6. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Kitabı Sergiler Dolusu Cevapları
6. Sınıf Türkçe Öğrenci Çalışma Kitabı Meb Yayınları 6. Tema Sanat ve Toplum Sayfa 190, 191, 192, 193 Sergiler Dolusu Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları 2017 – 2018
SERGİLER DOLUSU
1. ETKİNLİK
Dinleyeceğiniz metinle ilgili, öğretmeninizin soracağı soruları aşağıya yazarak cevaplarını tahmin ediniz. Daha sonra tahminlerinizi kontrol ederek doğru cevabı yazınız.
- Cevap:
Kadın sergiye niçin gelmiştir? = Cumartesi öğleden sonra önemli bir davete katılacakmış ama hafta sonu olduğu için bankalar kapalı o yüzden para çekemiyor. Sokağın ortasında beş parasız kalmış. Serginin olduğunu görünce sanatkarlar açık yüreklidirler demiş ve sergiye gelmiştir.
Kibar zat ne söylemiştir?= Efendim, diyor!.. Kısacası bu ressam hepimizle alay ediyor. Allah Allah!.. Böyle renk, böyle biçim…Böyle ata böyle surat olur mu? Demiştir.
Ressam kibar zata ne söylemiştir?= Peki be birader; böyle cekete, böyle gömleğe bu çeşit kravat olur mu, demiştir.
2. ETKİNLİK
“Sergiler DoIusu” metninin ana fikrini ve yardımcı fikirlerini yazınız.
- Cevap:
Yardımcı Fikir= Sanatkar insan açık yürekli insandır.
Ana fikir= İyi eserler ortaya koymak, başarıları elde etmek için çaba göstermeli ve olumsuzluklara mücadele etmeliyiz.
Yardımcı Fikir = İyi eseler olumsuz koşullara rağmen kendini gösterir.
Yardımcı Fikir= Olumsuzluklar tepkilerimizi de olumsuz olarak etkiler.
3. ETKİNLİK
“Sergiler DoIusu” metninden amaç-sonuç ve sebep-sonuç cümlelerine ikişer örnek bularak aşağıya yazınız.
- Cevap:
Amaç – Sonuç Cümleleri: Affedersiniz, bu çiçekleri sizin için getirmediğime üzgünüm. Nerede açalım diye düşünüp duruyorduk.
Sebep – Sonuç Cümleleri: Laf aramızda, adamın kravatı gayet güzeldi; fakat dedim ya, işler kötü gittiği için bizde sinir filan kalmamıştı. Affedersiniz, bu çiçekleri sizin için getirmediğime üzgünüm. Aramızdaki dil birkaç yerinden düğümlü olduğu için tekrarlıyor.
4. ETKİNLİK
Dinlediğiniz metinde geçen yukarıdaki kelimelerin ve kelime gruplarının anlamlarını sözlükten öğreniniz. Bunları noktalı yerlerden uygun olanına cümlenin anlam bütünlüğüne dikkat ederek yazınız.
- Cevap:
1. Dünkü münakaşa yüzünden onunla aramız açıldı.
2. Bu kadar şeyi nasıl sineye çekiyor, bir türlü anlayamıyordum.
3. Pansiyonun kapısında yaşlı bir hademe bizi karşıladı.
4. O yıllarda her yerde iyilik yapan insanlar peyda olmuştu
5. Evin mükellef bir oturma salonu vardı.
6. Hasta arkadaşını mütemadiyen ziyaret ederdi.
7. Mühim bir konuda seninle konuşmak istiyormuş.
5. ETKİNLİK
Sergiler DoIusu” metninin II. bölümünde olaylar nasıl gelişmiştir? Bu süreç içerisinde kahramanın duygularında ve davranışlarında ne gibi değişiklikler olmuştur? Uygun yerlere yazınız.
- Cevap:
Sergi Açılmadan Önce= Kahraman sevgi açmak için heveslidir. Sabahlara kadar çalışarak sergi açılacak yeri temizler. Sergiyi bir an önce açmak için sabırsızlanır.
Sergide Satışlar Olmadığı Zaman= Sergide satışlar olmadıkça kahraman maddi ve manevi olarak yıpranmıştır. Küçük olarak olaylara gereğinden fazla tepki verebilmektedir.
Sergiye İnönü’nün Gelmesinden Sonra= İnönü’nün sergiye gelmesiyle birlikte sergiye olan ilgi ve satışlar artmıştır. Kahramanın morali düzelmiş, keyfi yerine gelmiştir.
6. ETKİNLİK
Yukarıdaki bağlama öğelerinden en az beş tanesini kullanarak kısa bir paragraf yazınız.
- Cevap: Ayşe ve Ali birlikte okula gidiyorlardı. Hem Ali hem de Ayşe okula birlikte gitmeyi çok seviyordu. Ya yürüyerek ya da bisikletle okula gidiyorlar. Neyle okula giderlerse gitsinler her zaman mutlu bir şekilde okula gidiyorlardı. Ama bir gün Ali hastalandı ve Ayşe okula tek başına gitmek zorunda kaldı. Bunun yanında Ayşe ne kadar üzgün olursa olsun okula gitmek zorundaydı.
7. ETKİNLİK
Siz sanatın hangi alanıyla ilgili bir sergi açmak istersiniz? Serginizi betimlemeler yaparak tanıtınız ve serginizin resmini çiziniz.
- Cevap: Ben resim ile ilgili bir sergi açmak isterdim. Resim yapmayı ve sanatla uğraşmayı çok seviyorum. Sergimde beğendiğim, sevdiğim karakterlerin ve manzaraların resmini çizmek isterdim. Resim sergimde bütün resimler yan yana ve sırayla olurdu.