, “Sirke, ne güzel katıktır.” buyururdu.
Peygamberimiz, bölgesinin ürünleri olan meyveler olgunlaştıkları zaman onlardan yerdi ve yemekten kaçınmazdı. Bu da yine sağlığı korumanın en büyük nedenlerindendir.
5. Duanın önemiyle ilgili bir ayet ve bir hadis araştırıp öğreniniz. Öğrendiğiniz ayet ve hadisi defterinize yazınız.
- Cevap: Kullarım Beni sana soracak olursa, muhakkak ki Ben (onlara) pek yakınım. Bana dua ettiği zaman dua edenin duasına cevap veririm. Öyleyse, onlar da Benim çağrıma cevap versinler ve bana iman etsinler. Umulur ki irşad (doğru yolu bulmuş) olurlar. (Bakara Suresi – 186)
6. Sınıf Tutku Yayıncılık Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 85 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.