6. Sınıf Dörtel Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 78 Cevabı 2017 – 2018 Yeni Müfredat
6. Sınıf Dörtel Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 78 Cevabı
1. Bir Kur’an mealinin içindekiler bölümünü inceleyiniz. Kur’an’da hangi konuların yer aldığını, buradan hareketle belirlemeye çalışınız. Ulaştığınız sonuçları defterinize not ediniz.
- Cevap: Kuranda birçok konu üzerinde durulmuştur. Bunların en önemlisi Allah’ın birliği olan Tevhiddir. Bunun yanında Peygamberler, Muamelat konuları, İbadet konuları, Nasihatler, Kıssalar, Cennet ve Cehennem hayatı gibi konulara yer verilmiştir.
2. İslam dininin inanç esaslarını konu alan bir ayet bularak defterinize yazınız.
- Cevap: Peygamber, Rabbi tarafından kendisine indirilene iman etti, müminler de (iman ettiler). Her biri Allah a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine iman ettiler. “Allah’ın peygamberlerinden hiçbiri arasında ayırım yapmayız. İşittik, itaat ettik. Ey Rabbimiz, affına sığındık! Dönüş sanadır” dediler.
3. Kur’an-ı Kerim’in ortaya koyduğu başlıca ahlaki ilkeler nelerdir? Araştırınız ve ahlakla ilgili bir ayet bulup defterinize yazınız.
- Cevap: İyi davranmak , sabırlı olmak , güzel söz söylemek , yardımlaşmak , bağışlama . Sen elbette yüce bir ahlak üzeresin.
4. İman, kıssa ve sabır kavramlarının anlamlarını araştırınız.
- Cevap:İman: Sözlük anlamı “doğrulamak tasdik etmek bir şeye tereddütsüz ve kesin olarak yürekten inanmak” anlamına gelir. Terim olarak ise Allah’a ve Hz. Muhammed’in Allah tarafından haber verdiği kesin olarak belli olan şeylerin doğru olduğuna tereddütsüz inanmak demektir.
Kıssa: Kur’an’da anlatılan geçmiş toplumlarla ilgili ibret ve öğüt veren hikayelere verilen addır.
Sabır: Başa gelen musibetlerden dolayı Allah’tan başka kimseye şikayetçi olmamak, yakınmamak, sızlanmamak anlamına gelir.
5. Hz. Eyüp’ün (a.s.) hayatı hakkında kısa bir araştırma yapınız.
- Cevap: Hz. Ryüp bilindiği üzere sabrın temsilcisidir. Allah onu önce malı mülküyle sınar sonra ailsiyle sevdikleriyle en son da hastalığa tutulur ama eyüp ‘ün tek ahı olmaz Allah’a hasta olduğunda vücudunu kemiren haşeratları yaralanan yerlerine koyarak daha çok acı çekse de bunların bir sebebi olduğunu bunun bir sınav olduğunu düşünüp bütün acılara göğüs gerer Allah da sonunda ona istediğinden daha fazlasını verir. her yerini enfeksiyon kapladığında bile öylesine kibar ve alçak gönüllüdür ki ya Rabbi bu hastalık bana dokundu der bu ne sabırdır ama peygamberler bize örnek olmak için gönderilmişlerdir Hz. Eyüpte sabrın bariz örneğidir.