6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 115 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 115 Cevabı Meb Yayınları
Süngerin sıkışmasına rağmen kalemin sıkışmaması bu maddelerin hangi özelliğinden kaynaklanmaktadır?
- Cevap: Süngerin sıkışmasına rağmen kalemin sıkışmaması bu iki maddenin yapılarının birbirlerinden farklı olmasından kaynaklanmaktadır. Süngerin yapısını incelediğimiz zaman süngeri oluşturan taneciklerin arasında hava boşluğunun daha büyük olduğunu görürüz. Dışarıdan bir baskı uygulandığında sıkışır. Kalemi oluşturan taneciklerin yapısını incelediğimiz zaman ise aralarında neredeyse hiç boşluk olmadığını görürüz. Bu yüzden kalem esnek bir yapıya sahip değildir. Sıkıştırmak istediğiniz zaman herhangi bir şekil değişikliği yapmanız mümkün olmayacaktır.
ARAÇ GEREÇLER
1- 5 ml’lik 3 adet şırınga (iğnesiz)
2- Bir beherglas su
3- Şırınganın içine sığabilecek büyüklükte taş parçası
Hangi Maddeler Sıkışır?
Amaç: Farklı maddelerin sıkışıp sıkışmama özelliklerini gözlemlemek Yapılışı:
1. Şırıngaları numaralandırınız. Birinci şırıngaya içine sığabilecek büyüklükte taş parçası koyunuz. İkinci şırıngaya su, üçüncüye de hava çekiniz.
2. Hazırladığınız şırıngaların uçlarını parmağınızla kapatıp pistonu ittiğinizde sıkışıp sıkışmayacaklarını tahmin ediniz. Tahminlerinizi tabloya kaydediniz.
3. Hazırladığınız üç şırınganın da uçlarını sırayla parmağınızla kapatınız. Şırıngaların ağzı kapalıyken şırıngaların pistonunu itiniz ve pistonların hareketlerini gözleyiniz. Gözlemlerinizi tablonuza kaydediniz.
- Cevap:
Değerlendirme
1. Kullandığınız maddelerin sıkışma özelliklerinin aynı olup olmadığını açıklayınız.
- Cevap: Eğer madde sıvı ise oynar ve hareket edebilir eğer katı ise hareket etmez gaz ise akışkandır ve kabin şeklini alır.
2. En fazla sıkışma özelliği gösteren madde hangisidir? Neden?
- Cevap: Hava.
3. Üç numaralı şırınganın ucu kapalıyken itip bıraktığınızda piston neden geri gelmiş olabilir? Açıklayınız.
- Cevap: Havadaki tanecikler arası boşluk çok olduğu için piston geri gelmiştir.
Bu yazımızda “6. Sınıf Meb Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 115 Cevapları” sizlerle paylaştık, umarız ki beğenmişsinizdir.