6. Sınıf Dikey Yayıncılık Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Sayfa 36 Cevabı
2018 – 2019 Eğitim Öğretim yılıyla birlikte pek çok ders ve çalışma kitabı değişti. Değişen kitaplardan biri de “6. Sınıf Dikey Yayıncılık Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Cevapları” oldu. Kitabı incelediğimizde ise Bekir PINARBAŞI tarafından 126 sayfa olarak kaleme alındığını görüyoruz. Kitapta görseller ön plana çıkarılmış ve görsel tasarım ise Mustafa ŞAHİN tarafından yapılmış.
“6. Sınıf Dikey Yayıncılık Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Sayfa 36 Cevabı” ise önce sorular yazıldı daha sonra kitabın üzerinde çözülerek gösterildi. Önce sorular hemen ardından ise cevaplar mevcuttur.
SORULAR
Soru:
A. Aşağıda verilen açık uçlu soruları cevaplayınız.
1. Kıssa nedir ? Tanımlayınız.
- Cevap: Kelime olarak, olay, hikaye, haber anlamlarına gelir. Dini terim olarak, geçmişte yaşamış peygamber ve kavimlerin ders verici hikayelerine denir. Kıssa kısaca hikaye anlamına gelir.Kur’an kıssaları dediğimizde, geçmiş peygamber ve kavimlerle ile ilgili Kur’an’da anlatılan ibret verici hikayeler anlatılmak istenir.
Kur’an’da kıssaların anlatılış amacı, insanlara güzel huy ve davranış kazandırmak, doğru yolu göstererek insanların ders almasını sağlamaktır.
2. Kur’an’da anlatılan kıssaların amacı nedir? Açıklayınız.
- Cevap: Kur’an’ın temel amacı insanlara doğruyu göstermek, onları aymazlıktan ve arzularına kapılıp gitmekten korumaktır. Kur’an’daki kıssalar da bu temel amacı gerçekleştirmek için yardımcı unsur olarak anlatılır.
3. Hz. İbrahim (a.s.), Nemrut ve halkını Allah’a (c.c.) inanmaya ikna etmek için neler yapmıştır? Bilgi veriniz.
- Cevap: Yüce Allah emretmedikten sonra, bıçak kesmez, ateş yakmaz, su boğmazdı. Nitekim öyle olmuştur. Öldürmek için ateş yaktıkları meydan, Hz. İbrahim (as)’a güllük, gülistanlık olmuş, mancınık, geri tepmiş oldu.
4. Hz. İbrahim (a.s.) ve Hz. İsmail’in (a.s.) kurban hadisesinden hangi dersleri çıkarabiliriz? Açıklayınız.
- Cevap: Allah’ın emirlerine uymalıyız Hz. İbrahim gibi fedakar ve Hz. İsmail gibi Allah’a (c.c.) karşı teslimiyetçi olmalıyız.Yaptığımız her iyiliğin sonunda mutlaka Allah c.c. bize mükafat verecektir.Bu yüzden Hz. İsmail kurban edilmeden gökten kurbanlık indirmiştir.Ayrıca Hz. İbrahim gibi de sözlerimizi tutmalıyız
5. Hz. İbrahim’in (a.s.) ateşe atılması nasıl olmuş, sonuçta ne yaşanmıştır? Anlatınız.
- Cevap: Hz. İbrahim (a.s.), peygamberlik yaptığı dönem bakımından ümmetinin hışmına uğrayan bir peygamber olmuştur. Ümmeti putlara taptığı için onları doğru yola sevk etmeye çalışmıştır. Putları elleriyle kıran bir peygamber olmuştur. Peygamberliğini tavizsiz yerine getirdiği için dönemin yöneticilerinin de hışmına uğramıştır.
Nemrut, Hz. İbrahim (a.s.)’ı ateş atmak istemiş ve bunun için büyük bir ateş yaktırmıştır. Mancınık sistemiyle ateşin içine atılan Hz. İbrahim (a.s.)’ı ateş yakmamıştır. Bu mucize karşısında O’na iman eden birçok kişi olsa da Nemrut yine de iman etmemiştir. Bu Hz. İbrahim (a.s.)’ın en büyük mucizelerinden biri olmuştur.
B. Aşağıdaki sorularda doğru seçeneği bulup işaretleyiniz.
1. Aşağıdakilerden hangisi, ulu’l-azm peygamberlerden biri değildir?
A. Hz. Nuh (a.s.)
B. Hz. Zekeriya (a.s.)
C. Hz. Musa (a.s.)
D. Hz. İbrahim (a.s.)
- Cevap: B
2. Hz. İbrahim (a.s.) İslam kültüründe “Halilullah” lakabıyla bilinir. Halilullah ne demektir?
A. Allah’ın (c.c.) aslanı
B. Allah’ın (c.c.) dostu
C. Allah’ın (c.c.) elçisi
D. Allah’ın (c.c.) peygamberi
- Cevap: B
3. Yeryüzünde inşa edilen ilk mabet hangisidir?
A. Mescid-i Nebi
B. Kâbe
C. Mescid-i Aksa
D. Kuba Mescidi
- Cevap: B