Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
6. Sınıf Fen Bilimleri Meb Yayınları

6. Sınıf Fen Bilimleri Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 62

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 62 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

6. Sınıf Fen Bilimleri Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 62

Destek ve Hareket Sistemine Destek Oluyorum

Örnek proje: Giyilebilir Mekanik Dış İskelet (Eksoskeleton) Sistemleri insan hareketlerinin desteklenmesi ve iyileştirilmesi için tasarlanan cihazlardır. Bu cihazlar kullanıcıya fiziksel bir destek vermek, kullanıcıyı dış etkilerden korumak veya kullanıcının kendi ağırlığını veya taşıdığı bir ağırlığı taşımak gibi farklı amaçları bir arada gerçekleştirebilir. Daha ağır yükleri kaldırmak, sandalye kullanmadan uzun süre ayakta çalışmak, askerlerin hareketlerini desteklemek gibi çeşitli alanlarda kullanılmaktadır.
Sorumluluk-1: Destek ve hareket sistemimizi dış etkilerden koruyacak aynı zamanda hareketlerimizi kısıtlamayacak bir alet tasarlama.
Sorumluluk-2: Destek ve hareket sistemimizin hareketlerinin desteklenmesini sağlayacak bir alet tasarlama.
Yukarıdaki sorumluluklardan birini seçerek gerekli araştırmayı yapalım. Konu ile ilgili fikirler üretelim.
Tasarım: Araştırma verileri ve ürettiğimiz fikirler ışığında bir model tasarlayalım. Tasarladığımız modeli yıl sonu bilim şenliğinde sunalım.

DENEYEREK ÖĞRENELİM

Gerekli Malzemeler

1- Sünger (2 adet)
2- 30 cm uzunluğunda serum lastiği (2 adet)
3- Strafor köpük
4- Makas
5- 40 cm x 50 cm boyutunda karton
6- Bant

HAYDİ YAPALIM

1. Süngerleri makasla böbrek şekline benzeterek keselim.
2. Böbrek şeklini alan süngerlerin ortasından makasla 2 cm’lik delikler açalım.
3. Serum lastiklerin uç kısımlarını açılan deliklere yerleştirelim ve bant ile sağlamlaştıralım.
4. Strafor köpüğü idrar kesesi şeklinde keselim serum lastiklerinin girebileceği büyüklükte iki delik açalım.
5. Serum lastiklerinin diğer uçlarını strafor köpükte açtığımız deliklere yerleştirelim ve bantlayalım.
6. Hazırladığımız modeli karton üzerine yerleştirelim ve bant ile karton yüzeye yapıştıralım.

  • Cevap:

SONUCA VARALIM

– Modeli kullanarak boşaltım basamaklarını açıklayalım.

  • Cevap: Hücrelerde yaşamsal faaliyetler sonucu oluşan su, madensel tuzlar, karbondioksit gazı ve amonyak kana verilir ve toplardamarlar ile kalbe getirilir. Kalbe gelen kirli kan önce akciğer atardamarı ile akciğerler gönderilir ve içindeki karbondioksit gazı solunum sisteminden soluk verme yoluyla vücut dışına atılır. Temizlenen kan akciğer toplardamarı ile kalbe geri gelir. Kalbe gelen kan aort atardamarı ile vücuda pompalanır. Vücuda pompalanan kan, karaciğere gelir ve kandaki amonyak, üre ve ürik aside çevrilir. Kan daha sonra böbrek atardamarı ile böbreklere gelir. (Böbrek atardamarı, aorttan ayrılan damarlardan biridir.) Böbreklere gelen kirli kandaki su, üre, ürik asit ve madensel tuzlar, kabuk bölgesindeki nefronlar tarafından süzülür. Süzülen ve temizlenen kan, böbrek toplardamarı ile böbreklerden uzaklaştırılır. (Böbreğe gelen kan oksijen yönünden, böbrek toplardamarı ile böbreklerden giden kan karbondioksit yönünden zengindir. Böbrek toplardamarı, alt ana toplardamara bağlanır). Kabuk bölgesindeki nefronlar tarafından süzülen su, üre, ürik asit ve madensel tuzlardan oluşan süzüntü yani idrar, öz bölgesindeki idrar kanalcıklarından geçerek havuzcukta toplanır. Havuzcuktaki idrar, idrar borusu ile idrar torbasına taşınır ve idrar torbasından da idrar yoluyla vücut dışına atılır. (Süzüntüdeki suyun büyük bir bölümü, glikoz ve diğer besin maddeleri öz bölgesindeki toplama kanalcıkları tarafından emilerek tekrar kana geçer. Bu olaya geri emilim denir. Böylece yararlı maddelerin vücut dışına atılması engellenmiş olur. Süzüntüdeki su ve besinler emildikten sonra havuzcukta kalan sıvıya idrar denir).

6. Sınıf Meb Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 62 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!