6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Eksen Yayıncılık 5. Tema Birey ve Toplum 162, 163 5. Tema Birey ve Toplum Tema Sonu Değerlendirme Çalışmaları Soruları ve Cevapları
5. Tema Birey ve Toplum Tema Sonu Değerlendirme Cevapları
TEMA SONU DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Eksen Yayıncılık Sayfa 162 Cevabı
Emine Teyze’nin Çilek Reçeli
Bir akşam Emine Teyze geldi bize. Elinde de küçük bir kavanoz reçel vardı: çilek reçeli. “Ben yaptım, afiyetle yiyin.” dedi. Ben de babam da çilek reçelini çok severdik. Emine Teyze daha kapıdayken hemen tatmak istedik. Koşarak mutfağa gidip iki çay kaşığı getirdim. Babamla reçeli tattık, gerçketen çok güzeldi. Babam ağzını şapırdatarak Emine Teyze’yi kolundan tutup oturma odasına götürdü: “Gel bakalım Emine Teyze, otur şöyle. Önce şu reçeli nasıl yaptın onu anlat, sonra hâl hatır sorarım. Aklıma herkesi rahatlatacak bir düşünce geldi.” diyerek bizi de meraklandırdı.
Emine Teyze, reçelinin beğenilmesinden kıvanç duymuştu. Güzelce kuruldu koltuğa ve ballandıra ballandıra reçeli nasıl yaptığını anlattı. Babam, “Başka reçeller de yapabilir misin peki?” diye sorunca Emine Teyze, “Bu da bir şey mi?” anlamında elini salladı. “Sen ne diyorsun Mehmet Bey oğlum, elli çeşit reçel yaparım ben. Patlıcan reçelinden tut, muz reçeline kadar… Elime ne geçerse onun reçelini yapabilirim.”
Ben de Emine Teyze’nin yanına oturmuş hayran hayran anlatışını izliyordum. Bana sarılarak, “Bu salon çiçeğinden bile reçel yaparım.” deyip öptü beni.
Babam, ellerini ovuşturuyor “Müthiş!”, “Çok güzel!” diye kendi kendine konuşuyordu. Sonunda aklındaki düşünceyi açıkladı: “Bir reçel yapımevi kuracağız. Emine Teyze de başaşçımız olacak.” Elindeki işsizler listesini sallıyordu babam. “Burada adları olan on beş kişi de reçel ya- pımevinde çalışacak.” Hepimiz şaşkınlıkla izliyorduk onu. Her şeyi planlamış gibi anlatıyordu. Meyvelerin nasıl alınacağını, bu iş için ne kadar para gerektiğini oracıkta anlatıverdi. Emine Teyze, “Aferin Mehmet Bey oğlum, sen büyük adamsın vallahi!” diyerek onayladığını ve bu işe katılacağını belirtmiş oldu.
Babam masaya kalemiyle birkaç kez vurduktan sonra uğultu azalarak kesildi. Babam konuşmasını sürdürdü. “Emine Hanım’ın reçel yapım yöntemiyle bir reçel yapımevi kuracağız. Buradaki herkes, işin içinde olacak. Bir dayanışma oluşturacağız. Gerekli ürünleri, araç ve gereçleri satın alacağız. Herkes kendi bütçesine göre para koyacak ve ortaklaşa yürüteceğiz bu işi. Kazancımızı da bölüşeceğiz. Ne diyorsunuz? Yapabilir miyiz bu işi?”
Salondakiler babamın sorusunu alkışlayarak yanıtladı. Alkış uzun süre dinmedi. Babam heyecanlanmış, yanakları kızarmıştı. Onu ilk kez böyle görüyordum. Alkışlar dindikten sonra birkaç kişi reçel yapımevi ile ilgili sorular yöneltti. Babam onları yanıtladı ve herkes bu işin olabileceğine inandı.
O akşam toplantı geç saatlere dek sürdü. Para miktarı belirlendi. Reçel yapımevinin neresi olacağına karar verildi. Artık herkesin uykusu geldiğinden bir hafta sonra toplanmak üzere babam toplantıya son verdi.
Sonraki günler her şey yolunda gitti.
Miyase SERTBARUT
1. Yukarıdaki metin, hangi türde bir metinden alınmış olabilir? Düşüncelerinizi gerekçeleriyle birlikte sözlü olarak açıklayınız.
- Cevap: Anı türünde bir metinden alınmış olabilir. Çünkü metinde yazarın başından geçen bir olaya yer veriliyor.
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Eksen Yayıncılık Sayfa 163 Cevabı
2. Sizce “Emine Teyze’nin Çilek Reçeli” adlı metnin bittiği yerden sonra neler olmuş, yaşanmış olabilir? Kurgulayarak sözlü olarak anlatınız.
- Cevap: Ertesi hafta oldu ve “Reçel yapımevi”nin inşasına başlandı. Birkaç gün içerisinde inşaat tamamladı ve reçel yapımevinin açılışını yaptık. İşlerimiz çok iyi gidiyordu. Hatta, şehir dışından bile reçel siparişi alıp kargoyla gönderiyordu. Sonunda ünümüz yurt dışına kadar duyuldu ve oralara da bayiler açarak işlerimizi baya ilerlettik.
3. Bir metin yazma çalışmasında, “yazmaya hazırlık” aşamasında neler yapılır? Sözlü olarak açıklayınız.
- Cevap: Öncelikle yazılacak konu belirlenir. Bu konu ile ilgili farklı kaynaklardan bilgiler toplanır ve sonrasında yazmaya başlanır.
4. Sizce yukarıdaki metnin başlığı, metinde anlatılanlarla uyumlu mu? Siz olsaydınız metin için hangi başlığı kullanırdınız? Aşağıya yazınız.
- Cevap: Evet, uyumludur. Çünkü metinde Emine Teyze’nin çilek reçeli ve bunun yanında onlarca çeşit reçel yapmasından bahsediliyor.
5. Aşağıdaki bilgilerden doğru olanların karşısındaki boşluğa “D”, yanlış olanların karşısındaki boşluğa ise “Y” yazınız.
- Cevap:
1. Bir varlık, duygu, düşünce veya kavramın karşılığı olan kelimelere isim (ad) denir. D
2. Bir kelimenin sıfat görevi kazanabilmesi için mutlaka isim türünde bir kelimenin önüne gelerek onu nitelemesi ya da belirtmesi gerekir. D
3. Tamlamalarda, asıl anlatılan, işaret edilen, temel olan varlığa tamlayan denir. Y
6. Aşağıdaki boşlukları uygun, doğru kelime ya da ifadelerle doldurunuz.
- Cevap:
1. Bir kelimenin benzerlerinden ayırt edilebilmesi için başka bir kelimeyle birlikte anlam ilişkisi içinde oluşturduğu kelime grubuna tamlama denir
2. Bir metni oluşturan paragraflar, anlam bakımından birbirine bağlıdır; birbirini tamamlar. Bu anlam bağlılığını vurgulamak ve okurların metne olan ilgilerini devam ettirmek için paragraflar arası uygun geçiş ve bağlantı ifadeleri kullanılır. Bu ifadelerden bazıları şunlardır: Ama, fakat, ancak, lakin, bununla birlikte ve buna rağmen.
Ana fikir metne sorulan “Yazar bu metni hangi amaçla yazmış olabilir?” sorusunun cevabıdır.
3. Konu metne sorulan “Yazar ne anlatıyor, neden söz ediyor?” sorularının cevabıdır.
7. Dil, çok keskin bir kılıçtır.
I II III IV
Yukarıdaki numaralanmış kelimelerden hangisi sıfat görevindedir?
A) I B) II C) III D) IV
- Cevap: C
8. I. Yemek seçmez, her yemeği afiyetle yerdi.
II. Uzun yolculuğun sonuna geldik.
III. Yemyeşil ormanda yeşilin her tonuna rastladık.
IV. Başarı hikâyeleri dinlemek, çalışma isteğimizi artırır.
Yukarıdaki cümlelerde yer alan altı çizili tamlamalardan hangisi isim tamlamasıdır?
A) I B) II C) III
- Cevap: B
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Eksen Yayıncılık 5. Tema Birey ve Toplum 162, 163 5. Tema Birey ve Toplum Tema Sonu Değerlendirme Çalışmaları Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.