“5. Sınıf Yargı Yayınevi Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 27 Cevabı” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
5. Sınıf Yargı Yayınevi Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 27 Cevabı
1. Hz. Peygamberimizin (s.a.v.) doğduğu çevre hakkında bilgi veriniz.
- Cevap: Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Miladi, 571 yılında Mekke’de doğmuştur. Mekke o dönemde Arap halkın kabileler halinde yaşadığı kozmopolit bir şehirdi. Bu şehirde her dinden insan bulunmaktaydı. İnsanlar dini, sosyal, siyasal ve kültürel hayatı yozlaşmıştı. Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in doğduğu çevrenin özellikleri şu şekildedir:
Dini Özellikler:
İnsanlar putlara tapmaktaydı.
İnsanlar putlara kurban kesmekteydi.
İnsanlar Hristiyan ve Yahudi olarak yaşamaktaydı.
Hıristiyanlık ve Yahudilik tamamen bozulmuştu.
Sosyal Özellikler:
İnsanlar kabileler halinde yaşamaktaydı.
İnsanlar şiir yazarak ve gece eğlencesi yaparak vakit geçirmekteydi.
Kadınların toplumda bir değeri yoktu.
Kültürel Özellikler:
Toplumda kabile yaşlılarına hürmet edilirdi.
Zenginler iltimas görürdü.
Köle ticareti yapılırdı.
Zenginler fakirleri ezerdi.
Kız çocukları diri diri gömülürdü.
Ekonomik Özellikler:
Put ticareti yapılırdı.
Tarım yapılırdı.
Hayvancılık yapılırdı.
Köle ticareti yapılır.
2. Kâbe hakkında bilgi veriniz.
- Cevap: Kabenin bir çok ismi vardır. Bunlar; Beytullah, Mescidü’l-Haram vs. Kabe’nin kelime anlamı: Sözlükte dört köşeli veya küp şeklinde olmak anlamlarındaki ka’b kökünden gelen kabe “Küp şeklinde nesne” demektir. Kabe’ye Allah’ın evi denmesinin sebebi: “Bir zamanlar Kâbe’nin yerini İbrahim’e şu şekilde hazırlamıştık: Sakın bana hiçbir şeyi ortak koşma; tavaf edenler, orada (kıyama) duranlar, ruku edenler ve secdeye varanlar için EVİMİ tertemiz et.” (Hac Suresi 26) İlk olarak Hz. Âdem’den de önce melekler tarafından yapıldığına inanılmaktadır. Daha sonrasında Hz. İbrahim ve oğlu Hz. İsmail tarafından tekrar yapılmıştır. Mescid-i Haram ın tam ortasında yeralmaktadır. Kabe’nin etrafını halen çevirmekte olan kabe yüksekliğini aşmayan kubbeli yapı (revaklar) II. Selim zamanında yapılmış planlarını Mimar Sinan hazırlamıştır.
3. Cahiliye Çağı hakkında bilgi veriniz.
- Cevap: Cahiliye Devri İslamiyet öncesi dönem olarak da adlandırılmaktadır. İsminden de anlaşılacağı üzere bilgisizliğin ve cehaletin en üst seviyede olduğu bir dönemdir. Cahiliye dönemi Arabistan’da görülmüştür ve peygamberimiz gelene kadar devam etmiştir. Burada yaşayan insanlar bilgi yoksunu olduklarından dolayı Allah’ı yeterince tanımazlar ve ona ibadet etmekten kaçınırlardı. Cahiliye döneminde yaşayan insanların yapmış oldukları davranışlar bilgisizliğin ne kadar kötü bir durum olduğunu ispatlamaktadır.
4. Fil Yılı hakkında bilgi veriniz.
- Cevap: Kuran’da fil suresinde anlatılan olay şöyle gerçekleşmiştir: Peygamber efendimizin doğduğu yıl gerçekleşen ve o yıla fil yılı adını veren olay, Habeşistan Kralı Necâşi Ashamenin, Yemene hükümdar tâyin ettiği Ebrehe b. Sabbah el-Eşrem’in kabeyi yıkma girişşimini konu alır. Ebrehe, Habeşistanı bir ticaret merkezi haline getirmek ister ve bu yüzden kendine de kabeyi rakip olarak görür. Büyük bir fil ordusuna sahip olan Ebreh, filelri ile birlikte kabye doğru ilerler. Kabede yaşayanlar korku içinde beklemeye başlar. Sabaha karşı Ebrehe, Mekke’ye ilerler. Mamud denilen büyük fil, şehre yaklaşınca yere çöküverdi; kalkması için çok uğraştıkları halde kalkmaz. Diğer filler de kaçmaya çalışır. Ardından kırlangıç sürüsüne benzer kuşlar ebrehenin ordusuna saldırı ve telef ederler. Bu olay fil suresinde şöyle geçer: Görmedin mi Rabbin fil sahiplerine ne yaptı? Onların tuzaklarını boşa çıkarmadı mı? Üstlerine sürü sürü kuşlar gönderdi. Onlara çamurdan sertleşmiş taşlar atıyorlardı. Nihâyet onları yenilmiş ekin yaprağı gibi yaptı.
5. “Merhamet etmeyene, merhamet olunmaz.” hadisini açıklayınız
- Cevap: Bütün canlılar merhamet etmeliyiz ki Allah bize merhamet etsin. Çünkü insanda merhamet duygusu yok olmuşsa onun bu dünyada ne kimseye hayrı dokunur ne de kimse ona bir hayır vesilesi ile gelir. O insan yitik bir insan konumuna düşer.
“5. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Yargı Yayınevi Sayfa 27” ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Oha