“6. Sınıf MEB Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 101 Cevabı” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
6. Sınıf Meb Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 101 Cevabı
C. Aşağıda açık uçlu soruların cevabını ilgili alana yazınız.
8. Peygamberimizin sabırlı tutumu ile ilgili bir örnek veriniz.
- Cevap: Sabır, kişinin karşılaştığı olumsuz durumlar karşısında aşırı bir üzüntü yaşamayıp gayret göstererek sadece Allah’tan (c.c) yardım istemesi ve O’na güvenmesidir. Sabrın en güzel örneklerini Efendimizin hayatında görebiliriz. Nitekim, Peygamberimizin amcası Ebu Leheb, ona düşmanlık etme konusunda önde gidenlerden biriydi. Her fırsatta karısı Ümmü Cemil ile birlikte ona eziyet etmeye çalışırdı. Onlar, Peygamberimizin evinin önüne çöpler döker, yolunun üzerine taşlar ve dikenli çalılar koyarlardı.4 Sevgili Peygamberimiz, Mekkeli müşriklerin yanı sıra özellikle en yakın akrabalarından olan amcası ve yengesinin bunları nasıl yapabildiğine şaşırır ve çok üzülürdü. Ancak bu yaşananlar karşısında asla isyan etmez, daima Allah’a (c.c) güvenir ve sabırlı davranırdı.
9. Peygamberimizin cesareti, İslam’ın yayılmasında nasıl etkili olmuştur?
- Cevap: Cesaret, başarıya giden yolda önemli bir erdemdir. Cesur insan, karşısına çıkan engelleri daha kolay aşar ve haksızlıklara karşı daha kolay mücadele edebilir. Müslümanlar da Peygamberimizin cesaret ve kararlılığını örnek almalıdır. Peygamber Efendimiz, haksızlıklar ve zulümler karşısında da cesaretini kaybetmemiştir. Kararlılığı cesaretiyle birleşince İslam geniş coğrafyalara yayılmıştır.
10. Peygamberimizin hastalar için tavsiye ettiği duayı yazınız.
- Cevap: Peygamber a.s.’ın hastalar için tavsiye ettiği dua şu şekildedir:Arapça okunuşu: “Ezhibil-be’se rabben’nasi eşfi ve enteş’şafi la şifae illa şifauke şifaen la yugadiru sekame” Türkçe anlamı: “Bu hastalığı gider ey insanların Rabbi! Şifâ ver, çünkü şifâ verici sensin. Senin vereceğin şifâdan başka şifâ yoktur. Öyle şifâ ver ki hiç bir hastalık bırakmasın.” (Buhârî, Merdâ, 20; Müslim, Selâm, 46; Ebû Dâvud, Tıbb, 18, 19)
11. Tevekkül sahibi olmak nedir? Bir örnek vererek açıklayınız.
- Cevap: Tevekkül, kişinin kendini Allah’a (c.c) teslim etmesi, rızkında ve tüm işlerinde Allah’a (c.c) güvenmesidir. Tevekkül sahibi olmak, “bir amaca ulaşmak için gerekli tedbirleri alıp gerisini Allah’a bırakmak” demektir. Sınavdan yüksek not almak isteyen öğrencinin sınava çalışıp sonucunda Allah’a güvenmesi tevekkül sahibi insana yakışan bir harekettir.
12. Peygamberimizin yemek yerken dikkat ettiği kurallardan iki örnek yazınız.
- Cevap: Peygamber a.s., peygamberlik vazifesini yerine getirmek uğruna birçok cefaya katlanmıştır. Bunlardan biri de ashabıyla birlikte katlandığı kuraklık, yokluk, yoksulluk olmuştur. Peygamber a.s.’ın üç gün üst üste karnının doymadığı da rivayet edilmektedir. Evine giren erzağı her seferinde paylaşmayı tercih etmiştir. Kurban kesilmesinin ardından da bütün eti paylaştığı bilinmektedir. Böyle bir peygamberlik hayatına sahip olması, sofra kültüründe de belli ölçülere dikkat ettiği anlamına gelmektedir. Peygamber a.s., yemeğe daima besmele ile başlar hamdele ile yemeği bitirirdi. Bununla beraber her zaman sofradan doymadan kalkar, nefsine göre keyfi bir şekilde hareket etmezdi.
13. Dua sayesinde Allah’ın (c.c) rahmet kapılarının açılması ne anlama gelmektedir?
- Cevap: Dua, müminin silahıdır. Allah, duanız olmasa size neden değer vereyim ki, demektedir. Kur’an-ı Kerim’de birçok ayet dua ayeti olarak bilinmektedir. Duanın kabul olması, samimi bir dille en dürüst bir şekilde yapılmasıyla mümkün olmaktadır. Dua sayesinde Allah’ın rahmet kapılarının açılması, duaya cevap verilmesi, isteklerin yerini bulması, Allah’ın kuluna acıması ve onu koruması anlamına gelmektedir. Dua etmek, manevi olarak insanı rahatlatır. Çünkü bir sığınma hissi vermektedir. Dua etmek, Allah ile kulun iletişimi anlamına gelir. Bu da Allah ile kul arasındaki özel bir ilişkinin gerçekleşmesi demektir. Dua her bakımdan çok değerlidir.
“6. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 101” ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.