Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
6. Sınıf Fen Bilimleri Anadol Yayıncılık

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Anadol Sayfa 124-125 Cevapları

[giris]6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Anadol Yayıncılık Sayfa 124-125 Cevapları ve Soruları[/giris] [syf]6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anadol Yayıncılık Sayfa 124[/syf]

Özdeş plastik şişelere doldurduğunuz eşit miktarda su, süt, limonata ve asitli içeceği buzdolabının buzluğuna koyunuz. Bu sıvıların üstten mi yoksa alttan mı donmaya başladığını birer saat arayla gözlemleyerek belirlemeye çalışınız. Farklı şekilde donmaya başlayan sıvıyı belirleyerek bu durumun sebebini araştırınız. Araştırma sonuçlarınızı sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Su, donarken hacmi artar. Bu nedenle buzun yoğunluğu suyun yoğunluğundan daha küçüktür. Bu durumun etkilerinden biri buzun, suyun üzerinde yüzmesidir. Buz, suya batsaydı su kaynakları dipten donardı. Bu durumda deniz ve göllerin büyük bir bölümü buz kütleleri hâline gelirdi. Hava sıcaklığı artsa bile dipte kalan buz kütleleri kolayca erimezdi. Böylece deniz ve göllerde hiçbir canlının yaşaması mümkün olmazdı.
[syf]6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anadol Yayıncılık Sayfa 125[/syf]

Suyun, ısı alışverişi sonucu genleşmesi ve büzülmesi diğer sıvılardan farklıdır. Bu durum aşağıdaki akış şemasında özetlenmiştir. Öğrendiklerimizden yararlanarak şu sonuca ulaşılabilir: Suyun katı hâlinin yoğunluğu, sıvı hâlinin yoğunluğundan daha küçüktür. Peki, buzun yoğunluğu, suyun yoğunluğundan büyük olsaydı canlı yaşamı bu durumdan nasıl etkilenirdi? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız. Su, donarken hacmi artar. Bu nedenle buzun yoğunluğu suyun yoğunluğundan daha küçüktür. Bu durumun etkilerinden biri buzun, suyun üzerinde yüzmesidir. Buz, suya batsaydı su kaynakları dipten donardı. Bu durumda deniz ve göllerin büyük bir bölümü buz kütleleri hâline gelirdi. Hava sıcaklığı artsa bile dipte kalan buz kütleleri kolayca erimezdi. Böylece deniz ve göllerde hiçbir canlının yaşaması mümkün olmazdı. Su, yalnızca deniz ve göllerde yaşayan canlılar için değil, karada yaşayan canlılar için de önemlidir. Buzun yoğunluğu, suyun yoğunluğundan büyük olsaydı su, alttan donmaya başlardı ve su kaynaklarındaki sular tamamen donardı. Göllerdeki suyu içme amaçlı kullanan hayvanlar ile bitkiler yaşayamazdı.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Anadol Yayınları Sayfa 124-125 Cevapları” beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilir ve  aşağıda bulunan emojilerle duygularınızı ifade edebilirsiniz 🙂

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry